25.10.2016

233 тона храни са спасени от Българската хранителна банка през 2016 г.

В световен мащаб се унищожава почти една трета от произведената храна, докато всеки четвърти човек на планетата гладува

Още

Българската банка за развитие ще подкрепи проекти за социални предприятия

Българската банка за развитие ще подпомага предприемачи, които искат да развиват социални предприятия. Пред Българското национално радио ръководителят на банката Билян Балев обясни, че социалните предприятия ще функционират като частни, но трябва да помогнат за приобщаването на малцинствени групи. Обикновено социалните предприятия се развиват по света, за да бъдат обучени хора и да бъде продадено цялото предприятие. Пример за социално предприятие е приобщаването на млади неонацисти в обществото чрез работни места в IT сектора. Друг тип такова дейност е организирането на детски градини в слаборазвити райони.

Сръбско-българската граница ще се охранява от унгарски полицаи

Нов контингент от 20 унгарски полицаи днес пристига на сръбско-българската граница. Унгарските полицаи ще помагат на смесените военно-полицейски патрули на Сърбия за спиране на нелегалните мигранти от България. "В днешно време е съвсем нормално централноевропейските и балканските държави да си сътрудничат и да патрулират по т.нар. "Балкански маршрут", каза директорът на унгарската полиция Карол Пап, информира БГНЕС. Той съобщи, че през 2015 година властите в Будапеща са помогнали на България, Македония, Словения, Сърбия и Гърция. През първите десет месеци на тази година в Унгария са се опитали нелегално да влязат 18 028 нелегални мигранти. 97 на сто от тях са се опитали да направят това на сръбско-унгарската граница. 

Метин Казак: Българската диаспора в Катар е 450 души, изборната секция е в посолството

Сънародниците ни в Катар знаят, че не е необходимо да подават заявления за разкриване на изборна секция в сградата на посолството. Такава ще бъде разкрита. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ посланикът на България в Катар Н. Пр. Метин Казак. Диаспората ни в Катар е около 450 души и повечето са високообразовани на добри позиции в обществото, допълни той. На предстоящия Международен джаз фестивал в Доха за първи път ще има българско участие, уточни Казак. Участват представители на 9 европейски държави. Българската проява ще е на 4-ти ноември с участието на Йълдъз Ибрахимова. До края на годината също предвиждаме да направим традиционно събиране - Коледно и Новогодишно, заедно със сънародниците. Това е един, превърнал се в традиция празник на българските семейства и специално за най-малките, за които Дядо Коледа ще даде подаръци.

Трайков: Българската дипломация да намери начин да уточни на Ердоган територията на неговите грижи

По думите му е нужно да водим разговор за това как да започнем ерата на новия патриотизъм, но не с кресливите патриотарски изрази, с връзките с ДС и с чужди национални интереси

Андреа е българската звезда с най-добра визия!

На провелия се вчера XIX Международен фестивал на прическата и красотата, организиран от Christian Of Roma и стилист Капанов, попфолк звездата Андреа получи наградата за "Най-добре поддържана визия и прическа", научихме от HotArena. Събитието се...