21.10.2016

Spectator: Британия трябва да си промени политиката в Сирия

Британските политици се съревновават в обвиненията по адрес на руските и сирийските власти за обстрелите на Алепо, докато най-доброто решение за Лондон би станал отказ от „заядливата реторика”, пише коментаторът на Spectator Саймън Дженкинс.

Още

САЩ и Великобритания обмислят нови санкции срещу Сирия и Русия

Съединените щати и Великобритания предупредиха днес, че западните съюзници обмислят да наложат нови санкции срещу Сирия и Русия заради обсадата на Алепо. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след среща за Сирия в Лондон с участието на десетина страни, подкрепящи сирийската опозиция, предаде Франс прес. "Предвиждаме допълнителни санкции и искаме да сме ясни: президентът Барак Обама не изключва нито един вариант", каза Кери на обща пресконференция с британския външен министър Борис Джонсън.

САЩ и Великобритания обмислят нови санкции срещу Сирия и Русия заради Алепо

Съединените щати и Великобритания обмислят нови икономически санкции срещу правителствата на Сирия и Русия заради действията им в раздирания от войната град Алепо, предаде Асошиейтед прес. Асад: Сирийската криза е конфликт между Запада и Русия След срещата в неделя на представители на 10 страни в Лондон, държавният секретар на САЩ Джон Кери каза, че в Сирия всеки ден се извършват престъпления срещу човечеството.

Русия: Преговорите между Великобритания и САЩ за Сирия са неприемливи

  Реториката на Великобритания и САЩ по сирийския въпрос е неприемлива. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков, коментирайки резултатите от извънредния Съвет за сигурност на ООН, пише БГНЕС. „Ние отбелязваме цялостно неприемливата реторика на представителите на Великобритания и САЩ, посочвайки, че тя може да нанесе сериозна вреда на процеса на регулиране на нашите двустранни отношения“, каза Песков. Той също така заяви, че като цяло Кремъл оценява ситуацията в Сирия като особено сложна и даваща поводи за притеснения. По думите му към момента няма смисъл от провеждане на среща на високо равнище за Сирия, тъй като към момента ситуацията там няма ясни очертания. „До колкото ми е известно не“, каза Песков в отговор на въпрос дали се планира в скоро време среща на върха за Сирия. Той също така посочи, че според него една такава среща би била „абсолютно безперспективна“.

Великобритания, Австралия и Дания съжалиха за удара в Сирия

Коалицията нанесла удар по сирийските военни по грешка

Великобритания и Франция изразиха задоволство от постогнатото споразумение за Сирия

Британският външен министър Борис Джонсън привества постигнатото споразумение за прекратяване на бойните действия в Сирия. Джонсън призова страните в конфликта да направят всичко възможно за спиране на насилието и премахване на обсадите. Много е важно режимът в Дамаск да изпълни задълженията си и затова отправям призив към Русия да използва влиянието си, за да може това да се случи, се казва в официално извяление на Форин офис. Джонсън изразява надежда споразуменисто да сложи начало на политическия процес за освобождаване на сирийския народ от насилието и тероризма.   Френският му колега Жан-Марк Еро също изрази задоволство от плана. Според него е изключително важно договорките да бъдат осъществени и да се спазват, особено от страна на режима в Дамаск и неговите съюзници. Еро подчерта, че въздушните атаки трябва да бъдат спрени, а хуманитарните организации да получат достъп до хората в нужда, особено в Алепо. Съблюдването на тези условия може да отвори пътя към намирането на мирно решение на конфликта, посочва министърът. Той отбелязва, че Франция ще продължи консултациите в Съвета за сигурност на ООН за налагане на санкции на сирийския режим за случаите на използване на химическо оръжие.