29.10.2016

Задържаните във връзка с експлозията в Анталия са предполагаеми членове на ПКК

В събота турската полиция задържа 25 заподозрени във връзка с експлозията в средиземноморската провинция Анталия, предава Anadolu Agency, като се позовава на източник от органите на реда. Полицията организира операция на територията на цялата страна, включително в столицата Анкара и в метрополия Истанбул, за да задържат заподозрените като отговорни за инцидента. Всички задържани са предполагаеми членове на забранената в страната Работническа партия на Кюрдистан (ПКК).

Още

По време извънредното положение турските власти игнорирали мъчения на зъдржани

Турските власти са игнорирали случаи на мъчения на задържани по време на въведеното в страната извънредно положение, съобщават в доклад от неправителствената организация „Хюмън райтс уоч“ (HRW). Групата разследва съобщения за мъчения, извършвани в полицейския арест, след неуспешния преврат в страната от 15 юли. След него правителството в Анкара задържа над 35 000, заподозрени, пише БГНЕС. Извънредното положение в страната „не дава на правителството картбланш да преустановява правата“ на човека, посочват в доклада. В него се описват 13 случая на насилие от страна на властите, включително побой, мъчения и сексуални посегателства. Организацията е разглеждала случаи на насилие в градовете Анкара, Истанбул, Урфа и Анталия. Голяма част от задържаните след преврата са в ареста заради предполагаеми връзки със сочения от Анкара организатор Фетхулах Гюлен. Други са арестувани заради връзки със забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК). „Хюмън райтс уоч“ цитира адвокат на един от задържаните, според когото неговият клиент е бил съблечен, нападнат сексуално и бит. Към семейството му също са били отправяни заплахи. Съпругата на друг задържан е казала, че е трябвало да ме премахнат малка част от тънкото черво вследствие на побой. Организацията призовава Турция незабавно да анулира извънредните постановления, които позволяват мъчения и насилие, допълвайки, че всичко това представлява нарушение на международното законодателство. През юли друга група за човешки права „Амнести интернешънъл“ предупреди за случаи на насилие по време на извънредното положение в страната. 

Над десет пострадали при експлозия в Анталия

Над десет души бяха ранени при експлозия, която стана сутринта пред търговско-промишлената палата на курортния център Анталия. От взрива, който е станал на паркинга пред палатата, са се изпочупили прозорците на сградата.  Кметът на града Мендерес Тюрел заяви, че сред пострадалите няма такива с опасност за живота, всички са хоспитализирани. Кметът засега изключи вероятността експлозията да е терористичен акт. Рано е да се правят заключения, каза той, разследването продължава.  По думите му, експлозията е станала пред паркинга, който е доста далеч от града, по това време не имало много хора.  Кметът каза, че Анталия е един от най-посещаваните градове на Турция, където се провеждат международни прояви, поради което са взети много строги мерки за сигурността. Експлозията предизвика тревога на фона на предупрежденията на турското вътрешно министерство от вчера, че се издирват трима терористи на ПКК, които планирали самоубийствени атентати в Турция.

Нови бомбандировки в Анталия. Ракети удариха крайпътна рибарница

  Най-малко две ракети удариха крайпътна рибарница в турския туристически регион Анталия. При инцидента няма пострадали, предаде БГНЕС. Турският в. „Хюриет“ посочва, че неизвестна група бойци е обстрелвала пътя между град Анталия и курорта Кемер на запад от намиращите се наблизо възвишения. На мястото има изпратени линейки и полицейски автомобили. Едновременно с това експлозив е бил хвърлен по камион с газ, но не е достигнал целта си. Според една от предполагаемите версии, цитирани от АФП, ракетите са били насочени срещу танкер, хвърлил котва близо до мястото на удара. За момента обаче няма официална информация за причините за инцидента. Анталия е един от най-популярните туристически дестинации в Турция, въпреки че през тази година броят на посетителите намаля заради редицата терористични нападения в страната. В същото време на Анталия се гледа като на най-стабилния и сигурен регион на страната, въпреки че има случаи на атаки, за които се обвинява Кюрдската работническа партия (ПКК).