27.10.2016

Антоний Тодоров: Борисов вероятно обмисля преформатиране на мнозинството

Изявлението на премиера от петък и казаното от него не е безобидно и очевидно зад това стои някакво намерение. Когато той се обръща към основния си коалиционен партньор, вероятно той си мисли наистина за преформатиране на мнозинството, да се отърве някак от Реформаторския блок и да управлява в друга конфигурация. Това мнение изрази в кратък коментар за предаването „Неделя 150“ политологът Антоний Тодоров . Имаше немалко конфликти в управляващата коалиция, както и в самия Реформаторски блок, припомни анализаторът и посочи, че в крайна сметка позицията да си във и извън управлението е невъзможна.Според него се очертават два варианта, ако се стигне до криза в управляващата коалиция. Единият от тях е нов кабинет с нова подкрепа в този парламент. Може би има податки, че Борисов може да получи подобна подкрепа не само от Патриотичния фронт, но и от други - ДПС или ДОСТ, предположи Тодоров. Другата възможност по думите му са предсрочни избори, но с уговорката, че ГЕРБ няма да ги предизвика по своя инициатива, ако не се очертава ръст в електоралния дял на партията. Блиц интервюто с Антоний Тодоров чуйте в звуковия файл.

Още

Антоний Тодоров: Борисов очевидно търси възможност да разшири подкрепата за втория тур

За референдумът знаят немного от избирателите. Повечето ще научат, когато видят двете кутии в изборните секции. Сравнително малко дебати бяха проведени и „по същество“ по трите въпроса. Президентските избори се оказаха по-значими. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ политологът проф. Антоний Тодоров, който коментира, че вотът макар изборът през ноември да е задължителен формално, то е възможно на референдума хората да се обявят  против задължителното гласуване. Ако имаше дебат в обществото и в НС, може би, депутатите и политическите елити щяха да намерят някакво по-приемливо решение по всичките 6 въпроса.  Сред тях обаче има, наистина въпроси, които издават непознаване не само на Конституцията. То е въпрос, ако щете, на гражданска компетентност. Например въпросът с намаляването на народните представители. Става въпрос за такива въпроси, които, по Конституция, се решават от Велико народно събрание. Ако някой иска да промени нещо такова, трябва да направи референдум с предмет и въпрос: „Искате ли свикване на Велико народно събрание по този въпрос“. Според политолога, изказването на премиера, че „ДПС и ДОСТ трябва да помислят кого да подкрепят на балотажа“ е знак, че Борисов си „дава сметка, че тези избори не са му вече дадени“ и победата на ГЕРБ не изглежда сигурна, тъй като в обществото има натрупано усещане за необходимост от промяна. Това е и причина за диалогичността на премиера: Въпреки честолюбието си, премиерът има особен политически нюх - усещане накъде духат ветровете, и се опитва да се нагласи спрямо тях. Зад всичко това стои и един действителен страх – че може и да не се получи. Затова вторият тур е решаващ и много важен и Борисов очевидно търси възможност да разшири тази подкрепа – да не се скара толкова много с Реформаторите,  че да не получи подкрепа на втория тур..но, от друга страна, ако може, да си осигури както на Патриотичния блок и да си осигури подкрепа, по възможност, и от ДПС. Това е, според мен,  смисъла на маньовъра. Според Тодоров, най-вероятно е на балотаж да отидат Цачева и Радев с минимална разлика, но името на вторана двойка на балотажа може да бъде и друго.

За референдума знаят немного от избирателите

За референдума знаят немного от избирателите. Повечето ще научат, когато видят двете кутии в изборните секции. Сравнително малко дебати бяха проведени и „по същество“ по трите въпроса. Президентските избори се оказаха по-значими. Това каза БНР политологът проф. Антоний Тодоров, който коментира, че вотът макар изборът през ноември да е задължителен формално, то е възможно на референдума хората да се обявят против задължителното гласуване. „Ако имаше дебат в обществото и в НС, може би, депутатите и политическите елити щяха да намерят някакво по-приемливо решение по всичките 6 въпроса. Сред тях обаче има, наистина въпроси, които издават непознаване не само на Конституцията. То е въпрос, ако щете, на гражданска компетентност. Например въпросът с намаляването на народните представители. Става въпрос за такива въпроси, които, по Конституция, се решават от Велико народно събрание. Ако някой иска да промени нещо такова, трябва да направи референдум с предмет и въпрос: „Искате ли свикване на Велико народно събрание по този въпрос““, каза той. Според политолога, изказването на премиера, че „ДПС и ДОСТ трябва да помислят кого да подкрепят на балотажа“ е знак, че Борисов си „дава сметка, че тези избори не са му вече дадени“ и победата на ГЕРБ не изглежда сигурна, тъй като в обществото има натрупано усещане за необходимост от промяна. Това е и причина за диалогичността на премиера: „Въпреки честолюбието си, премиер...

