27.10.2016

Силвио Данаилов: Има заговор и доноси срещу мен

Последната ми цел е президентски пост във ФИДЕ

Още

Данаилов преустановява дейността си като президент на БФШ заради наказанието на ФИДЕ

  „Временно ще преустановя моите правомощия като президент на Българска шахматна федерация. Ще оставя, както е по устав, всички решения да бъдат вземани директно от Управителния съвет. Аз ще се занимавам само с делото. В зависимост от неговия изход ще мислим по-нататък.” Това заяви президентът на БФШ Силвио Данаилов на нарочна пресконференция, предаде БГНЕС. Членството на родната федерация в ЕШС беше замразено през миналия месец, а Данаилов беше наказан за година и половина от Етичната комисия на световната федерация по шахмат (ФИДЕ) заради обвинение във финансови злоупотреби на Европейско първенство за младежи в Будва през 2013 година. Президентът на БФШ разкри, че ще обжалва това решение в Спортния съд в Лозана, като през това време на международните форми ще бъде представляван на Веселин Топалов. „Докато тече моето 18-месечно наказание Българска шахматна федерация ще бъде представяна официално като делегат на всички форуми от Веселин Топалов. Веско е много респектираща фигура, световен шампион, думата му се чува навсякъде, затова смятам, че ще бъда достойно заменен и представен от него.” „Без да преувеличавам ние сме най-мощната федерация след Китай и Русия. Няма друга страна, която да е провела толкова световни и европейски първенства. Само две страни, освен нас имат в своята история световни шампиони при мъжете и жените – това са Русия и Индия, ние сме третата страна”, допълни още Данаилов. 

Силвио Данаилов: Убеден съм, че КАС ще реши в наша полза

Убеден съм, че КАС ще реши в наша полза. Искам да подчертая, че в момента Българският шахматен съюз не е отстранен, а е със замразено членство, докато тече делото. Илюмджинов плаща на няколко некадърници в България, за да правят интриги, това заяви президентът на БФ по шахмат Силвио Данаилов пред журналисти. Членството на българската организация в двете федерации беше замразено през миналия месец, а Данаилов беше наказан за година и половина от Етичната комисия на ФИДЕ заради обвинение във финансови злоупотреби на Европейско първенство за младежи в Будва през 2013 година. Данаилов съобщи, че по време на наложеното му 18-месечно наказание, той ще бъде представляван на международните форуми от Веселин Топалов. Вярвам, че Веско ще ме замести достойно. Той е авторитетна фигура и думата му се чува. Имам още две години мандат като президент на Българския шахматен съюз, след което не възнамерявам да се кандидатирам. Веско би бил чудесен избор да ме замени, трябва само да го убедим, допълни Данаилов. Той беше категоричен, че ще продължи да работи по кандидатурата си за президент на ФИДЕ. Не съм се отказал. В шахмата съм постигнал всичко. Трябваха ми 13 години, за да направя Веско Топалов световен шампион, а борбата за президент на ФИДЕ я водя от само 6 години, така че има време, завърши Данаилов.

Данаилов твърди, че българската шахматна федерация не е изключена

Президентът на Българската федерация по шахмат Силвио Данаилов отрече информациите, че централата е с отнет лиценз и е изключена от ФИДЕ. Според него ФИДЕ е поставила ултиматум до 12 октомври да се разрешат проблемите и чак след това ще предприеме мерки. "Не е отнет лицензът на шахматната федерация. Даже, доколкото разбирам, в България се пише, че сме изключени от ФИДЕ, което е безумие и няма такова нещо. Единственото, което се случи и което предизвика тази истерия е, че...

Черногорец с 2 милиона евро от шахматна измама

  Бившият изпълнителен директор на Европейската шахматна федерация Владимир Шакотич е източил 2 милиона евро от Министерството на младежта и спорта на България, чрез схема, в която са участвали и хора от Българската шахматна федерация, съобщава сръбското издание "Курир", цитирано от БГНЕС. Шакотич е издавал на българската шахматна федерация фалшиви фактури за несъществуващи турнири, които са били изплащани от нашето министерство. Шакотич се разследва от органите на Интерпол поради съмнения, че с хора от българската федерация е нанесъл щети на България за 2 милиона евро. Води се разследване и от Българската дирекция за борба с организираната престъпност, проверка се извършва и от Министерството на финансите в София, където инспекторите са доказали, че само през 2014 година има злоупотреби за 457 хиляди евро. Според сръбското Курир Шакотич като изпълнителен директор на Европейската шахматна федерация в периода 2010-2014 е издавал фалшиви и завишени фактури за сметка на Българската федерация, които са били изплащани от нашето Спортно министерство. "Начинът на измама е бил много прост - Българската федерация подава искане от Министерството на спорта за финансова помощ за организиране на официална програма, на която Шакотич е директор. В същото време обаче част от състезанията са били напълно измислени, докато други са били в календара, но разходите са били надути, понякога дори 5 пъти повече. Досега експертите в българското Министерство на финансите са доказали щети за 457 хиляди евро, които са били изплатени от Спортното министерство на федерацията през 2014 година", казва източник пред изданието. "Средствата са отивали в специално създадена сметка за тази измама, в Словения, но тя е била на фирма-фантом, която е била регистрирана като офшорна в щата Делауеър, САЩ, с която Шакотич е бил пряко свързан. Както е известно, Европейската шахматна федерация от десетилетия има само една банкова сметка в Швейцария", се допълва в изданието. Според "Курир" в периода 2012-2013 години са отклонени 1,5 милиона евро и към тази сума трябва да се добавят 457 хиляди от 2014 година. Самият Шакотич признава, че българските инспектори на два пъти са контролирали работата и разходите на федерацията, но няма обвинения по този случай. Тези дни Спортното министерство на България е подписало договор с Българска шахматна федерация за връщането на 147 хиляди евро, които според експертите не са били изразходвани по предназначение, но окончателното решение по този въпрос ще бъде взето от Върховния съд. Според Шакотич няма разследване на Интерпол, а става въпрос за голяма война между две групи в света на шахмата и той е странична жертва, защото е бил много близък с бившия председател на Европейската федерация Силвио Данаилов. Срещу самия Шакотич се водят и други разследвания в родната му Черна гора, за измами извършени през 2013 година на младежкото първенство в Будва, след което е и свален като шахматен председател на страната.