27.10.2016

Славов: Ако се докаже картел на горивата, потърпевшите ще могат да съдят петролните компании

Ако Комисията за защита на конкуренцията ясно и безспорно докаже наличието на картел на пазара на горива, хората ще могат да претендират за връщане на надплатени суми по съдебен път като засегнати трети лица. За целта обаче те трябва да пазят фискалните си бонове и фактури от зареждане на горива в разследваните вериги. Това заяви депутатът Петър Славов от гражданската квота на Реформаторския блок, предаде БНР. По думите му, Народното събрание и Министерският съвет трябва бързо да се погрижат за промяна на законодателната рамка и правилата, така че на пазара да могат да влизат нови участници. Славов цитира данни, според които през последните три месеца цените на дизела у нас бележат абсолютно права линия, въпреки движенията и колебанията на световния пазар. "Ако цените бяха пазарни и следват световните тенденции, има всички основания те да се променят и в България. За три месеца цената да остане права линия е крайно ненормално". Трябва да се гледат цените преди облагането им с ДДС и акциз, обясни още Петър Славов. Енергийният експерт проф. Атанас Тасев отправи към държавата препоръка да помисли по темата за акцизните складове. По думите му, има всички предпоставки пазарът на горива да бъде балансиран, а ситуацията да се подобри, ако той се отвори още повече.  След категоричното заявление на председателя на КЗК Юлия Ненкова, че шестте компании, визирани в твърдението за картел на цените на горивата, няма да могат да докажат обратното, проф. Тасев очаква да се намери компромис, за да може обществото да бъде удовлетворено. Санкциите при доказване на картел са жестоки – десет на сто от брутоприхода за предходната година, поясни той.

Още

Свалиха пиян пилот от самолет в щата Дакота

Полицията на щата Южна Дакота свали от самолет пилот в пияно състояние. Той трябвало да управлява самолет на авиокомпанията „Скайуест Еърлайнз“, пътуващ за Солт Лейк Сити, пише БГНЕС. Това съобщи вестник „Солт Лейк Трибюн“, позовавайки се на информация на полицията в Южна Дакота. Малко преди излитането в полицията се получил сигнал, че пилотът мирише на алкохол. При направената проверка се установило, че той е нарушил забраната за управление на въздушно транспортно средство при ниво на алкохол в кръвта над 0.4 промила. Авиокомпанията се извини на пътниците за забавянето на полета. Пилотът е отстранен от полети докато продължава разследването. 

Дариха Наско Сираков и Илиана Раева с внуче

Виолета роди момиченце, кръстиха го на бабата

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за насърчаване на заетостта. Когато безработен е насочен от поделенията на Агенцията по заетостта към работа в населено място на повече от 50 км от настоящия му адрес, той ще получава месечна сума за наем на жилище, за ползване на интернет, такси за детски ясли и детски градини. Месечната помощ ще се изплаща не повече от 12 месеца.Председателят на социалната комисия и депутат от ГЕРБ Светлана Ангелова коментира, че тези промени ще се отразят положително на трайно безработните и на хората от по-бедните региони на страната. Всички тези промени да имат положителен ефект по отношение на безработните лица и най вече на тези, които са дълготрайно безработни. Те да осигурят по-лесен достъп до услугите, които предлагат бюрата по труда. Отпада изискването безработните лица да ползват услугите на Бюрото по труда, само в което са регистрирани по настоящ или постоянен адрес, тоест едно безработно лице, което примерно е регистрирано в Бюрото по труда в Пловдив, ще може да ползва услугите на бюрата по труда в цялата страна.

Д-р Славчо Близнаков: Болница „Св. Анна“ става №1 в лечението на инсулти

Лечебното заведение получи медицински „Оскар” за инвестиции

Безработните ще получават по 200 лв. месечно, ако започнат работа на 50 км от дома

Безработни, които започнат работа на повече от 50 км от настоящия си адрес, ще могат да получават средства за покриване на разходи за такси за ясли, детски градини, наем и интернет. Това предвиждат приетите днес окончателно от Народното събрание промени в Закона за насърчаване на заетостта. Условието е безработният да бъде насочен към новата си месторабота от бюрото по труда. Месечната помощ ще се изплаща не повече от 12 месеца. За сега се предвижда сума да е около 200...

Еразъм Ротердамски: Никой не може да обича друг, ако не е обикнал себе си

Видният мислител, философ, хуманист, теолог и филолог от епохата на Реформацията е роден на 27 октомври през 1466 година в Ротердам, Холандия. Явява се на бял свят като незаконно роден син на католически свещеник.