28.10.2016

SMS ни казва лъже ли ни лекарят, НЗОК с мобилно приложение

Откажем ли пръстов отпечатък в болницата, приемат ни с лична карта

Още

Ваньо Шарков: 37 млн. повече за извънболнична помощ в бюджета на НЗОК

Догодина Здравната каса ще може да прекратява частично или напълно договор с лечебно заведение при отчитане на дейност, която не е извършена, коменрита новият шеф на надзора на касата

С 37 млн. лв. е увеличението за извънболнична помощ в бюджета на НЗОК за идната година

Надзорният съвет на Здравната каса прие 37 милиона лева повече за извънболнична медицинска помощ в бюджета на касата за догодина. Общият бюджет на Обществения фонд е 3 милиарда и 452 милиона лева, съобщи председателят на Надзорния съвет Ваньо Шарков: Увеличението в извънболничната медицинска помощ е 20 милиона лева повече за първична  извънболнична медицинска помощ, 10 милиона  лева повече за специализирана медицинска помощ или за специалистите в поликлиниките и седем милиона повече за медико-диагностични дейности, тоест за изследвания и образна диагностика. Това увеличение в извънболничната помощ отговаря и на исканията на министъра на здравеопазването Петър Москов там парите да се вдигнат, както и на настояванията на БЛС. В бюджета на здравната каса се отделят и 24 милиона лева за третата допълнителна стоматологична дейност за възрастните хора. На първото си заседание новият председател на Надзорния съвет, заместник здравният министър, доктор Ваньо Шарков обясни, че има увеличение и при лекарствата. Общо 47 милиона повече за лекарства за домашно лечение, медицински изделия, диетични храни за медицински цели и лекарствени продукти за злокачествени заболявания в условията на болничната помощ. Общото увеличение в бюджета на здравната каса за 2017 година е с 247 милиона повече. Това е свързано с увеличените здравно осигурителни плащания за следващата година и увеличението в резерва на здравната каса за 2017 година, което е с още 24 милиона лева. Така резервът на здравната каса за догодина става 341 милиона лева. Това е гаранция за предвидимост в системата на здравеопазването, обясни Ваньо Шарков. Догодина здравната каса ще може да прератява частично или напълно договор с лечебно заведение при отчитане на дейност, която не е извършена, дори при действащо обжалване от страна на лечебното заведение, обясни още доктор Шарков.

Рокади в НЗОК: Здравното министерство поема надзора от финансовото

Новият председател на Надзорния съвет на НЗОК ще бъде заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Това съобщи пред журналисти...

Зам. министър Ваньо Шарков е новият председател на НЗОК, чиито бюджет ще бъде увеличен с 40 млн.мл.

 Заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков е новият председател на Надзорния съвет на здравната каса. Министър Петър Москов мотивира смяната с разногласия между членовете на надзора  и недобра координация между тях.  За догодина проектобюджетът на Здравната каса се увеличава с 40 милиона лева, съобщи министър Москов.

Пациенти настояха през НЗОК за промяна на процедурите за лечение на болни със скъпоструващи лекарства

Пациенти с хронични заболявания настояват за промяна в процедура на Здравната каса, определяща наблюдението на болните със скъпоструващи лекарства. Под искането са се подписали организации на хора с диабет, ревматоиден артрит, множествена склероза и болест на Бехтерев.  Между 250 и 450 лева трябва да доплащат пациентите, на които се налага да подновят протоколите си за скъпоструващо лечение след септември. Това обясни Марияна Александрова от сдружение "Диабет, преддиабет и метаболитен синдром":  Около 20 хиляди пациенти с диабетно стъпало е под въпрос, дали ще продължат да се лекуват, защото не могат да си го позволят. и им остава само една безплатна ампутация.  Лекарствата за усложненото диабетно стъпало са на стойност около 30-40 лева на месец. От процедурата обаче са засегнати и други заболявания, за които терапията достига няколкостотин лева месечно.