23.10.2016

Лудогорец тръгва за Лондон от София

Шампионите излитат във вторник

Още

Европейската агенция по лекарствата може да се премести от Лондон в София, смята Стопанската камара

България да кандидатства за преместване на Европейската агенция по лекарствата от Лондон в София. Това призовава Българската стопанска камара в писмо до вицепремиера по координацията на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева. Страната ни може да предприеме необходимите стъпки за преместването на седалището на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) в България. Възможност за това се разкрива след решението за излизане на Великобритания от ЕС, а към момента...

Въздухът в София по-мръсен от Лондон и Париж

  Втори сме по смъртни случаи в света   Въздухът в София е по-мръсен от този в Лондон, Париж и Мадрид. Това показват данни на Световната здравна организация (СЗО) за качеството на въздуха. Основни причини за замърсяването са трафикът, електроцентралите и фините прахови частици. И докато трафикът в столицата на Англия, Франция и Испания е по-интензивен от този в нашата, София компенсира с високия дял на хора, които се отопляват на твърдо гориво. „Домакинствата в крайните квартали в София масово се отопляват с печки на твърдо гориво, заради което нивото на фини прахови частици в тези райони е толкова високо“, обясниха от Изпълнителната агенция по околна среда. Бургас, Стара Загора, Плевен, Русе и Силистра също се нареждат сред европейските градове с наднормено замърсяване на въздуха. Въпреки че България попада в черната статистика с 6 града, Италия е страната с най-много населени места, в които въздухът е опасно мръсен. Жителите на почти цяла Северна Италия са застрашени от белодробни и сърдечно-съдови заболявания заради праха, който дишат. По данни на Европейската агенция за околна среда всяка година около 60 000 души на Апенините умират преждевременно вследствие на мръсния въздух. Експертите от екоагенцията са категорични, че вдишването на прах намалява живота средно със 7,4 месеца. Според доклада на Световната здравна организация в съотношението смъртни случаи на глава от населението първенец в света е Украйна. Там на 100 000 жители 120 умират вследствие на заболяване, причинено от мръсния въздух. На второ място е България, където праховите частици убиват по 118 на всеки 100 000 човека. Топ пет на страните с най-висока смъртност заради мръсен въздух допълват Русия, Беларус, Китай. На другия полюс са Австралия, Канада, САЩ, Швеция, Финландия, където въздухът е най-чист. Според доклада на СЗО това са страните, които са заложили на екологичен транспорт и достъп до възобновяеми източници на енергия.

Лондонският български хор е в София за концерта на Найджъл Кенеди

Лондонският български хор е създаден през 2000-та година от група приятели, влюбени в музиката. Днес те са в София, за да се включат в концерта на Наджъл Кенеди. Ръководителят Десислава Стефанова сподели, че в него пеят хора от няколко националности: Когато хорът започна, имахме и няколко концерта. На тези концерти започнаха да се записват все повече и повече хора. Така се получава, че имаме огромен списък на чакащите, които искат да се запишат да пеят в хора и чакат малко да намалее съставът. Опитвам се да има и песни, които българите знаят, популярни песни. Естествено, аранжиментът трябва да е много хубав. Търся също и песни,  в които мъжете и жените могат да влязат в диалог, защото в нашия хор има и мъже, което не е типично за народен хор. Хората в хора ми носят записи, които им харесват, които са им харесвали още от 80-те, когато са слушали „Мистерията на българските гласове“. Много от хората, които не са българи, са в хора именно заради дисковете на  „Мистерията“. Има неща, които много ги затрудняват, например българското твърдо „л“.

Съмнителен пътник забави полет от Лондон до София

С близо час закъснение в София кацна самолет от Лондон. Причината – извънредна проверка на паспортите на мъжете на борда. От самолета е бил изведен мъж от арабски произход, съобщава Нова телевизия. Проверката на документите започнала малко...

Полет от Лондон до София закъсня заради мъж от арабски произход

Полет от Лондон до София кацна с близо час закъснение. Причината - малко преди самолетът да излети от летище Лутън е започнала извънредна проверка на паспортите на мъжете на борда. Изведен от самолета е бил мъж от арабски произход. Заради мерки за сигурност обстойно е бил проверен и багажът на всички пътници.

Българският хор от Лондон, който ще бъде част от спектакъла на Найджъл Кенеди в Деня на София

Има един български хор в Лондон. Всички в него си имат и друга професия. И далеч не всички са българи. Но всички обичат българската музика. Гласовете им са звучали във филми като "Троя" (да, да, наистина), в британския сериал за кралица Елизабет, в прочути компютърни игри. Хорът е създаден от Десислава Стефанов, самата тя от малка пее - първо в "Загорче", после - във "Филип Кутев". Преди 16 години заминава за Лондон. И се оказва, че е имала шанса да попадне там в точния момент. Когато има много прекрасни певци, включително от грузински хорове, с които започват сериозна работа. Гласът на Даниела пък можем да чуем в големи продукции като "Братя Грим", "Атлантида", "Призрачния кораб", "Борат" и ... съвсем актуално, "Бен Хур". С нея разговаряме в сутрешното ни "Радиокафе" - за участието им в двата концерта на Найджъл Кенеди в София и Варна, за конкретните творби, за мащабността - те са 42-ма души хор, оркестърът София Симфоникс под палката на Любка Биаджони, специално написани произведения от Георги Андреев. Ще има и трети концерт, който е в основата на цялата идея - той е на 25 октомври в Лондон при откриването на (поредния) Фестивал на българската култура там. На този концерт Найджъл Кенеди ще свири (по своя желание) само балканска, и най-вече българска музика (без Годишните времена на Вивалди, които ще представи в София). За добрия вкус на цигуларя става дума също, за историята на този изумителен хор, за пътя към Лондон и след това до големите кинопродукции и работата с "Doves" и Софи-Елис Бекстър. Чуйте Десислава Стефанова!