28.10.2016

Фандъкова: Премиерът прие аргументите ми да не бъда номинирана за президент (Обновена)

Не мисля, че премиерът ми е обиден за това, че отказах да бъда кандидат за президент. Това каза в предаването „Тази неделя” кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че са обсъждали сериозно всички варианти: „Моята теза винаги е била, че само преди година застанах пред софиянци и защитих една сериозна програма за следващия мандат.

Още

Вицепремиерът Томислав Дончев: В Черно море е открит нефт

В Черно море са открити залежи на нефт, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев в началото на заседанието на Тристранния съвет. Дончев не даде повече подробности за важната информацията, която огласи.

Премиерът посети площадката, където се изгражда най-модерният циклотрон на Балканите  

  След 2 години се очаква да заработи циклотронът, който ще произвежда изотопи, необходими за лечение на онкологични заболявания. Това стана ясно днес при посещението на премиера Бойко Борисов на площадката, където ще е разположен комплексът: Това си е една мини ядрена централа – обясни премиерът. Ще изглежда ето така, както  в Страсбург.  Да напомня само, че десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните идваха от Унгария и Чехия със самолети, разпадаха се половината по пътя до тук, а хората, които ги чакаха, не знаеха дали последните ще имат достатъчно силни изотопи.  Направете сметка колко пара е изтекла от България и колко народ е загинал, чакайки в мъки и от нерви. Новият циклотрон ще е в съседство със стария мини изследователски реактор, строен в далечната 1956 година, който се намира на няколко километра от центъра на София. Съоръжението ще позволи у нас да се произвеждат така необходимите за медицината изотопи. Циклотронът е произведен по поръчка, доставен в началото на тази година. Сега правителството осигури три милиона лева за построяване на сградата, в която ще се постави. Ускорителят на частици ще е най-модерният на Балканите. Институтът по ядрена енергетика към БАН има амбиция циклотронът да помогне нашите изотопи по-бързо да стигат до съседните страни  - Сърбия, Македония и Гърция, както и в комплекса да се обучават студенти, а  изследователската дейност отново да върне в България наши учени, напуснали страната ни.  

Премиерът Борисов към президента Плевнелиев: Тези министри тогава, които бяха добри, ние ги издигнахме за президенти

Премиерът Бойко Борисов каза, че винаги е работил добре с президента Росен Плевнелиев. Коментарът беше по повод изказването на държавния глава за министрите в първия кабинет на ГЕРБ. За някои от тях Борисов беше казал, че са дадени от кръга "Капитал". Плевнелиев реагира остро, като заяви, че, ако политическите лидери продължават да се замерват с „каки и батковци“, вместо да се съсредоточат върху важните теми, то президентът ще втвърди още повече тона.Днес Борисов каза, че не е било грешка в тогавашното управление да участват представители на бизнеса и работодателските организации. Коя неистина видяха, за да реагират така ужилено и да се чувстват толкова обидени? Нима многократно не съм заявявал за всички добри неща, които президентската институция е направила и аз се надявам той също да чуе всичко, което съм казал. Това са темите. Така сме се подредили тогава и аз не съм го крил. Впоследствие тези, които не си вършеха работата, бяха отстранени и за тези, с които се е опитвал да ми бъде вменявано някакво вмешателство. Така че се надявам така, както сме работили 5 години, а и много преди това с президента, да продължим да работим така и да ревизира това, което е казал, защото не съм съгласен с част от констатациите. Тези министри тогава, които пък бяха добри, ние ги издигнахме и за президенти и той е точно такъв.

Премиерът за преди: 16 министри от бранша, КРИБ... Така сме се подредили

Бойко Борисов обяви, че винаги е работил добре с президента Плевнелиев

Премиерът Борисов е възложил на МВР и ДАНС да проверят всички приватизационни сделки на прехода

Премиерът Бойко Борисов е възложил на МВР и ДАНС да проверят всички приватизационни сделки на прехода. Причина за това са тиражираните обвинения към него, свързани с раздържавяването на "Булгартабак". Проверката ще започне веднага след изборите, заяви премиерът."Булгартабак" не е продаван от мен. "Булгартабак" нито имаше пари в сметката тогава. Това, което са ми докладвали, беше продаден от Агенция за приватизация. Шефът на тази агенция да разкаже за цялата сделка как е направена, с консултант "Сити банк" – една от най-големите банки, с опит точно в такива приватизационни сделки с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. И затова, понеже виждам, че някакси и Конюшните бързо забравиха, и много други неща се забравиха, поинтересувах се малко, има още две години поне за много от сделките от абсолютната давност и затова с МВР, на ДАНС, разпоредбите, които ще дам, е да направим ревизия на целия преход, на всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой, кога и какво е продавал и дали това е реалната цена.

Премиерът: След вота правим ревизия на всички приватизационни сделки по време на прехода! (Видео)

"Булгартабак" не е продаван от мен, аз една чистачка не мога да назнача по министерствата без министъра, отсече Бойко Борисов на правителственото заседание