24.10.2016

Съвместно антитерористично учение провеждат Русия и Египет

Русия и Египет провеждат съвместно антитерористично учение на въздушно-десантни войски. Ученията са в района Ел Хамам, западно от град Александрия, до 25 октомври. Вчера започна подготвителната фаза, а основните маневри ще бъдат на 24 октомври, посочват руски военни източници. Египетското министерство на отбраната съобщи, че в хода на ученията, с наименованието "Защитници на дружбата - 2016",  десантчици от двете страни ще тренират ликвидиране на незаконни въоръжени групи в пустинята.

Още

"Взгляд": Саудитска Арабия си отмъщава на Египет заради Русия

Продължителното балансиране на Египет между големите политически силови центрове донесе първите горчиви плодове. Саудитска Арабия спря доставките на бензин за Египет заради сближаването на Кайро с Москва. Колко далече може да стигне спорът между двете арабски държави, едната от които е силно подразнена от позицията на Москва по сирийската криза, анализира "Взгляд"

Египет ще предостави на Русия военна база

Египет ще предостави на Русия военна база, пише в. "Известия". Москва и Кайро преговарят за аренда на военни обекти в Египет, включително за възстановяване на някогашната съветска военновъздушна база в град Сиди Барани.

Египет предоставя на Русия своя военна база

Русия води преговори с Египет за използването на египетски военни обекти, включително съветската военновъздушна база в град Сиди Барани, пише вестник „Известия“, цитиран от "Фокус". Възстановяването на базата ще отбележи нов етап на сътрудничество между двете страни, а също така ще помогне за решаването на определени геополитически задачи в Близкия Изток и Северна Африка. Ако страните постигнат съгласие, се очаква работата по възстановяването да бъде завършена до 2019 г.

Египет и Русия на крачка от договор за АЕЦ на Средиземно море

Египет и Русия се договориха „по всички точки от търговския договор за изграждането на АЕЦ в африканската страна. Представител на египетските власти отбеляза, че датата за подписване на договора за АЕЦ в Дабаа ще бъде обявена веднага след формалното одобрение от Държавния съвет на Египет. Русия и Египет подписаха на 19 ноември 2015 година договор за изграждането на брега на Средиземно море на първата АЕЦ в Египет. Тя ще има 4 блока по 1,2 МВт всеки. По време на посещението си в Египет президентът на РФ Владимир Путин подчерта, че Русия предвижда в двустранното си сътрудничество не просто изграждане на АЕЦ, а създаване на цял атомен отрасъл, включващ развитие на науката и подготовка на кадри за енергийната промишленост. Според президента на държавната компания „Росатом” Сергей Кириенко, при строителството ще се използват най-новите руски технологии, предполагащи изграждането на блокове от „т.нар. постфукушимски тип с абсолютно надеждно равнище на сигурност”. /БГНЕС

Русия и Египет на крачка от договор за АЕЦ на Средиземно море

Египет и Русия се договориха „по всички точки от търговския договор за изграждането на АЕЦ в африканската страна, предаде ТАСС. Представител на египетските власти отбеляза, че датата за подписване на договора за АЕЦ в Дабаа ще бъде обявена веднага след формалното одобр

Египет предлага на Русия да инвестира в Суецкия канал

В рамките на предстоящото посещение на египетската парламентарна делегация в Москва, което ще се проведе между 12 и 15 юли, ще се състоят преговори между говорителя на парламента на Египет Али Абдел Ал и председателите на горната и долната камара на руския парламент Валентинa Матвиенко и Сергей Наришкин, пише вестник „Известия“, цитиран от "Фокус".