26.10.2016

Ден отворени врати в музея на авиацията в Крумово и на летище "Враждебна"

Днес е празникът на военновъздушните ни сили. По този повод ден на отворените врати има в музея на авиацията в Крумово. С решение на Министерския съвет от 1963-а година 16 октомври е обявен за ден на авиацията. На тази дата през 1912-а година по време на Балканската война двама български пилоти осъществяват първия боен полет на новосъздадената ни авиация. С тяхна помощ е обсадена Одринската крепост, смятана до тогава от цяла Европа за непревземаема.

Още

Българин приземи най-големия пътнически самолет "Еърбъс А-380" на Летище "София"

На днешния ден се навършват 104 години от създаването на българска военна авиация. На 16 октомври през 1912 година по време на Балканската война двама български пилоти осъществяват първия боен полет на новосъздадената ни авиация. Празникът на Военновъздушните сили беше отбелязан с ден на отворени врати в авиобаза "Враждебна" и Музея на авиацията в Крумово. Денят ще бъде запомнен и с първото кацане у нас на най-големият пътнически самолет в света "Еърбъс A-380". Внушителната машина беше приземена от българския пилот Марио Бакалов.

Отбелязваме празника на авиацията и ВВС

Днес е празникът на авиацията и Военновъздушните сили. Той ще премине с ден на отворени врати в авиобаза "Враждебна", където всеки посетител ще може да разгледа авиационна техника. В Националния военноисторически музей в София и в Музеят на авиацията в Крумово също ще отбележат празника с изложби. На днешния ден се навършват 104 години от създаването на военната ни авиация. През далечната 1912 година на 16 октомври за пръв път се използва самолет като бойно средство. Употребяват го българските летци и поручици Продан Таракчиев и Радул Милков, д...

Няма пренасочени полети към летище Пловдив, заради опита за преврат в Турция

Няма и пренасочени полети към летище Пловдив, заради опита за преврат тази нощ в Турция. Това съобщиха за Дарик от аеропорта. Съвместната летателна тренировка “Тракийска звезда 2016” също продължава по график. В операцията от страна на Военновъздушните сили на България участват самолети от авиобазата "Граф Игнатиево", от учебната авиационна група в Долна Митрополия, от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети от авиобазата "Крумово", от авиобазата "Враждебна", както и формирования от Зенитно-ракетни войски. В тренировката се включват 12...

Започна учението на ВВС "Тракийска звезда 2016"

В Югоизточна България започна съвместното военновъздушно учение “Тракийска звезда 2016". Освен българските Военновъздушни сили в него участват и 144-то въздушно крило на Националната въздушна гвардия на Калифорния, както и румънски и гръцки части. Маневрите целят повишаване съвместимостта на българските Военновъздушни сили за участие в операции на НАТО и подобряване на подготовка на летците ни. Полетите  ще продължат до 22 юли 2016 г. От българска страна участват самолети МиГ-29 от авиобазата "Граф Игнатиево", L-39ZA от учебната авиационна група в Долна Митрополия, Су-25 от базата за предно разполагане в Безмер, вертолети AS-532 AL, Ми-24 и Ми-17 от авиобазата "Крумово", С-27J Spartan от авиобазата "Враждебна", както и формирования от Зенитно-ракетни войски.В тренировката се включват 12 американски изтребителя F-15 C/D, румънски МиГ-21 Lancer, както и гръцки F-16.