27.10.2016

Ирина Бокова критикува страни от ЮНЕСКО за антиизраелска резолюция

Генералният директор на културната агенция на ООН (ЮНЕСКО) изрази тревогата и опозицията си срещу страни членове на организацията след приемането на резолюция, отхвърляща историческите еврейски връзки със свети места в Йерусалим, съобщи в. „Таймс ъв Израел“. Макар И

Още

​Заплаха за генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова

Заплаха за генералния секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Посланикът на Израел в организацията заяви пред медиите, че Бокова е получила смъртни заплахи в случай, че изкаже несъгласие с резолюцията на международната организация, която осъжда решението на Израел да спре достъпа на мюсюлманите до святото място в Йерусалим, наричано от евреите "Храмовият хълм", а от мюсюлманите - "Благородното светилище". В текста на резолюцията е използвано единствено ислямското име на мястото, което предизвика възмущението на израелския президент Бенямин Нетаняху, който миналата седмица нарече ЮНЕСКО "театър на абсурда".

Япония спря финансирането на оглавяваното от Ирина Бокова ЮНЕСКО

Япония е спряла финансирането си за ЮНЕСКО за 2016 г. Това обяви японският външен министър Фумио Кишида, след като организацията, оглавявана от Ирина Бокова реши миналата година да включи документи за клането в Нанкин през 1937 г.

Ирина Бокова благодари на Русия, че е помагала на ЮНЕСКО

  Руската федерация има съществен принос в работата на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, съобщава БГНЕС. На прием в централата на организацията в Париж по повод края на мисията на ръководителя на постоянното представителство на Русия към ЮНЕСКО Елеонора Митрофанова, Бокова отбеляза, че началото на редица важни проекти на ЮНЕСКО е било дадено на международни конференции в Русия. Генерален директор на международната организация изрази своята благодарност към посланик Митрофанова за работата си в продължение на седем години начело на постоянното представителство на Русия. 

Ирина Бокова: Опитът ми в ЮНЕСКО е предимство на кандидатурата ми за ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова смята, че опитът ѝ в организацията и в правителствените структури в България е предимство на кандидатурата ѝ за поста на генерален секретар на ООН: Вярвам твърдо в ценностите, които изповядват ООН и ЮНЕСКО, и опитът, който имам начело на организацията, както и този преди това в политическия живот на моята страна по време на прехода на България към демокрация и отварянето ѝ към света, ми помогна много и ме окуражи да се кандидатирам, заяви тя в интервю за френското радио Ер Еф И. Генералният директор на ЮНЕСКО определи като свое преимущество и факта, че ѝ се наложило да решава въпроса с финансовата криза в оглавяваната от нея организация. За целта било необходимо да осъществи редица реформи и да се справи едновременно с политически и финансови задачи. Ирина Бокова отбеляза още, че характерът на конфликтите в света се променя и те вече не са между държавите, а вътре в тях. Наблюдава се разпадане на различни общности, етническо противоборство и преследване на религиозна основа: Всичко това, което виждаме днес – кризата с бежанците, промените в климата, нетолерантността, екстремизма, тероризма, ме кара да смятам, че тези конфликти не показват, че ООН не съответства на проблемите, пред които е изправена. Точно обратното – имаме нужда от повече ООН, повече преговори, повече дипломация, за да се справим с подобни ситуации. Бокова зае пето място на второто предварително гласуване за избор на нов генерален секретар на ООН. Следващият вот ще се проведе на 29 август.

Ирина Бокова: Опитът ми от ЮНЕСКО и прехода в България ще ми помогне да стана шеф на ООН

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви по време на интервю пред френско радио, че опитът ѝ в тази организация, както и в държавните структури на България ще и позволи да заеме поста генерален секретар на ООН, предаде ТАСС, цитирана от "Фокус". „Не крия, че опитът получен от ръководството на ЮНЕСКО,

Ирина Бокова: ЮНЕСКО може да извади обект в Шри Ланка от своя списък

Организацията на ООН за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) може да извади обект в Шри Ланка от своя списък на световното наследство, ако правителството не предприеме съответните мерки, предупреди днес генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от Франс прес. Бокова е поставила проблема за поддържането на Златния храм в Дамбула в разговор с местните власти по време на четиридневното си посещение на острова тази седмица.