Политолог: Борисов вероятно обмисля преформатиране на мнозинството

"Изявлението на премиера от петък и казаното от него не е безобидно. Очевидно зад това стои някакво намерение. Когато той се обръща към основния си коалиционен партньор, вероятно той си мисли наистина за преформатиране на мнозинството, да се отърве някак от Реформаторския блок и да управлява в друга конфигурация". Това каза политологът Антоний Тодоров, предаде БНР. Имаше немалко конфликти в управляващата коалиция, както и в самия Реформаторски блок, припомни анализаторът и посочи, че в крайна сметка позицията да си във и извън управлението е невъзможна. Според него се очертават два варианта, ако се стигне до криза в управляващата коалиция. Единият от тях е нов кабинет с нова подкрепа в този парламент. Може би има податки, че Борисов може да получи подобна подкрепа не само от Патриотичния фронт, но и от други - ДПС или ДОСТ, предположи Тодоров. Другата възможност по думите му са предсрочни избори, но с уговорката, че ГЕРБ няма да ги предизвика по своя инициатива, ако не се очертава ръст в електоралния дял на партията.

Политолози: БСП и АБВ да опитат да излъчат обща кандидатура за президент

БСП и АБВ трябва да спрат с взаимните нападки и да направят всичко възможно да излъчат обща кандидатура за държавен глава. Това посочиха политически анализатори на дискусия, посветена на президентските избори и предизвикателството пред левицата. По този начин, според тях, би могъл общият кандидат на левицата да стигне до балотаж. Подобно мнение изрази и лидерът на АБВ Георги Първанов. "Ще сгрешим, ако насочим стратегическия удар в тази кампания взаимно, един срещу друг в лявото пространство. Не е достатъчно само широка лява коалиция. Това е необходимото, но не достатъчно условие. Затова АБВ създава някакви партньорства, надявам се трайни, значими, поне с част от партиите от центъра". Сред политическите експерти се наложи и мнението, че по-големи шансове да стигне до балотаж би имал кандидат, подкрепен от по-широка лявоцентристка коалиция. Според тях не бива и да се смята, че ГЕРБ е предизвестения победител в предстоящите президентски избори, дори и лидерът на партията Бойко Борисов да бъде кандидатът за държавен глава. Вотът обаче ще бъде изключително важен за бъдещето на левицата в страната, обединиха се те. В този кратък период от време, който остава до възможната дата, едва ли могат да се лансират нови кандидатури, но ви говоря за хора, които са непознати за обществото и няма време да станат познати, обясни политологът и преподавател в НБУ професор Антоний Тодоров. Закъснелите кандидатури обаче създават една специфична ситуация на взаимно дебнене, а това, че Борисов е казал, че няма да се кандидатира, не значи, че няма да се кандидатира – може в един момент да го реши, ще намери начин да го обясни и влюбената в него публика ще го преглътне, допълни професорът. Трябва да има много силна кандидатура от ляво, подчерта Тодоров, като посочи, че той трябва да бъде порядъчен човек, който в социално чувствителен, както и категорично проевропейски настроен, но не антируски, а също така и да бъде патриот, но не националист или популист. Ситуацията се е развила така, че колкото по-натам, то толкова по-вероятно ще става Борисов да се кандидатира лично, съгласи се и Васил Тончев, директорът на агенция "Сова Харис". Лявото в България го има, но лявото няма своето адекватно политическо представителство и извоювано място, така че да застане стабилно на политическата сцена, подчерта Тончев. Дискусията е организирана от Института за икономика и международни отношения и фондация "Фридрих Еберт".

Политолог: Левицата да излезе с общ надпартиен кандидат-президент

На предстоящите президентски избори левицата трябва да излезе с общ надпартиен кандидат, който да е добре познат на хората - мнението изрази политологът Антоний Тодоров по време на дискусия, организирана от Института по икономика и международна политика и фондация "Фридрих Еберт". Левият кандидат трябва да е силен, особено ако премиерът Бойко Борисов реши да участва в надпреварата за този пост, смята Тодоров. Красимир Каракачан...