24.10.2016

БЗНС ще предложи на Реформаторския блок да иска предсрочни избори

В официална декларация от днес БЗНС - част от Реформаторския блок, заявява, че ще настоява утре да бъдат свикани Изпълнителният и Гражданският съвет на блока и ще предложи при изчерпване на всички останали възможности, блокът да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на 2017 г. Според партията на министъра на отбраната Николай Ненчев има нарушаване на доверието между коалиционните партньори. "Всяка дестабилизация и политическа криза ни тласка в нова зависимост от...

Още

Вили Лилков: Формира се ново мнозинство

Виждаме нова коалиция между ГЕРБ, Патриотичния фронт и "Атака". Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" проф. Вили Лилков от Реформаторския блок. Предложението парламентът да не работи един месец дойде от "Атака" и бе прието от ГЕРБ, зад заплахите на Бойко Борисов прозира сигурността, че може да се формира ново мнозинство, каза Лилков.Той заяви още, че след президентските избори ДСБ ще преосмисли изцяло взаимоотношенията си в РБ, като подчерта, че това са последните избори от изборния цикъл с ангажимент за съвместно явяване с останалите партии от Блока. Относно нагласите за напускане на Блока, Лилков изтъкна, че не разчита декларацията на БЗНС по този начин. По думите му, в БЗНС все още имат доверие на премиера и все още смятат, че комуникацията би могла да се подобри. Вили Лилков определи поведението на премиера спрямо министрите и депутатите от РБ като унизително и допълни, че ултиматумите на Борисов много напомнят тодорживковския стил на говорене и това не помага на кампанията на ГЕРБ. В коментар по дневния ред на утрешното заседание на парламента, на което ще бъдат разгледани извънредните промени в Изборния кодекс, Лилков посочи: Осъзнаха, че това са теми от дневния ред на обществото и не може парламентът да не работи и да се прави, че ги няма. Опитът да се прекрои Изборният кодекс беше много рискован и в един момент се разпадна на серия от дребни пазарлъци. Вместо да подобрим изборното законодателство, бяха направени грешки.

Има ли сценарий за предсрочни избори?

БЗНС ще говорят по темета с Реформаторския блок

Сценарий за предсрочни избори?

БЗНС ще говорят по темета с Реформаторския блок

БЗНС настоява реформаторите да се обявят за предсрочни парламентарни избори

БЗНС, една от партиите в Реформаторския блок - настоява реформаторите да се обявят за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. Това става ясно от публикувано на страницата им съобщение.

БЗНС ще настоява за предсрочни избори през пролетта

БЗНС ще поиска от Реформаторския блок да се обяви за предсрочни избори. Това става ясно от официално съобщение, публикувано на уебстраницата на партията, която е част от РБ, предаде Нова тв. "Настояваме за свикване на Изпълнителния и Гражданския съвет на 17 октомври. Ще предложим на Реформаторския блок, при изчерпване на всички останали възможности, да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. Считаме, че това е най-демократичния начин за излизане от политическа криза", се казва в становището. "За БЗНС е очевидно, че доверието между коалиционните партньори е нарушено", допълват от съюза. От БЗНС изтъкват, че към настоящия момент за тях е най-важно "да отдаде уверена и мащабна подкрепа на кандидат-президентската двойка на Реформаторския блок Трайчо Трайков и Съби Събев". В петък след извънредна среща в Министерския съвет Реформаторският блок препотвърди подкрепата си за кабинета „Борисов”. Това се случи, след като Борисов заплаши Реформаторите с изгонване от коалицията. Той заяви, че ако Реформаторите не се държат като управляващи, ще се раздели с тях като партньори, след като го критикуваха в парламента. Според премиера обаче те мълчат в Министерския съвет, а депутатите им се правят на опозиция.

БЗНС ще настоява РБ да се обяви за предсрочни парламентарни избори през идната пролет

БЗНС, която е една от партиите в Реформаторския блок /РБ/, ще настоява Блокът да се обяви за предсрочни парламентарни избори през пролетта на следващата година. Това става ясно от публикувано на страницата им съобщение, което идва два дни след острите спорове в Народното събрание по повод Изборния кодекс и отчитането на гласовете на гражданите, отбелязали на бюлетината, че не подкрепят никого. Въпросът да бъде обсъден на заседание на Изпълнителния и Гражданския съвет в понеделник, за това настояват земеделците при „изчерпване на всички останали възможности“. Според БЗНС има нарушаване на доверието между коалиционните партньори. В петък премиерът Бойко Борисов настоя Реформаторският блок да се държи като управляваща партия и заплаши, че във вторник може да има рокади с министри на Реформаторите. Последва и спешно заседание на Министерския съвет, след което министри на Реформаторския блок декларираха пълната си подкрепа за кабинета. Лидерът на БЗНС Николай Ненчев е министър на отбраната от квотата на Реформаторите. Наскоро правителството и мнозинството в парламента даде зелена светлина за купуване на изтребители и кораби.