26.10.2016

В Япония са притеснени от потенциална заплаха от страна на Северна Корея

Японският министър на отбраната Томоми Инада смята, че ситуацията на Корейския полуостров продължава да предизвиква притеснения, а заплахата от страна на КНДР нараства, предаде ТАСС, цитиран от Труд.

Още

Ким Чен Ир искал зрънцата ориз от блюдото му да са еднакви по големина и цвят

Ким Чен Ир, който управлява Северна Корея от 1994 до 2011 г., бил голям чревоугодник, свидетелства бившият му готвач Хенджи Фуджимото, който след 13 г. служба при него успял да избяга в Япония. Корейският вожд предпочитал супа от перки на акула или...

Все повече севернокорейци напускат страната

  Двама севернокорейски държавни служители, на работа в Китай, са поискали убежище в Япония за себе си и за семействата си, пише южнокорейският вестник "Чунан илбо", пише БГНЕС. Още през септември единият служител се е обърнал направо към представител на японското посолство. В момента властите на Китай и Япония преговарят по този въпрос. Според официалната статистика в Южна Корея, броят на бягащите от режима в Северна Корея рязко се е увеличил. От началото на годината до месец юли бегълците са били над 800 души, което е с 15% повече отколкото за същия период на миналата година. По-рано в Южна Корея избяга и съветник-посланикът на посолството на КНДР в Лондон, което предизвика голям обществен резонанс. 

Според японското посолство в Китай севернокорейци не са искали убежище в Япония

  Посолството на Япония в Китай опроверга съобщения на медии, че двама служители на КНДР са се обърнали към дипломатическата мисия с молба за убежище, пише БГНЕС. По-рано южнокорейският вестник "Чунан илбо" написа, че двама севернокорейски държавни служители, на работа в Китай, са поискали убежище в Япония за себе си и за семействата си. Според официалната статистика в Южна Корея, броят на бягащите от режима в Северна Корея рязко се е увеличил. От началото на годината до месец юли бегълците са били над 800 души, което е с 15% повече отколкото за същия период на миналата година. По-рано в Южна Корея избяга и съветник-посланикът на посолството на КНДР в Лондон, което предизвика голям обществен резонанс.

КНДР показа зъби пред Япония и САЩ и изстреля ракета

Северна Корея изстреля балистична ракета от подводница. Ракетата прелетя близо 500 километра, като актът на КНДР предизвика различни реакции. Властите в Япония се разгневиха, САЩ не видя опасност за себе си, а Китай се надява напрежението да не нарасне. В сряда сутринта подв

Управляващите в Япония получиха мандат за конституционни промени

Японският премиер Шиндзо Абе заяви, че няма да е лесно да се реформира конституцията на страната, съобщи Ройтерс. В изказване след победата на парламентарните избори вчера Абе подчерта, че дебатът за конституционни промени трябва да се задълбочи и постигането им няма да е лесно. Управляващите в Япония си осигуриха парламентарно мнозинство за евентуална промяна на конституцията, с която армията да получи повече възможности за действие. Управляващата коалиция на премиера Абе, заедно с още няколко подкрепящи я партии, ще имат две трети от депутатите в горната камара и така ще може да бъде свикан референдум за конституционната промяна. Сегашният основен закон, приет след Втората световна война, забранява участие на японските въоръжени сили в конфликти. Според премиера необходимо е ограниченията да бъдат премахнати заради зачестили провокации от страна на Китай и Северна Корея. Подобна стъпка обаче се приема нееднозначно от японците: Много се притеснявам за бъдещето на децата ми, защото може да им се наложи да участват във война,  казва пред Би Би Си японка. 

Управляващите в Япония получиха мандат да променят Конституцията

Управляващите в Япония получиха мнозинство за промяна на Конституцията. Либерално-демократическата партия на премиера Шиндзо Абе и близки до нея по-малки формации ще имат две трети от местата в горната камара на парламента след изборите, на които беше обновен половината състав на камарата.  Резултатът ще позволи на управляващите да свикат референдум за промяна в приетия след Втората световна война основен закон. Целта е да бъдат премахнати ограниченията върху действията на въоръжените сили. Премиерът Абе смята ревизията за необходима поради зачестилите предизвикателства от Северна Корея и Китай.