25.10.2016

Земетресение с 5.3 по Рихтер разтресе гръцко-албанската граница

Земетресение със сила 5.3 по Рихтер беше усетено вчера вечерта на границата на Гърция с Албания. Няма пострадали, предаде БНТ. Епицентърът е бил на 25 километра северозападно от град Янина. Трусът е бил усетен и на остров Корфу.  

Още

Вторични трусове с 5 по Рихтер удрят Япония. Има пострадали

  Вторични трусове продължават да се усещат в западните части на Япония, след като по-рано днес силен трус с магнитуд от 6,6 по Рихтер разтресе остров Хоншу, предаде БГНЕС. В същото време вече се съобщава за най-малко десет човека, които са пострадали от труса. По-голяма част от тях са получили травми от счупени стъкла или паднали предмети. След първото силно земетресение са регистрирани още 25 труса, чийто магнитуд е достигал до 5 по Рихтер. По данни на японската Национална метеорологична служба възможно е в региона през следващата седмица да има още едно силно земетресение с очакван магнитуд над 6 по Рихтер. Премиерът на страната Шиндзо Абе вече е създал кризисен щаб към своята канцелария, който ще се занимава със събирането на информация за земетресенията и пострадалите. Заради трусовете в страната има напушения на транспорта. Летище „Окаяма“ в едноименната префектура затвори своите писти, които обаче впоследствие отново бяха отворени. Спрени от движение за известен период от време бяха и скоростните влакове в страната в някои участъци. За известно време беше спрян и токът на близо 39 800 жилища. Въпреки силния трус обаче от японското правителство не съобщават, че няма заплаха за атомните електроцентрали в страната. „Няма никаква заплаха за атомните станции. Поддържаме тясна връзка с регионалните власти“, заяви министърът на икономиката, търговията и промишлеността Хиросиге Секо. Япония се намира между четири тектонични плочи и често пъти е обект на силни земетресения. Но благодарение на строгото законодателство по отношение на строежа на сгради те рядко нанасят по-сериозни щети. Последното тежко земетресение в страната беше през март 2011 г., когато трусът, последван от цунами, отне живота на 18 000 души. 

Земетресение с 6.6 по Рихтер удари Япония

  Мощно земетресение с магнитуд от 6.6 разтърси Западна Япония, предаде БГНЕС. Епицентърът на силния трус е на остров Хоншу – най-големият и най-населен в страната на изгряващото слънце. Властите съобщават, че няма опасност от цунами. Дълбочината на земетресението е 10 км, като то е било усетено около 2 часа следобед в префектура Тотори. За момента няма съобщения за пострадали и материални щети, но камери в региона показват силно земно движение. Япония се намира между четири тектонични плочи и често пъти е обект на силни земетресения. Но благодарение на строгото законодателство по отношение на строежа на сгради те рядко нанасят по-сериозни щети. Последното тежко земетресение в страната беше през март 2011 г., когато трусът, последван от цунами, отне живота на 18 000 души. През април тази година силни трусове в префектура Кумамото причиниха смъртта на 50 души. /АФП

Земетресение от 6.6 по Рихтер разтърси Япония

Мощно земетресение с магнитуд от 6.6 по Рихтер удари Западна Япония, предадоха агенциите. Епицентърът на силния трус е на остров Хоншу – най-големият и най-населен в страната на изгряващото слънце. Властите съобщават, че няма опасност от цунами. Дълбочината на земетресението е 10 км ...

6,6 по Рихтер разтърси Западна Япония

Епицентърът на силния трус е на остров Хоншу

6,6 по Рихтер разтърси Западна Япония (ВИДЕО)

Епицентърът на силния трус е на остров Хоншу

Земетресение с магнитуд от 6,6 по Рихтер разлюля Япония

Земетресение с магнитуд от 6,6 по скалата на Рихтер е разлюляло префектура Тотори в западната част на главния остров на Япония Хоншу. За момента няма обявена тревога за цунами. Според сеизмолози земетресението е повърхностно.