25.10.2016

1335 красиви обекта в Антарктика носят български имена

1335 обекта в Антарктика носят български имена. Планина Софийски университет и връх Климент Охридски са първите български наименования, обявени с президентски указ през 1989 година. Днес повечето населени места в България имат свои съименници в района на Ледения континент. Много от обектите в Антарктика носят имената на български герои. Кръщават се безименни обекти, като се избират благозвучни имена, подходящи за изговаряне и от чужденци, обясни пред „Дарик" председателят на Комисията по антарктическите наименования Любомир Иванов. Именуването ...

Още

Шестметров макет на остров Килифарево, в Антарктика, е изработен в едноименния град

Шестметров макет на остров Килифарево, който се намира в Антарктика, е изработен  в град Килифарево, Великотърновска област. Островът е именуван Килифарево с президентски указ, издаден през 2012-та година. Макетът, изработен в мащаб 1:100 спрямо реалните размери на остова, е монтиран в центъра на града, в района на читалище "Напредък". Ще бъде открит идната седмица, на празника на Килифарево, който по традиция се чества на Голяма Богородица по стар стил, каза кметът на града Димитър Събев.640 на 350 метра е остров Килифарево в Антарктика и макетът е 6.40 на 3.50 метра. Иззидан е от камъни и е монтирана плоча с координатите на острова. Правим го заради децата, така, че разхождайки се, да се качат на остров Килифарево.Макетът е изработен по проект на кметството, финансиран от програмата на община Велико Търново "Местни инициативи"

Озоновият слой над Антарктика постепенно се възстановява

Изследователи съобщиха, че са намерили първите ясни доказателства, че изтъняващият озонен слой над Антарктика е започнал да се възстановява, предаде BBC. Учените заявяват, че през септември 2015 г. дупката е била с около 4 млн. квадратни километра по-малка спрямо размерите ѝ през 2000 година – което е територия с размерите приблизително на Индия.  Причината за това се приписва на продължителния период на отказ от употребата на химикали, разрушаващи озоновия слой. Проучването им също така хвърля нова светлина върху ролята на вулканите за влошаването на проблема. 

Озоновата дупка над Антарктика рязко се свива

От 2000-та година насам, озоновата дупка е намаляла с 4 милиона квадратни километра

Озоновата дупка над Антарктика се смалява

Изследователи съобщиха, че са открили първите ясни доказателства, че изтъняващият озонен слой над Антарктика е започнал да се възстановява, предаде BBC. Учените заявяват, че през септември 2015 г. дупката е била с около 4 млн. квадратни километра по-малка спрямо размерите ѝ през 2000 година – което е територия с размерите приблизително на Индия.

Почина жената, първа покорила Еверест

Почина първата жена, която е покорила връх Еверест. На 77 години Джунко Табеи загуби последната битка в живота си – тази с рака. Това съобщиха от семейството на Табеи за агенция Киодо. През 1975 г. Табеи предприема опасното пътуване до върха на Еверест по неговия южен склон. Тя е изкачила Килиманджаро в Танзания, връх Маккинли в САЩ и планинския масив Винсън в Антарктика. Еверест е най-високият връх на Земята с височина 8 848.20 метра. Наречен е на името на директора на Индийската топографска служба полковник Джордж Еверест, заемал този пост през 1830 - 1843 година. ...

Почина първата жена, покорила връх Еверест

На 77-годишна възраст почина първата жена, покорила най-високият връх в света Еверест. Японката Джунко Табеи загуби битката с рака, съобщава японската информационна агенция Киодо, позовавайки се на семейството й. През 1975 г. Табеи предприема опасното пътуване до върха на Еверест по неговия южен склон. Тя е изкачила Килиманджаро в Танзания, връх Маккинли в САЩ и планинския масив Винсън в Антарктика. В интервю за Франс прес през 2003-а г. тя споделя, че вече няма желание да изкачи отново Еверест. Ако имах времето и парите, бих предпочела да изкача други планини, които досега не съм се опитвала,  споделя японката за агенцията.