25.10.2016

Мария Стоянова: СЕМ вече има два сигнала към ЦИК

СЕМ констатира първи нарушения в хода на предизборната кампания и вече имаме два сигнала към ЦИК. Те не са по Закона за радиото и телевизията, а са свързани с Избирателния кодекс. Това съобщи в "Денят започва с Георги Любенов" председателят на СЕМ Мария Стоянова.

Още

ЦИК и СЕМ подписват споразумение за мониторинг на предизборната кампания

Днес Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии ще подпишат споразумение, което ще определи принципите и параметрите на специализирания мониторинг, който СЕМ ще осъществи върху медиите по време на предизборната кампания за президент и вицепрезидент и на националния референдум. Споразумението ще бъде подписано от председателя на ЦИК Ивилина Алексиева и председателя на СЕМ Мария Стоянова.

СЕМ проведе среща с парламентарната комисия по културата и медиите

Предстоящата цифровизация на радиоефира през 2018 година, законови промени и бюджета на Съвета за електронни медии обсъдиха на среща днес медийният регулатор и парламентарната комисия по културата и медии. След разговорите председателят на комисията Славчо Атанасов заяви:Конкретни неща решихме днес. Например, те имат сериозни проблеми, свързани с няколко закона, които на практика им спъват работата. Има сериозно неуточняване в законодателството за правомощията на СЕМ и Централната избирателна комисия по време на изборите. Там се получават сериозни разминавания. Спомняте си случая с Костинброд. Те в случая се явяват като един вид помощен орган за ЦИК по време на избори. Също поставиха и свои въпроси, които касаят и други сфери. Те разполагат с 29 бройки личен състав, а контролират 245 канала. Тези бройки са крайно недостатъчни. Още повече те имат 15 000 лв. само за капиталови разходи.  След срещата председателят на СЕМ Мария Стоянова заяви: Ние играем една роля на буфер - между медиите и между държавата. Ние играем, освен това, ролята на стимул за по-голяма конкурентоспособност на този медиен пазар и тази роля ние приемаме насериозно. Радваме се, че и народните представители виждат в СЕМ действително компетентния, качествения орган, който може да свърши тази дейност. Разбира се, че е важна и материалната база, с която работим, но по-важното е разбирането за проблемите, които срещаме, така че медийният пазар в България действително да бъде толкова успешен и толкова конкурентоспособен, колкото е той в други държави, не толкова далеч от нас.