26.10.2016

И България се включи в протестите срещу търговското споразумение с Канада

Опасенията са, че то ще отнеме работни места и ще понижи качеството на храната

Още

Белгия, Румъния и България още с резерви за споразумението между ЕС и Канада

Макар датата да не фигурира на официалния интернет сайт на ЕС, на срещата на върха на държавите-членки и Канада, която ще се проведе на 27 октомври, може да бъде утвърден договор, за който се водят преговори от 2009 г. насам: CETA. Но Белгия, Румъния и България все още имат резерви към търговското споразумение между ЕС и Канада,

Румъния и България с общо писмо до Канада за визите

По време на среща с канадския премиер Джъстин Трюдо, румънският министър – председател Дачиан Чолош му е предал писмо, подписано от него и българския премиер Бойко Борисов, съобщи румънското издание Mediafax.ro. В писмото Румъния и България призовават за „реципрочност в проблема с визите и за румънци и българи“. „Една от темите в разговорите и голяма цел на Румъния по време на тази визита е проблемът с визите за румънски граждани да бъде представен на правителството...

Румъния и България с общо писмо-призив към Канада за визите

Румънският премиер Дачиан Чолош се е срещнал в Отава с канадския си колега Джъстин Трюдо и му е връчил съвместно писмо, подписано и от премиера на България Бойко Борисов, пише румънският вестник "Гъндул". В писмото Румъния и България отправят призив за "реципрочност в проблема с визите за румънци и българи". На срещата Трюдо и Чолош са се договорили да бъде показано ясно желание за намиране на решение по въпроса за визова либерализация за румънските граждани. Премиерът Трюдо е готов да работим заедно, бързо и ефикасно в този смисъл, е заявил румънският министър-председател.

Падат визите за Канада на българи и румънци, имаме писмено уверение

Румънският президент Клаус Йоханис заяви в петък, че правителството няма вече да блокира споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, след като Букурещ и Отава постигнаха споразумение за отпадане на визите за румънци. “Постигнахме споразумение с Канада, приемливо споразумение и за двете страни“, каза Йоханис пред журналисти по време на среща на върха в Брюксел. „Румъния вече няма възражение по търговското споразумение с Канада“, допълни той. Отпадането на визите ще влезе в сила от 1 декември 2017 г. Въпреки това по думите му, ако броят на нелегалните мигранти надвиши определен праг, Отава запазва правото си да въведе временно изискване за виза, съобщава БГНЕС. Румъния и България направиха отпадането на визите за Канада от 2017 г. свое основно условие, за да дадат подкрепата си за Общото икономическо и търговско споразумение между Канада и ЕС, известно още като СЕТА. По-рано тази седмица властите в София също посочиха, че ще оттеглят опозицията си, ако получат писмени гаранции от Отава. След седем години на преговори и само дни преди официалното подписване, бъдещето на споразумението остава несигурно, тъй като малкият белгийски регион Валония отказва да го подкрепи. По-рано днес лидерът на парламента Пол Магнет заяви, че все още отказва да подпише търговското споразумение, определяйки последните предложения за сделка като „недостатъчни“. „Усещам, че има воля за напредък, но остават някои трудности... При анализ този (напредък) изглежда недостатъчен“, каза Магнет след поредица от преговори с канадския министър на търговията Кристия Фрийленд. 

Подписването на СЕТА все още с въпросителни

Европейските лидери продължават преговорите в Брюксел за подписване на споразумение за свободна търговия с Канада. Белгия все още отказва да даде подкрепата си, а Румъния и България очакват писмени гаранции от канадските власти за отпадане на визите догодина. Белгийското правителство обяви, че не може да подпише СЕТА, защото няма мандат от местните власти във френскоговорящата област Валония. Късно снощи регионалният премиер Пол Маниет отхвърли последното предложение за компромис от Еврокомисията /ЕК/ и поиска още време за преговори: Не изпитвам никакво удоволствие от създаването на един вид европейска криза, но в опредени политически моменти човек трябва да направи избор. Валонците искат нови директни преговори с Канада, още гаранции срещу американските корпорации, базирани на канадска територия и яснота за арбитражните търговски трибунали, които споразумението въвежда. На свой ред България и Румъния искат писмено потвърждение от Отава, че ще премахне визите през 2017-та. Премиерът Бойко Борисов каза: Това не е, защото искаме да се заяждаме. Ако трябва нашите бизнесмени да се редят с часове, с години да чакат, както е сега, то тогава как да обясним на народа, че приемаме това споразумение? Готов съм да приема ангажимент, ако тръгнат да се преселват – което най-много ги притеснява – роми или мигранти - такива, каквито ние не искаме да идват в България, тогава да има някакво споразумение, което впоследствие да отрегулираме, така, както и с другите държави в Европа. Трябва да имаме писмен документ, който ни гарантира, че до декември 2017-а година това ще се случи. Без да има пълна подкрепа във всички държави, 28-те лидери няма да могат да подпишат търговското споразумение с Канада следващия четвъртък, както беше планирано и има риск посещението на канадския премиер Трюдо да бъде анулирано.

"Андре Рийо Маастрихт’2016“ вече и в киносалоните в България

На 23-и октомври България ще се присъедини към кино излъчванията в Европа, Австралия и Канада на ежегодните концерти в Маастрихт на знаменития цигулар Андре Рийо и неговия оркестър. Тазгодишният концерт на съвременния „крал на валса“ и оркестъра му, носещ името на Йохан Щраус, под звездите на средновековния площад в Маастихт е тричасово музикално приключение, изпълнено с добро настроение, бални рокли, любими оперни и оперетни мелодии и филмови шлагери. Всяка година търсим начин да превърнем концерта в моя роден град в уникално преживяване не само за зрителите на площада, но и за тези, които ще го гледат в киносалоните. Отделяме много време, енергия и любов, за да създадем нещо специално и да поддържаме магията на Маастрихт, споделя Андре Рийо. Прожекциите на концерта със субтитри на български език ще бъдат в кината „Арена“ в София, Варна, Стара Загора и Плевен на 23-и октомври /неделя/ от 19 часа. Към концерта са включени представяне на шоуто и интервю на Шарлот Хокинс с маестрото, заснети малко преди началото на спектакъла специално за зрителите в киносалоните.