24.10.2016

Нинова: Търговските вериги да купуват от производителите

Като няма мнозинство в НС, да отиваме на избори, призова тя

Още

Какво се крие зад новите идеи за търговските вериги?

Ограничена конкуренция, по-високи цени, по-малък избор, вреди за търговските обекти и огромни административни разходи може да са част от последиците според ИПИ

Търговските преговори на ЕС с Канада приключиха неуспешно

Невъзможно е да бъде постигнато търговско споразумение между ЕС и Канада, заяви търговският министър на Отава Кристия Фрийланд, цитирана от агенция "Ройтерс" и Би Би Си. Тя напусна видимо разстроена срещата между канадските и европейските представители и премиера на белгийската провинция Валония, на която споразумението трябваше да бъде финализирано. Всички 28 държави-членки на ЕС подкрепят споразумението за свободна търговия, известно като CETA, но Белгия не може да го...

Домберт от Бундесбанк призова търговските банки да престанат да се оплакват от ниските печалби

Банките от еврозоната трябва да спрат да обвиняват регулаторните органи и централните банки за тяхната настояща нерадостна съдба и да приемат, че те не могат автоматично да имат правото на комфортна бизнес среда, заяви в четвъртък членът на Бундесбанк Андреас Домберт, цитиран от агенция Ройтерс. Повод за това негово изказване е фактът, че банките от региона на единната валута се борят с намаляващи печалби и свиване на техните маржове с оглед на рекордно ниските лихви, интензивната конкуренция, остарелите бизнес модели на управление и високата наличност на лоши активи, влияещи негативно върху техните финансови баланси. Банките често обвиняват отрицателните лихвени проценти на ЕЦБ за стреса, под който се намират кредитните институции, но Андреас Домберт предупреди критиците да не се намесват в независимостта на Централната банка. В светлината на тази критика, може би е време за приятелско напомняне, че независимостта на Централната банка не е предмет на какъвто и да е спор, заяви той на банкова конференция в Лондон. Поставянето под въпрос на Централната банка, дори само мълчаливо, може да обърка както финансовите пазари, така и обществеността за това кой е отговорен, когато става въпрос за решения по отношение на водената парична и надзорна политика, допълни Домберт. Според него банките би трябвало да свикнат с ниските лихви и да настроят техния бизнес така, че да могат да възстановят доверието на инвеститорите и да се конкурират дори в среда на прекалено ниски лихвени ставки. Не е работа на централните банкери, регулаторните органи или на политиците да предотвратят, или да разрешават трудните ситуации за банковия сектор, смята представителят на Бундесбанк. Казано направо, никой не може да очаква по-комфортна среда за финансовата индустрия, нито някакво определено ниво на лихвените ставки, нито определена пазарна среда, нито определен вид или степен на регулиране, подчерта Домберт.

Законопроект установява нови правила за предлагане на български хранителни продукти в търговските вериги

Проектозакон трябва да установи нови правила за предлагане на български хранителни продукти в търговските вериги. Той вече е внесен в Народното събрание. С този законопроект се цели да се определи какви части от предлаганите храни трябва задължително да бъдат родно производство. Това е законопроект, който беше обещан от ПГ на БСП, това коментира в интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" Жельо Бойчев, депутат от ПГ на БСП и един от вносителите на законопроекта: Ние изпълняваме своите ангажименти, а те са последователни в защита на българското производство и на българските производители. По наша инициатива бяха направени такъв тип промени в Закона за защита на конкуренцията за отношенията на големите търговски вериги с техните български доставчици. Радвам се, че вече и този законопроект е факт. Очаквам една много сериозна подкрепа и от българските производители, и от всички български граждани, тъй като много ясно се вижда на пазара, че българинът става все по-взискателен към храната, която търси и се вижда, че българската храна е една от търсените. Цялото интервю с Жельо Бойчев можете да чуете в звуковия файл.

Търговските преговори между САЩ и Великобритания са невъзможни преди уточняване на параметрите по Brexit

Великобритания е необходимо да определи своите бъдещи отношения с Европейския съюз, преди страната да започне преговори със САЩ относно каквато и да е търговска сделка след Brexit, заяви в понеделник в Женева търговският представител на САЩ Майкъл Фроман, съобщава агенция Ройтерс, предаде БНР. "Предполага се, че докато Великобритания не определи естеството на отношенията си с ЕС, не би било възможно да има сериозен разговор относно каквото и да е отделно търговско споразумение между САЩ и Обединеното кралство", подчерта Фроман. "Дали страната ще остане или не част от митническия съюз? Дали ще бъде част или не от единния европейски пазар? С какво зони на суверенитет ще разполага и дали ще има  суверенитет над митническите тарифи? Дали ще има суверенитет над финансовата регулация? Именно тези въпроси е необходимо да бъдат приоритет за Великобритания", заяви американският търговски представител пред академични страни и дипломати на конференция на Graduate Institute в Женева. Той отказа да даде съвети на министъра на търговията на Великобритания, Лиъм Фокс, отбелязвайки само, че разговаря периодично с г-н Фокс и неговите колеги. Фроман също така отказа да коментира евентуалното въздействие върху търговските отношения на САЩ с останалия свят, ако Доналд Тръмп спечели през следващия месец президентските избори в САЩ.

Започват преговори между Китай и Великобритнания за затягане на търговските връзки след Брекзита

Китай отваря вратите си за свободна търговия с Великобритания и финансовият министър Филип Хамънд е настроен да започне преговори за сделка с втората по големина икономика в света в рамките на седмици, пише вестник The Daily Express, предаде Фокус.  Хамънд ще се срещне с един от вицепремиерите на Китай в рамките на събитие в британската столица Лондон, което ще се проведе следващия месец. Дипломатическият представител на азиатската страна във Великобритания също заяви миналата седмица, че "взаимни" споразумения между двете държави биха били от полза както за Пекин, така и за Лондон. "Визитите на високо ниво и диалозите допълнително ще насърчат сътрудничеството ни в областта на бизнеса и финансите", подчерта китайският дипломат, допълвайки, че Пекин ще се възползва от възможностите, когато те се появят. Затоплянето на отношенията между Великобритания и Китай започна в рамките на срещата на върха на лидерите на Г-20 миналия месец, когато британският премиер Тереза Мей проведе преговори с китайския президент Си Дзинпин. По-рано Прити Пател, правителствен секретар по въпросите на международното развитие, заяви, че след излизането си от Общността Великобритания ще засили търговските връзки с останалата част от света. Говорейки в шоуто на Андрю Мар, тя каза: "Ние търсим най-новите възможности, които напускането на ЕС ще ни донесе, нови възможности за търговия и за връщане на контрола на имиграцията".