28.10.2016

НМД: Над 40% от българчетата живеят в риск от бедност

По повод 17 октомври, Световния ден за предотвратяване на бедността, Националната мрежа за децата (НМД) алармира, че над 40 на сто от децата в България живеят в риск от бедност или социално изключване, съобщават от организацията, предаде БНТ. По данни на Националния статистически институт за 2015 г. 25,4 на сто от децата до 17-годишна възраст в България са изложени на риск от бедност, което е с 6,3 процента по-малко спрямо 2014 година. Въпреки подобрените нива при този индикатор спрямо миналата година /45,2 на сто/, е важно да се отчете влиянието на влошаващите се демографски тенденции, както и увеличаващото се с всяка изминала година неравенство в разпределението на доходите като цяло. От Мрежата считат, че най-добрата подкрепа за децата минава през подкрепата на техните родители и възприемане на семейно-ориентиран подход във всички области, засягащи детското благосъстояние. Конкретните предложения на Мрежата в тази насока са разработване и приемане на Национална стратегия за детето и семейството с ясен план за действие, конкретни дейности, отговорни институции и финансиране, както и промяна на съществуващата законодателна рамка за децата, така че тя да бъде ориентирана към гарантиране на правата на всички деца, превенция на рисковете и подкрепа на родителите.

Още

Лудогорец на върха след успех над Дунав в шоу с 8 гола

Клаудио Кешеру се развихри с хеттрик за успеха на "орлите" с 5:3 преди домакинството на Арсенал

Кешеру блести с хеттрик за драма на Лудогорец над Дунав

Невероятно голово шоу с много чисти положения и красиви комбинации предложиха на зрителите Дунав и Лудогорец. "Драконите" домакинстваха символично на "Лудогорец Арена" в Разград и се държаха достойно срещу шампионите, като в крайна сметка отсъпиха с 3:5 в спиращ дъха трилър.

Надлез с десетки автомобили рухна в Италия (СНИМКИ/ВИДЕО)

Най-малко 10 души са пострадали при инцидент в Северна Италия. Надлезът е рухнала в момент, когато по нея преминавал камион. Пътното съоръжение е паднало върху кола, която се е намирала отдолу.

Прокоба тегне над Хасан и Ибрахим

Тежка прокоба застигна близнаците Хасан и Ибрахим! Младите пианисти от Шумен не могат да спечелят голямо музикално състезание, откакто участваха на детското издание на "Евровизия" заедно с Крисия. Така повече от две години близнаците са без победа в...

Черно море с чиста победа над Миньор

„Моряците“ с втори успех от началото на сезона