21.10.2016

Йоан Павел II е избран за папа

Св. Папа Йоан Павел II, с рождено име Карол Юзеф Войтила, е първият римокатолически папа от славянски произход и първият папа след папа Адриан VI (1522 г.), който не е италианец. Служи като папа от 16 октомври 1978 г. до смъртта си на 2 април 2005. Обявен е за блажен на 1 май 2011 г. от папа Б

Още

Майка Тереза беше обявена за светица

Пред близо 120,000 души от различна националност и държавни делегации от 13 страни папа Франциск обяви за свята Майка Тереза от Калкута. Обявяваме и определяме Света Тереза от Калкута за светица и я вписваме сред светците, постановявайки, че трябва да се почита от цялата ни църква. В името на отца и сина и Светия дух. Амин, каза папата. Наричайки я емблематична жена, в словото си папа Франциск уточни, че я поверява на целия доброволчески свят с обяснението, че тя трябва да бъде техният модел за святост. Обявяването на Майка Тереза от Калкута за светица е най-важното събитие от Юбилейната годината на милосърдието, оповестена  от Ватикана. Специална комисия на Ватикана призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г., благодарение на молитви отправени към нея. Така, след като през 2003 г. по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори, Майка Тереза беше провъзгласена за блажена, днес бе осъществена втората стъпка за нейното канонизиране като светица. Събитието се проведе при големи мерки за сигурност. След приключването му, папа Франциск предложи обяд с неаполска пица в предверието на залата за аудиенции "Павел VI" на 1500 бедни. За тях по време на канонизирането бяха отредени най-хубавите места срещу папския олтар.

Папа Франциск обяви Майка Тереза за светица

От ранни зори и при хубаво време, площад „Св. Петър” в Рим започна да се изпълва с богомолци от различна националност. Настроението е празнично. В такава обстановка, пред около 100,000 души и 13 държавни глави, Папа Франциск  обяви за свята  Майка Тереза от Калкута. Това е най-важното събитие от Юбилейната годината на милосърдието оповестена  от Ватикана.  Обявяваме и определяме Света Тереза от Калкута за светица и я вписваме сред светците, постановявайки, че трябва да се почита от цялата ни църква. В името на отца и сина и Светия дух. Амин! Специална комисия на Ватикана  призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на молитви отправени към нея. Така, след като през 2003-та по инициатива на тогавашния Папа Йоан Павел Втори, Майка Тереза  беше провъзгласена за блажена, днес е втората стъпка за нейното канонизиране като светица.  Известна като "монахинята от гетото", Майка Тереза е н осителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието. Събитието се провежда при големи мерки за сигурност. След приключването му,  Папа Франциск ще предложи  обяд на бедни с неаполска пица в предверието на залата за аудиенции  „Павел VI”.

Папата обявява Майка Тереза за светица

Носителката на Нобелова награда за мир и основателка на Ордена на милосърдието Майка Тереза ще бъде канонизирана на тържествена церемония на площад "Свети Петър" в Рим, пише Нова телевизия. Церемонията ще премине под ръководството на папа Франциск в присъствието на десетки хиляди вярващи и правителствени делегации от различни страни. Канонизирането на монахинята от албански произход ще стане в разгара на обявената от папата Юбилейна година на християнството, посветена на милосърдието. Делегации от най-малко 15 държави се очакват във Ватикана. Префектурата на Рим, където ще се стекат най-малко 100 000 вярващи, е въвела изключителни,. За реда ще се грижат над 3000 полицаи. Майка Тереза, наричана Калкутска, тъй като беше посветила живота си в служене на страдащите и бедните в Индия, беше провъзгласена за блажена през 2003 г. по инициатива на тогавашния папа Йоан Павел Втори. Специалната ватиканска комисия призна за чудо изцелението на индийка от рак на стомаха през 1998 г. и на бразилец от мозъчна инфекция през 2008 г. благодарение на нейните молитви. Канонизацията на Майка Тереза ще бъде отпразнувана също в Скопие, столицата на днешна Македония, където тя е родена. В Калкута (Колката), където е основан от нея Орденът на милосърдието, не е предвидена специална церемония. Заедно с Майка Тереза ще бъдат канонизирани мексиканецът Хосе Санчес дел Рио, полякът Станислав Исус Мария, аржентинецът Хосе Габриел Брочеро и шведката Мария Елизабет Хеселблад.

Днес се навършват 1070 години от успението на Свети Иван Рилски

Днес се навършват 1070 години от успението на Свети Иван Рилски - небесният покровител на българския народ. В централния храм на Рилския манастир ще бъде отслужена света литургия, която ще бъде оглавена от българския патриарх Неофит. За празничните чествания се очаква да пристигнат десетки архиереи  и свещенослужители от  православни държави. Чуждестранните гости ще получат като дар специално изработени енголпия с лика на Свети Иван Рилски Чудотворец. Поклонниците ще могат да разгледат църковно-историческия музей и иконната галерия.Свети Иван Рилски  е  роден през 876 година в село  Скрино и още като юноша приема монашеството, живеейки като отшелник в планината.  В началото на десети век създава манастир за десетките монаси, негови последователи.  Опожаряван и съграждан  из основи днес Рилският манастир е в списъка на световното културно наследство и е най- посещаваният обект  в България. През 2002 година  тогавашният игумен  Драговитийски епископ Йоан посреща   в светата обител Папа Йоан Павел II.

