23.10.2016

Незрящи хора се събраха във Варна, за да отбележат Международния ден на белия бастун

Незрящи хора се събраха на входа на Морската градина във Варна, за да отбележат Международния ден на белия бастун. Те се надяват да се направи още за подобряване на безопасността и адаптиране на градската среда за незрящите хора.  Близо 700 са незрящите хора във Варна, само двама обаче имат кучета водачи. Един от тях е Добринка Будичева с лабрадор Лава. Кучето е част от живота й.Кучето водач са очите и душата, може да се каже, на всеки незрящ човек.Геновева Зашева раздаваше дървени сърчица. Тя е учител в училището за незрящи.С тези сърчица, водим се от една простичка истина на Малкия принц, че най-същественото се вижда със сърцето и е невидимо за очите, затова искаме да покажем на гражданите, които са тръгнали тук на разходка, че ние сме тук, че нас ни има и искаме да дадем нещо от сърце.

Още

Започна Международният филмов фестивал във Варна

От днес до 4 септември Варна става световна сцена на киното. Фестивалният и конгресен център ще бъде домакин на 24-тото издание на Международния филмов фестивал "Любовта е лудост", предаде БНР. Официалното откриване ще бъде тази вечер с последната творба на ветерана Вернер Херцог "Кралицата на пустинята", а официалното закриване ще бъде на 2-ри септември с испанско-аржентинския филм "Труман", носител на наградите "Гоя 2015" за най-добър филм, актьор, сценарий и режисура. Варненската публика отново ще се радва на присъствието на родните кинотворци в зала "Пленарна" на Общината. Тази година наградата за цялостно творчество ще получи актрисата Доротея Тончева, чийто екранни превъплъщения ще видим в българските филми "Шибил", "Бялата стая", "Черните ангели", "Гневно пътуване", "Дами канят" и "Нона". Очакват се с интерес и панорамите на филми, посветени на френското и испанското кино.

Катастрофа с пострадали край Каварна, временно затварят международния път

Поради катастрофа по главния път Дуранкулак – Варна, в участъка на град Каварна е въведена временна организация на движението, съобщават от Областната дирекция на МВР. Временно ще бъде затворен пътя за автомобили.

Филип Филипов спечели конкурса за млади автори на Международния панаир на занаятите и изкуствата във Варна

Наскоро бяха обявени победителите в конкурса за млади автори на Международния панаир на занаятите и изкуствата. В направление „Скулптура“ журито присъди първо място на Филип Филипов за скулптурата му „Паисий“. Филип е ученик в Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино. Толкова силно излъчване, вътрешно напрежение и присъствие има в тази творба!, заяви председателят на журито Марина Русева по повод неговата творба. Как едно 18-годишно момче успява да създаде скулптурен портрет на Паисий, достоен за истински майстор на скулптурата, и как се е запалил по това изкуство, чуйте от разговора Валери Великов с Филип Филипов:

Победителката от Международния балетен конкурс във Варна ще танцува Китри в София

Бразилската балерина Аманда Гомеш, която спечели златния медал при жените на 27-ия Международен балетен конкурс Варна 2016, ще танцува и в Софийската опера през предстоящия сезон. Това е една от съпътстващите първото място награди - лауреатката получава участие в централна роля в цял спектакъл на Софийска национална опера и балет през сезон

25-то издание на Международния фолклорен фестивал започва тази вечер във Варна

25-то издание на Международния фолклорен фестивал започва тази вечер във Варна на сцената на Летния театър от 21 часа. То ще бъде открито от домакините – Ансамбъл „Варна", както и от спечелилият приз в столицата ученически състав от Хуманитарната гимназия в града. В 18.30 от площад Независимост до входа на Морската градина ще премине дефиле на участниците. Ансамбли от осем държави ще се включат в юбилейното издание, което ще продължи до 4 август, съобщи Жасмина Василева, експерт в община Варна, основен организатор на проявата. Публиката ще може да види изпълненията на танцьори от Сърбия, Украйна, Колумбия, Чили, Грузия, Словакия и Северен Кипър. Фестивалът преминава под мотото "Заедно - днес и завинаги", уточни  Василева. Чилийската Формация „Банда Ренасер", танцьори от Кали в Колумбия и Университетският ансамбъл „Летящи грузинци" от Тбилиси ще са едни най-атрактивните участници. Предвидени са и множество допълнителни прояви като по-малки концерти на Сцена „Раковина". На 3 август от 20:30 часа в курорта „Златни пясъци" ще се представят гостите от Украйна, Северен Кипър, Чили и Грузия. Открити сцени ще има и в районите „Младост" и „Владиславово" съответно в 18 и в 19 часа на 1 август.