26.10.2016

Фандъкова: Премиерът прие аргументите ми да не бъда номинирана за кандидат -президент (Обновена)

Не мисля, че премиерът ми е обиден за това, че отказах да бъда кандидат за президент. Това каза в предаването „Тази неделя” кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя обясни, че са обсъждали сериозно всички варианти: „Моята теза винаги е била, че само преди година застанах пред софиянци и защитих една сериозна програма за следващия мандат.

Още

Премиерът на Черна гора се оттегля, въпреки изборната победа

Черногорският премиер Мило Джуканович няма да продължи да заема поста си, въпреки скорошната си победа на парламентарните избори. Това обявиха от неговата политическа формация Демократична партия на социалистите, предаде ДПА. Изпълнителният орган на партията заяви, че ще номинира заместника на Джуканович в партията Душко Маркович за поста министър-председател. Демократичната партия на социалистите спечели всички 11 избора от въвеждането на многопартийна демокрация в Черна гора и бивша Югославия, отбелязва ДПА. През последните 25 години Джуканович на два пъти сам се оттегляше, всеки път за по две години, преди да се завърне отново на премиерския пост.

Премиерът на Италия: Не можем да издържим още една година като тази

 Италианският премиер Матео Ренци заплаши, че страната му няма да плати вноската си в европейския бюджет, ако някои от държавите членки продължават да саботират приема на мигранти. Внасяме по 20 милиарда евро в бюджета на ЕС, а обратно получаваме 12 млрд. И ако не посочим с пръст такива страни като Унгария, Словакия, които не помагат, а после искат нашите пари. През 2017 г., когато започне обсъждането на бюджета, Италия ясно ще заяви, че ще ги даде, само ако дават и другите, каза Ренци в ефира на обществената телевизия РАИ.По отношение на потока от нелегални мигранти той заяви, че страната му няма да може да издържи още една година като тази. За десетте месеца на 2016 г. в Италия по море са дошли почти 155 хиляди мигранти. Миналата година за прием италианското правителство изхарчи 1 млрд. евро, а тази година сумата може да достигне 1,5 млрд. евро.

Премиерът на Валония заяви, че белгийският регион не е против търговското споразумение между ЕС и Канада

Премиерът на Валония - Пол Манет заяви, че белгийският регион не се противопоставя сам по себе си на планираното споразумение за свободна търговия между ЕС и Канада, но е необходимо отпадане на арбитражната схема, заложена в договора, както и защита на обществени услуги. Всички 28 правителства от ЕС подкрепят Всестранното икономическо и търговско споразумение (CETA), но властите в Брюксел не могат да дадат съгласието на Белгия без подкрепа от петте федерални администрации в страната. Френскоезичната Валония е твърдо против търговското споразумение. Нека да е ясно, че не съм носител на антиглобализацията. Аз желая да има сделка, посочи Пол Манет в интервю за френския ежедневник "Либерасион", цитирано от агенция Ройтерс. Той обаче подчерта, че съдебната система, създадена специално за решаване на спорове между инвеститори и правителства, би могла да бъдат използвана от големия бизнес да диктува обществения ред. Бих предпочел този съдебен субект чисто и просто да изчезне от споразумението и ние да разчитаме на нашите съдилища, или най-малкото, ако искаме подобен арбитражен съд, той трябва да предостави гаранции, еквивалентни на вътрешните ни такива, отбеляза премиерът на областта Валония. Пол Манет посочи заложения в CETA механизъм, известен като Разрешаване на спорове инвеститор - държава (ISDS), който позволява на чуждестранните компании да оспорват държавна намеса, като например отчуждаване. По принцип дадено дело се завежда пред група частни арбитри, като нейните членове се назначават от съответните инвеститор и държава в спора. Механизмът обаче е критикуван заради съдебните дела, които могат да бъдат заведени от фирми срещу строгите правила относно стандартите за общественото здраве, околната среда и трудовия пазар. Пол Манет посочи, че Канада се е съгласила с Валония по този въпрос. В интерес на истината, това е дебат, който е чисто вътрешен за Европейския съюз, допълни той. В заключение, премиерът на белгийския регион отбеляза, че Валония е готова да приеме правно-обвързващо предложение за изменение на търговското споразумение CETA, което да тълкува разпоредбите за арбитражните съдилища, обществените услуги и законодателството, свързано с околната среда, въпреки че лично той би предпочел пълно предоговаряне.

Премиерът посъветва БСП и ДПС да не се опитват да клатят властта

„БСП и ДПС както управляваха с тип човек Орешарски, сега е подочен тип човек е Радев за президентската институция”, Така Борисов коментира кандидатурата на БСП за президент. „Може и да се върне Орешарски като премиер”, прогнозира още той. 

Цецка Цачева за израза "майка на нацията": Премиерът се пошегува

Тя отрече да има нужда да се извинява за цитата на Бърнард Шоу, произнесен по време на дебата с ген. Румен Радев

Турция е готова "да вземе мерки" в Ирак, заяви премиерът Бинали Йълдъръм

Турция е готова "да вземе мерки" в Ирак, защото не е удовлетворена от обещанията на Вашингтон и Багдад, че кюрдски бойци и шиитски милиции няма да участват в настоящите боеве, заяви премиерът Бинали Йълдъръм пред репортери в Анкара, цитиран от Ройтерс.