23.10.2016

Страшният руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов” повежда огромна армада към Сирия (ВИДЕО)

Най-големият руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов” е взел курс към бреговете на Сирия на Средиземно море, съобщи „Интерфакс”. Очаква се той да остане в акваторията на Средиземно море четири-пет месеца.

Още

Тежка артилерия: Самолетоносачът „Адмирал Кузнецов” застава на служба до бреговете на Сирия (ВИДЕО)

Руската корабна групировка в източната част на Средиземно море ще бъде попълнена от тежкия авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов”. Това съобщи руският министър на отбраната Сергей Шойгху на заседание на колегията на отбранителното ведомство.

Авионосният крайцер „Адмирал Кузнецов” се подготвя за мисия в Сирия

Групировката на руските войски в Сирия в края на септември ще бъде попълнена с флагмана на руския Северен флот и единствен руски тежък авионосен крайцер „Адмирал Кузнецов”, съобщи РИА Новости.

Кремъл праща самолетоносача „Адмирал Кузнецов“ край Сирия

За първи път след влизането си на въоръжение, първият и единствен руски самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ ще се отправи на бойна мисия – към Сирия, съобщи Daily Beast. „Генералният щаб е подготвил план за включването на за участие на палубният самолетоносач за нанасяне на удари срещу терористичната групировка Ислямска държава (ИД)", съобщава ТАСС, позовавайки се на неназован дипломатически източник. По време на тази мисия екипажът на самолетоносача ще отработи участие в операции по нанасяне на удари по наземни цели. Влизането в бойни действия на „Адмирал Кузнецов“ е планирано да започне през октомври и да продължи около четири месеца. Едва ли участието на самолетоносача ще доведе до значителни промени в продължаващата вече девет месеца руска въздушна кампания срещу екстремистите от "Ислямска държава". Руският самолетоносач има на борда си едва 15 самолета. От Daily Beast отбелязват, че корпусът на „Адмирал Кузнецов“ не е в добро състояние, а освен това корабът често бил участник в разливи на гориво и други инциденти. Освен това самолетоносачът много рядко излизал от пристанището, поради което екипажът му нямал почти никакъв опит при реални условия. За сравнение американският боен флот разполага с 10 задвижвани с ядрено гориво самолетоносачи клас „Нимиц“, които могат да извършват бойни мисии в продължение на шест месеца. През това лято са изпратени два американски самолетоносача и кораб-амфибия за удари срещу джихадистката групировка в Сирия и Ирак. Всеки от самолетоносачите има на борда си поне 60 бойни самолета, сред които 40 Ф/А-18 изтребителя. От една такава плаваща крепост могат да бъдат извършвани по около 100 бойни полета на денонощие. Изтребителите на борда на „Адмирал Кузнецов“ разполагат предимно с „глупави“ бомби, чието насочване към целите почти отсъства. Освен това руският самолетоносач не разполага с катапулт, което при американските помага за извеждане на мисия на самолети с по-голям запас гориво и повече въоръжение на борда. Като следствие руските Су-33 и МиГ-29 при излитане имат по-малък запас гориво и едва по няколко оръжия, които да използват срещу цели.

Британски изтребители прелетяха близо до руската флотилия

Изтребители на британските Кралски военновъздушни сили (RAF) прелетяха близо до руската флотилия, плаваща близо до бреговете на Дувър, съобщи „Таймс“. Два изтребителя „Торнадо“ са демонстрирали „присъствие“, посочва изданието, отбелязвайки, че тези маневри са необичайни за британските ВВС. Самолетите са прелетели ниско до осем руски кораба, сред които и единственият самолетоносач в руския флот „Адмирал Кузнецов“. Руската бойна флотилия се отправи към Ламанша по пътя си към Сирия. Корабите тръгнаха от Североморск, а след преминаването на Ламанша ще се насочат към Средиземно море и крайната си цел. Лондон изрази безпокойството си, а от министерството на отбраната обявиха, че ще проследят „всяка стъпка“ по пътя на руската флотилия. „Адмирал Кузнецов“ е единственият самолетоносач в руския флот. Той може да превозва близо 50 самолета....

Опасният голям брат

В едно от интервютата си руският президент Владимир Путин, носител на черен колан по джудо, разкрива част от философията си: "Ако се задава битка, не се колебай да удариш пръв." Напоследък това кредо е в непрекъсната употреба. Тази седмица Путин изпрати самолетоносача "Адмирал Кузнецов", съпътстван от миниармада, през Северно море към Средиземноморието. Подозрението е, че финалната дестинация е Сирия. Преди това Кремъл разположи ракети "Искандер-М", пригодени да пренасят ядрено...