26.10.2016

Кошмарна прогноза от БАН за утре: Рязко падат градусите, продължава да вали

През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. В следобедните часове от североизток валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва и намалява.

Още

Кошмарна прогноза от БАН за понеделник: Рязко падат градусите, продължава да вали

През следващото денонощие над страната ще преобладава облачно време и на много места ще превалява дъжд. В следобедните часове от североизток валежите ще започнат да спират и облачността ще се разкъсва и намалява.

Полицейски шефове в 5 големи града са с едномесечен ултиматум от Борисов да свалят рязко нивото на контрабандата

Премиерът Бойко Борисов е поставил едномесечен срок на петима областни директори на МВР да намалят нивото на контрабанда. Това съобщи самият той пред журналисти. Борисов подчерта, че ако това не се случи, ще следват уволнения.

Търсенето на ликвидност от страна на банките преди Brexit се понижи рязко

Британските банки са поискали едва 370 млн. паунда в рамките на втората серия допълнителни операции на Английската централна банка

Юанът удари шестгодишно дъно спрямо долара

  Средният обменен курс на юана спрямо щатския долар обнови в понеделник шестгодишен минимум спрямо долара, след като централната банка на Китай го понижи с още 0,2%, предаде БГНЕС. Народна банка на Китай в понеделник определи средния обменен курс на юана към долара на ниво 6,7690, което е със 132 пункта по-високо, отколкото фиксинга в петък, когато бе 6,7558. Официалният представител на Държавното статистическо бюро на Китай заяви миналата седмица, че неотдавнашното обезценяване на юана се дължи на външни фактори и няма причини за дългосрочно поевтиняване на китайската валута. През август 2015 г. Народната банка на Китай рязко отслаби юана към долара (изведнъж с 3% - от 6,20 до 6,40), което разтърси световните фондови пазари. По-късно китайската централна банка насочи усилията си към стабилизиране на юана. След това имаше три вълни на от отслабване на китайската валута: през зимата на 2015/2016 (до 6,55), през юли 2016 г. (до 6,67), а третата започна през октомври. След първата вълна експертите твърдяха, че банката умишлено девалвира на юана, за да стимулира износа, което бе отречено от властите. 

Драги: ЕЦБ може да удължи срока на програмата за "количествени улеснения"

Президент на ЕЦБ Марио Драги сигнализира, че Централната банка на еврозоната може да удължи срока на действие на програмата за покупки на облигации, известна като "количествени улеснения", след нейното планирано изтичане в края на март 2017-а година, но без да предложи по-ясен ангажимент за подобно решение, предаде БНР. Драги говори на пресконференция след днешна редовна среща, на която ЕЦБ остави за пето поредно заседание непроменени основните си лихвени ставки. "Ние ще продължим да действаме, ако това се налага, като използваме всички налични инструменти в рамките на нашия мандат", подчерта шефът на банката. Той отбеляза, че икономиката на еврозоната "продължава своето стабилно, макар и сдържано възстановяване", но допълни, че постъпилите от септемврийското заседание насам индикатори потвърждават необходимостта от запазване на значителен размер на паричната помощ, която е необходима, за да се осигури завръщане на инфлацията към нива от малко под 2%, при това без неоправдано забавяне. Трябва да се има предвид, че годишният темп на инфлацията в еврозоната беше от едва 0,4% през септември - все още твърде далеч от целевото ниво на ЕЦБ от малко под 2 на сто. Драги посочи още, че понастоящем експерти на ЕЦБ преразглеждат дизайна на програмата за "количествени улеснения" и се очаква те да представят своите резултати на заседанието на банката в началото на декември. Той също така отбеляза, че Управителният съвет на банката ще разполага и с нови средносрочни прогнози за икономическия растеж и инфлацията в еврозоната за периода до 2019-а година включително, когато се проведе следващата среща на 8-и декември. Еврото поскъпна рязко, но само за кратко, към 6-дневен връх от 1,1039 долара, тъй като участниците на валутните пазари реагираха на изказване на Марио Драги в началото на неговата пресконференция, че на днешното си заседание ЕЦБ не е обсъждала идеята за разширяване на програмата за "количествени улеснения". Малко по-късно обаче Драги сигнализира, че подобна възможност вероятно ще се обсъди на срещата през декември и че не може да се очаква внезапно приключване на тази програма. Той коментира, че на днешната среща не е било дискутирано евентуално постепенно ограничаване на месечните покупки на еврооблигации, опровергавайки по този начин информации в последно време за намаляване размера на програмата за "количествени облекчения" с наближаване на крайния ѝ срок през март 2017-а година. Това провокира рязко обръщане на посоката на еврото и то се оказа под натиск от продажби, понижавайки се към ново 4-месечно дъно от 1,0935 долара. По този начин единната европейска валута отправя нов поглед към нейното важно дъно около 1,0909 долара, ударено на 24-ти юни, когато финансовият свят беше шокиран от резултатите от референдума във Великобритания, проведен ден по-рано, на който британците гласуваха изненадващо за напускане на Европейския съюз.

Юанът отбеляза дъното след като падна с 0.36% пред долара

  Централната банка на Китай в петък отново намали курса на юана спрямо долара с още 0,36 процента, предаде БГНЕС. В петък Централната банка на Китай определи средния обменен курс на юана към долара на ниво от 6.7558, което е с 247 пункта повече от фиксинга в четвъртък, когато курсът беше 6,7311. Курсът на юна в момента е на най-ниското си ниво от септември 2010 година. Народна банка на Китай миналата седмица за първи път от много години понижи обменния курс под 6.7 юана за долар. В сряда от Държавното статистическо бюро на Китай казаха, че неотдавнашното обезценяване на юана се дължи на външни фактори и основания за дългосрочно поевтиняване на китайската валута няма. През август 2015 г. Народна банка на Китай рязко отслаби курса на юана към долара (с 3% - от 6,20 на 6,40), което шокира световните фондови пазари. След това китайската централна банка взе мерки за стабилизиране на юана. Последваха три вълни от отслабването на китайската валута - през зимата 2015/2016 (до 6,55), юли 2016 г. (до 6.67), третият започна през октомври. Експерти твърдят, че Централната банка умишлено девалвира юана, за да стимулира износа. Премиерът Ли Къцян, шефът на Народната банка Джоу Сяочуан и други официални лица отричат тези твърдения.