Папата с техно-послание към младите: Нека молитвата да стане вашият чат, а евангелизмът - вашият GPS

Папата призова  младежите от цял свят да включат молитвата във всекидневните си "чатове" и да превърнат евангелизма в свой GPS в живота, предаде Франс прес. Над 2.5 милиона поклонници от цял свят се събраха за литургията, която папа Франциск отслужва през последния ден от Световния фестивал на католическата младеж в Полша, предаде АФП като се позова на организаторите. Церемонията се провежда на открито място близо до южния град Краков. Франциск включи в словото си технологични метафори и каза на младежите да "свалят най-добрия линк от всички, този на сърцето, което вижда и предава добротата без да се изморява". Той им каза, че трябва да бъдат мечтатели, които вярват "в една нова човечност", която "отхвърля омразата между хората" и "отказва да вижда граници и бариери". По думите му, младежите трябва да използват Евангелието като свой GPS. Паметта за Бог, каза папата, "не е твърд диск, който записва всички наши данни, а нежно и съчувстващо сърце, което с радост изтрива окончателно всички наши лоши следи". Проповядвайки надежда, папа Франциск призова младежите да отхвърлят "тъгата", вируса, който засяга и блокира всичко, който затваря всяка врата, който възпрепятства възобновяването на живота, новото начало". Светият отец предложи също на аудиторията си да се откаже от преследването на успеха на всяка цена и от дрогата да се мисли само за собственото удобство. За втори пореден ден огромно множество се събра да изслуша папата, чието петдневно посещение в Южна Полша бе първото в Източна Европа. В последната си проповед пред богомолците Франциск каза, че Бог изисква от нас истински кураж, куража да сме по-силни от злото, като обичаме всички, дори враговете си, предаде Асошиейтед прес. По време на бдението се състоя спектакъл с песни, танци и изпълнения на сцени, които илюстрират християнските ценности и борби. Актьори, дегизирани като покойния папа Йоан Павел Втори и неговия нападател Али Агжда, който се опита да го убие преди 35 години, пресъздадоха сцена на визитата на Йоан Павел Втори в затворническата килия на Агджа. Тогава оцелелият в покушението папа стисна ръката на Агджа и го прегърна, като по този начин демонстрира силата на опрощението.

Папата на техно-език към младите: Нека молитвата да стане вашият чат, а евангелизмът - вашият навигатор

Папата призова  младежите от цял свят да включат молитвата във всекидневните си "чатове" и да превърнат евангелизма в свой "навигатор" в живота, предаде Франс прес. Над 2.5 милиона поклонници от цял свят се събраха за литургията, която папа Франциск отслужва през последния ден от Световния фестивал на католическата младеж в Полша, предаде АФП като се позова на организаторите. Церемонията се провежда на открито място близо до южния град Краков. Франциск включи в словото си технологични метафори и каза на младежите да "свалят най-добрия линк от всички, този на сърцето, което вижда и предава добротата без да се изморява". Той им каза, че трябва да бъдат мечтатели, които вярват "в една нова човечност", която "отхвърля омразата между хората" и "отказва да вижда граници и бариери". По думите му, младежите трябва да използват Евангелието като свой GPS. Паметта за Бог, каза папата, "не е твърд диск, който записва всички наши данни, а нежно и съчувстващо сърце, което с радост изтрива окончателно всички наши лоши следи". Проповядвайки надежда, папа Франциск призова младежите да отхвърлят "тъгата", вируса, който засяга и блокира всичко, който затваря всяка врата, който възпрепятства възобновяването на живота, новото начало". Светият отец предложи също на аудиторията си да се откаже от преследването на успеха на всяка цена и от дрогата да се мисли само за собственото удобство. За втори пореден ден огромно множество се събра да изслуша папата, чието петдневно посещение в Южна Полша бе първото в Източна Европа. В последната си проповед пред богомолците Франциск каза, че Бог изисква от нас истински кураж, куража да сме по-силни от злото, като обичаме всички, дори враговете си, предаде Асошиейтед прес. По време на бдението се състоя спектакъл с песни, танци и изпълнения на сцени, които илюстрират християнските ценности и борби. Актьори, дегизирани като покойния папа Йоан Павел Втори и неговия нападател Али Агжда, който се опита да го убие преди 35 години, пресъздадоха сцена на визитата на Йоан Павел Втори в затворническата килия на Агджа. Тогава оцелелият в покушението папа стисна ръката на Агджа и го прегърна, като по този начин демонстрира силата на опрощението.