22.10.2016

Нов веломаршрут от Варна до Аладжа манастир

Във Варна вече има още един веломаршрут. Той е за начинаещи колоездачи. Започва от паметника на спирка “Почивка” и завършва до Юбилейната чешма в района на Аладжа манастир. Трасето минава през районите “Бриз”, “Свети Никола”, “Траката”, “Евксиноград”, “Виница”, “Дилбер чешма” и моста над Фратико дере.

Още

Пожар край пътя за "Златни пясъци", подпали се борова гора

Пожар в борова гора край пътя Варна - Златни пясъци вдигна на крак варненските огнеборци. Сигнал за горящата гора е подаден в 15,50 часа, съобщиха за Дарик от местната дирекция на МВР. Пламъците са забелязани в района след отбивката за ВСУ и преди Т-образното кръстовище край Аладжа манастир. Към мястото на инцидента веднага са били изпратени два противопожарни екипа. Към момента няма информация за пострадали или застрашени хора....

Аладжа манастир отново е отворен за туристи

Аладжа манастир е отново отворен за посетители след аварийно укрепване. Този обект е най-посещаваният от туристите, които почиват край Варна. Мястото е известно с легендата, че около манастира са били крити съкровища. С какво още светата обител привлича посетителите, разказва уредникът на Аладжа манастир Валери Кинов.

Музеят за история на Варна ви очаква с бяло сладко

С бяло сладко и спомени за Варна по традиция ще посрещне 15 август Музеят за нова история в града. Инициативата се провежда от 1992 г.  Празничната програма ще започне в 18 часа с концерт на младежка музикална формация. Предвидена е и прожекция на филма "Майстор Боян Николов и Варненският градски часовник", посветен на третия поред майстор, който се грижи за една от емблемите на града след първомайстора Отон Иванов и сина му. В почивния за варненци ден ще работят Археологическият музей, Аладжа манастир и Музей "Нова история". Може да посетите техните експозиции от 10 до 17 часа.

Над 50 екипажа стартират "Кор Кароли"

  Общо 45 екипажа са подали заявка до този момент за участие в регатата „Кор Кароли“ тази година. Заявки се приемат утре до 8:00 часа, като със сигурност броят ще надхвърли 50 екипажа, смятат организаторите, съобщи БГНЕС. Стартът на първия етап е от 9.00, при добро време. Главен спонсор на регатата тази година е „Банка ДСК Частно банкиране“. Има и участници от чужбина - 4 украински екипажа и един руски. Останалите участници са български. В клас IRC 1 участват 7 яхти, в IRC 2- 6 яхти, в свободен клас до 9 метра - 14 яхти, над 9 метра -16 яхти, като тази информация постоянно ще се променя до утре, когато е крайният срок за подаване на заявки. Има и клас спортен Петерсон 25 R. Първият етап е от Варна, поворотен знак на трета буна, а след това се потегля за Свети Влас. Общо 38 морски мили. Вторият етап е Св.Влас-Св.Анастасия-Бургас, 21 мили и третият е от Бургас до остров Св.Иван-Аладжа банка и Варна. Това ще е нощен етап, ако времето позволи неговото провеждане, уточниха организаторите. Кап. Томов благодари лично на Община Варна, на Св.Влас и на ръководството на Община Бургас за гостоприемството и оказаното съдействие. Стана ясно, че ще има съпътстващ кораб на флотилията яхти от регатата. Това ще е корабът „Корсар“, уточни капитан Герчев. Те ще имат за цел осигуряване на пълна безопасност на участниците и ще карат по средата на флотилията във всеки един етап. За първи път тази година на регата у нас се прави инспекция по сигурността на яхтите. Проверяват се 10 важи неща, които всеки съд трябва да има на борда си. Кристиан Димитров от своя страна добави, че Община Варна винаги е партнирала на регата „Кор Кароли“ и сподели, че тази година финалът и награждаването съвпадат с дена на Варна 15 август, което ще допринесе още повече за значимостта на двете събития.  

Три манастира край Варна стават атрактивен поклонически маршрут

Варна е в състояние да предложи много сериозен поклонически маршрут, категоричен е директорът на Регионалния исторически музей в града. „Можем да представим манастира в Джанавара като раннохристиянски от V-VI век. "Караач теке" е от IX-X век, а Аладжа манастир - от XIII-XIV век“, аргументира се проф. Валентин Плетньов.