27.10.2016

Цитат на деня: В Министерския съвет показваме добри резултати във важните области

"В Министерския съвет седмица след седмица, месец след месец показваме добри резултати във важните области, в които работим, и това беше ясно казано и на вчерашната среща." Това заяви в ефира на "Нова телевизия вицепремиерът и лидер на движение "България на гражданите" Меглена Кунева. Вчера премиерът Бойко Борисов заплаши коалиционните си партньори от Реформаторския блок, че търпението му се изчерпило и партията му няма само да подкрепя техните предложения, а в същия момент да не...

Още

В Министерския съвет: Стабилни сме!

Напрежението в управляващата коалиция идвало от изборите

Бойко Борисов събра в Министерския съвет всички директори на служби

Премиерът Бойко Борисов събра отново в Министерския съвет всички директори на служби, за да докладват за ситуацията по българо-турската граница.

Проектозаконът срещу тероризма влиза за обсъждане в съвета по сигурността в Министерския съвет

Проектозаконът за противодействие на тероризма ще бъде обсъден днес в съвета по сигурността при премиера, съобщава БНР. Временни мерки и ограничения по отношение на права и свободи на граждани ще има при провеждането на антитерористични операции. Предлага се още при актове на тероризъм на територията на България, от което са настъпили смърт или увреждане на здравето на мнозина, големи имуществени вреди, включително и за икономиката, или има значителни последици за околната среда, като мащабни замърсявания на почва, вода или въздух, да може да се обявява извънредно положение, с произтичащите от това необходими ограничения на права и свободи на гражданите. Законът ще регламентира и участието на въоръжените сили в предотвратяване на тероризъм и в предотвратяване на последствията от него. Предвижда се при участие в тези дейности армията да има правомощия по отделни текстове по Закона за МВР. Антитерористичният закон ще наложи промени и в други нормативни актове. Отново ще се дадат пълномощия на ДАНС да използва агенти под прикритие. В правомощията на спецагенцията ще бъде и провеждането на интервюта с незаконно влезли на територията на страната. ДАНС ще може да призовава и да задържа лица. Телефонните оператори ще имат задължение, в случай на непосредствена опасност от извършване на тероризъм да предоставят незабавен достъп до трафичните данни.  

Разговори с Борисов за назначаване на министри не съм имал

„Разговори между мен и Бойко Борисов за назначаване на министри не е имало”. Така бизнесменът Иво Прокопиев отговори на твърденията на премиера, направени в интервю за „Здравей, България” в понеделник. Прокопиев категорично отрече да е предлагал за постовете им в Министерския съвет Росен Плевнелиев, Трайчо Трайков, Нона Караджова и Симеон Дянков. „Към онзи момент аз дори не познавах Караджова”, каза бизнесменът. Според него изказването на премиера било „в стилистиката на жълтата булевардна преса”. Вчерашната му корекция обаче е вярна. Преди бях председател на КРИБ, която от годините 2005-2006 заработи с изпълнителната власт. По времето на Станишев КРИБ за първи път имаше по-големи права. Случиха се все хубави неща, тогава България много хубаво стоеше на световната сцена. С влизането през 2007 година в ЕС това нещо се пресече. Европейските фондове имам чувството, че са проклятие за нас. Тогава започна захлаждане между отношенията на КРИБ и правителството на Станишев. Бизнесът се опита да търси политически диалог с политическите представители. Тогава ГЕРБ идваше на власт. Напълно легитимно и регламентирано КРИБ произвеждаше над половината от брутния вътрешен продукт, аргументира се Иво Прокопиев. Той уточни, че Симеон Дянков е бил автор в "Капитал", бил му е наемател, но той министър не го е направил. Прокопиев призна, че преди години наистина е имал среща с Борисов по повод получена от службите инфо...

Внимание, готвят ни голяма секира с цените на лекарствата

Промени в Закона за лекарствата, внесени за обществено обсъждане, ще доведат до увеличение на цените на медикаментите с до 20%, предупреди фармацевт. Проблеми има в почти всеки от новите текстове в нормативната уредба и е необходимо преди внасянето им в Министерския съвет те да бъдат изчистени. Това обясни управителят на Асоциацията на собствениците на аптеки у нас Николай Костов, цитиран от „Труд”.

Специалните части на армията са установили и върнали близо 350 нелегални мигранти

Само специалните части на българската армия са установили около 350 души нелегални мигранти, опитващи се да влязат у нас през последния месец. Това каза при посещението си на границата край Малко Търново министърът на отбраната Николай Ненчев. Той отказа да уточни колко военни са на границата, но поясни че при нужда могат да се дислоцират още около 2 000 души. Относно слуховете, че край Звездец ще се изгражда бежански лагер, министърът уточни, че темата не е обсъждана в Министерския съвет. Ненчев постави висока оценка за работата на военните по границата и добави, че се готвят за дългосрочна мисия: Информацията, с която разполагам, не е оптимистична. Всичко онова, което се случва в Афганистан, в Сирия, в Ирак, Иран, Либия, не ми дава основания за особен оптимизъм. Полковник Димитър Бучков, началник щаб 68-а бригада "Специални сили", поясни, че на установените мигранти не е позволено да минат границата: Тоест, предотвратили сме навлизането на мигранти на територията на Република България, в различни райони, 120 квадратни километра ни е районът. Бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на Втора механизирана бригада, допълни, че маршрутът на мигрантите се мени непрекъснато: Потоците се пренасочват. Когато съсредоточим усилията в едно направление, те веднага се пренасочват към някакво друго.