28.10.2016

Русия: Сирия да остане цяла, независима и светска държава

"Потвърден е ангажиментът за запазване на Сирия", се казва в изявлението на руското външно министерство

Още

ООН наема приятели до Башар Асад като част от операциите в Сирия

ООН е наела редица приятели и близки политически фигури до сирийския президент Башар Асад като част от своите операции в страната. Това показват документи на организацията, с които в. „Гардиън“ разполага. В списъка с персонал присъстват роднини на високопоставени министри от сирийския кабинет, които работят за редица агенции на ООН, сред които Върховният комисариат за бежанците на ООН (ВКБООН) и Световната здравна организация (СЗО), съобщава БГНЕС. По думите на мениджър на международната организация всяка агенция има най-малко „един човек, който е пряк роднина на сирийски държавник“. „Гардиън“ не разкрива съдържанието на списъка по молба на ООН, тъй като това би могло да застраши хората, намиращи се в него. Говорител на организацията заяви, че „семейните връзки не са взимани предвид, нито са разследвани“ при наемането на персонал, като в същото време ООН не разпитва своите служители за техните политически възгледи. Той посочи още, че наличието на близки до Асад хора по никакъв начин не застрашава работата на ООН. От организацията посочват още, че доставят помощ до 13,5 млн. сирийци, признавайки, че изпитва определени затруднения от страна на правителството в Дамаск, което позволява ООН да работи само с определени одобрен от Дамаск партньори. Според документите, видени от „Гардиън“, близо две трети от здравните консумативи за Сирия отиват в контролирани от правителството райони на страната. Те показват, че само 13% от помощите на СЗО достигат до обсадени райони на страната, по-голяма част от които са контролирани от противници на властта. Стивън Обраян, заместник-генерален секретар на ООН по хуманитарните въпроси и извънредната помощ заяви, че бунтовнически групи също така са спирали медицински евакуации от източните части на Алепо по време на скорошното временно прекратяване на сраженията там. „Гардиън“ посочва още, че досега 73 хуманитарни организации са прекратили сътрудничеството си със системата за споделяне на информация на ООН в Сирия докато не бъде проведено прозрачно разследване за това дали Асад няма „значително и реално“ влияние върху дейността на агенцията. По-рано тази година друго разследване на „Гардиън“ показа, че ООН сключва договори на стойност десетки милиони долари с хора, близки до сирийския президент Башар Асад като част от програма за хуманитарна помощ. Бизнесмени, чийто компании са включени в списъка със санкции на САЩ и ЕС, получават значителни суми от мисията на ООН. По същия начин средства получават и правителствени департаменти и благотворителни организации, в това число и организация на съпругата на Асад – Асма, както и друг приближен на държавния глава – бизнесменът Рами Маклуф.

ООН наема приближени до Асад за своите операции в Сирия

Говорител на организацията заяви, че „семейните връзки не са взимани предвид, нито са разследвани“ при наемането на персонал, като в същото време ООН не разпитва своите служители за техните политически възгледи

New York Observer: Гражданската война в Сирия приключва – Русия победи

Русия спечели войната в Сирия, защото не изостави своите съюзници в лицето на Башар Асад, за разлика от „безпрецедентно външнополитически некомпетентен президент” Барак Обама, твърди американското издание New York Observer.

Сърбия: Единствената държава, която се бори срещу тероризма в Сирия е Русия

Само военната кампания на Русия към момента се противопоставя на тероризма в Сирия. Това заяви сръбският президент Томислав Николич в интервю за телевизионния канал RT. „При цялото ми уважение към всички международни страни, смятам, че руската военна кампания в Сирия е единствената кампания, която се бори с терористи“, заяви той, пише БГНЕС. По думите на държавния глава действията на Москва в Сирия трябва да станат пример и за други държави, тъй като тероризмът представлява заплаха за всички и с него трябва да се борим сега. „Случващото се в Сирия няма отношение с това дали сирийското правителство ще остане на власт. Русия не взима участие във войната на сирийското правителство с опозицията, тя воюва срещу тероризма заедно с правителството“, заяви Николич. Той добави още, че светът в момента се намира на прага на нова Студена война и по тази причина всяко действие на Русия в отбраната или икономиката буди критика. „Аз не виждам каквито и да е било други причини, заради които Русия да бъде критикувана за участието си в борбата с тероризма. Дойде време да седнем и да помислим без предразсъдъци накъде отива този свят“, посочи още сръбският държавен глава.

Министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран ще проведат среща в Москва

Министрите на външните работи на Русия, Сирия и Иран имат планирана среща в Москва, която ще се проведе в такъв формат за първи път. Основна тема ще бъде обстановката в Сирия и възможностите за подновяване на мирния процес, свързан с близкоизточната държава.  Сергей Лавров и Уалид Муалем ще обсъдят ситуацията около северозападния град Алепо и усилията в борбата с терористичните групировки ИДИЛ и "Джебхат ан нусра". Срещата между руския външен министър и неговия сирийски колега се очакваше от няколко месеца и не е изненада за руските наблюдатели на близкоизточните процеси. Това, което прави впечатление е голямата разлика във времето между последната и сегашната среща между двамата – повече от година и половина. Лавров и Муалем ще обсъдят и хуманитарната помощ за населението на Алепо и снабдяването му с продукти от първа необходимост, както и с лекарства и оказване на медицинска помощ на пострадалите в контролирания от терористите сирийски град. По-късно към Сергей Лавров и Уалид Муалем ще се присъедини и иранският външен министър Джеват Зариф. Техеран е първостепенен съюзник на режима на Башар Асад и оказва сериозна подкрепа на Дамаск в борбата срещу ИДИЛ в Сирия. Зариф за последно беше в Москва през лятото на 2015 година, когато заедно с Лавров обсъждаха свалянето на санкциите срещу Иран.

Сръбският президент: Само Русия се бори срещу тероризма в Сирия

Дойде време да седнем и да помислим без предразсъдъци накъде отива този свят, категоричен е Томислав Николич