22.10.2016

"Дни на италианското образование" в София

Италия привлича все повече зрелостници, които искат да продължат образованието си зад граница. През последните години страната се нарежда сред десетте най-популярни дестинации за обучение в чужбина. Причината - по-евтините държавни такси и осигурена практика по специалността. Оказва се, че обучението в Италия може да излезе по-евтино, отколкото в българско висше учебно заведение. Днес в София осем от най-реномираните университети бяха представени на традиционното изложение "Дни на италианското образование". Изложението ще продължи и утре във Варна.

Още

Броят на българските студенти, които учат в Италия, се увеличава

Броят на българските студенти, които взимат решение да учат в Италия, постоянно се увеличава. Това посочи в предаването "Преди всички" Марко Монтеки, президент на Италианската търговска камара, под чийто патронаж ще се проведе за пета поредна година изложението "Дни на италианското образование", което предстои в края на седмицата в София и Варна. В Италия студентите от България най-често избират да следват инженерни науки, архитектура и бизнес, обясни Монтеки: Много интересни специалности в последните години са индустриален дизайн, както и психология и политология, както и комуникация. Университетските такси се плащат на базата на семейните доходи на студентите, посочи Монтеки, както и подчерта, че много от висшите учебни заведения в Италия осигуряват на своите възпитаници достъп до работни места след успешно дипломиране. Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл.

Осем италиански университета ще представят в София програмите си

На 15 октомври /събота/ в "Интерпред" ще се проведе изложението "Дни на италианското образование". Представители на осем университета от Италия ще дойдат в София, за да представят пред българските кандидат-студенти разнообразни и достъпни образователни програми, стипендии и възможности за бъдещо кариерно развитие. Сред университетите са Politecnico di Milano - подготвящ инженери, архитекти и индустриални дизайнери, Univrsita Cattolica del Sacro Cuore - най-големият частен университет в Италия с 14 факултета и с програми от медицина до икономика и от бизнес до политология и психология, Cа'Foscari University of Venice - първото бизнес училище в Италия и второто в Европа, предлагащо икономика, културно наследство, езици и наука. В изложението ще участва и Istituto Europeo di Design - един сред най-значимите частни институти за мода, дизайн, визуални изкуства, мениджмънт и комуникации в Европа. Той е и сред най-престижните международни вериги от дизайнерски училища в света с бази в Италия и Испания. John Cabot University е основан през 1972 г. и е независим американски университет в Рим, специализиран в т. нар. либерални науки. В университета има бакалавърски и обменни програми на английски език в областите бизнес, икономика и финанси, комуникации, международни отношения, политика, история на изкуството. За български студенти се отпускат стипендии. Sapienza University е от най-старите университети в света и е в "сърцето" на Рим. Университетът разполага с 11 факултета и различни изследователски центрове с високи резултати в археологията, физиката и астрофизиката, хуманитарните и природните науки, технологиите и дизайна. Таксите за обучение в държавните университети в Италия се определят на база на семейните доходи и са между 500 и 3300 евро, като повечето български студенти плащат около 800 евро. От миналата година таксите за бакалавърските програми в частните университети и академии също се определят на база на семейните доходи.