24.10.2016

В помощ на хората: Кметове карат катафалки и стават спешна помощ и куриери

Кметове изземват функциите на погребални агенти, лекари и куриери в малките и отдалечените от областните центрове населени места на великотърновска област. По този начин селските първенци помагат на съселяните си, повечето от които са възрастни болни и немощни хора.

Още

Цветанов в Сливен: Гаранция за успешните политики, които ще водят кметовете през новия програмен период са предстоящите президентски избори

Всички общини от област Сливен – Котел, Нова Загора, Твърдица и Сливен, се нуждаят от финансова подкрепа, но това може да стане, само ако има стабилно правителство и повече приходи, събрани от приходните агенции, за да може държавата да разпределя по всички региони на страната. Това каза в Сливен председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов.

Сдружението на кметовете настояват селата с поне 100 жители да избират пряко своя кмет

Да бъде върнато правото на селищата с поне 100 жители да избират свой кмет, поиска Сдружението на кметовете и кметските наместници във великотърновска област. Искането беше поставено пред депутатите от района.Сдружението настоява за законови промени, които да позволят на жителите на повече от 1 100 села в страната отново да избират пряко своят кмет. Председателят на сдружението Христо Христов заяви: Ние искаме да бъде върнат старият статут за избор на кмет на населено място. Прагът, който въведоха от 350 жители по постоянен адрес, да се върне на старото ниво - 100 жители по постоянен адрес. Това, което се случи, увеличаването на този праг, смятаме че е едно посегателство върху демокрацията и децентрализацията, първо, и второ - това е противоречие с член 2 от Конституцията най-вече, защото 300 хиляди български граждани, живеещи в населените места, след тази промяна нямат право да си избират кмет. Той обясни по-конкретно какво трябва да се промени: Изборният кодекс в допълнителни разпоредби, в частта му, касаеща член 16, точка 1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България. 37 са селата във Великотърновска област с под 350 жители, които сега нямат право да избират кметовете си.

Камбитов стана част от Асоциацията на кметовете франкофони

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов бе избран за член на Международната асоциация на кметовете франкофони. Решението бе взето по време на XXXVI Общо събрание на Международната асоциация, което се проведе в Бейрут. Присъединяването на Камбитов към семейството на кметовете франкофони е недвусмислена индикация за добрата съвместна работа между двете страни, както и за успеха, който бележи възроденият в Благоевград фестивал „Франкофоли". Международната асоциация на кметовете франкофони е основана през 1979 година. Първоначалната идея е, чрез Асо...

Кметове от левицата внасят жалба във ВАС заради бежанците

Внасяме жалба до Върховния административен съд /ВАС/ за отмяна на наредбата, приета от Министерския съвет за интеграция на бежански семейства в български общини. Заедно с това ще искаме да се спре нейното изпълнение до произнасянето на съда. Това е обяви председателят на БСП Корнелия Нинова в Гоце Делчев, където кметът от левицата е вече шести последователен мандат, съобщиха от пресцентъра, предаде БНТ. Жалбата се внася от червени кметове до ВАС, уточняват от пресцентъра на БСП. "Не сме съгласни общините да плащат здравни осигуровки на безработните бежанци, а да не правят същото за безработните българи. Вместо държавата да дава безплатно жилище на бежански семейства, внасяме законопроект да се осигуряват такива на млади българи, които не могат да си закупят дом", е казала още Нинова.

Кметове поискаха ВАС да спре решението за разселване на бежанци

Да се отмени министерската наредба за интеграция на бежански семейства в български общини, искат от БСП.

Кметове от левицата внасят жалба до ВАС заради бежанците

Внасяме жалба до Върховния административен съд /ВАС/ за отмяна на наредбата, приета от Министерския съвет за интеграция на бежански семейства в български общини. Заедно с това ще искаме да се спре нейното изпълнение до произнасянето на съда. Това е обявила председателят на БСП Корнелия Нинова в Гоце Делчев, където кметът от левицата е вече шести последователен мандат, съобщиха от пресцентъра.