28.10.2016

НАСА отложи следващото близко прелитане на сондата "Джуно" край Юпитер

Следващото близко прелитане на сондата "Джуно" край Юпитер се отлага за декември, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на НАСА.

Още

НАСА публикува снимка на Юпитер и спътниците му Йо, Европа и Ганимед, изпратена от космическия апарат "Джуно"

Днес космическата сонда на НАСА "Джуно" изпрати първите снимки на Юпитер след като навлезе преди дни  в орбита около планетата. Първоначалните очаквания на учените бяха да получат снимки в близък план на газовия гигант най-рано следващия месец. Но вече на сайта на американската космическа агенция  може да разгледате изображението на Юпитер, заобиколен от три от най-големите му спътници - Йо, Европа и Ганимед. Снимката е направена от "Джуно" на 10 юли, когато космическият апарат е бил на 4,3 милиона километра от планетата. От сондата, която носи името на богинята Юнона - съпругата на Юпитер в римския пантеон (произнесено на английски като "Джуно"), учените очакват още много информация, чийто анализ ще отнеме години. Космическият апарат ще остане 18 месеца край Юпитер и ще направи серия от 37 прелитания край него. Измервателните инструменти на "Джуно" ще изпращат на Земята данни за състава, атмосферните явления, полярното сияние и огромната магнитосферата на газовия гигант. Предстои проверка на теорията за наличието на твърдо (тежко) ядро на планетата и на хипотезата за планетната миграция - т.е.  Юпитер да се е образувал на различно място и да се е преместил, като е изтласкал гравитационно други планети по пътя си. Все още не ясно също колко вода и кислород има там. Отговорът на всички тези въпроси ще помогне за разбирането на процесите по време на ранната еволюция на Слънчевата система и може да разкрие как се е образувала Земята, както и  другите планети и космически тела в нашата звездна система. Особено внимание ще бъде отделено и на огромното магнитно поле на Юпитер. То се простира много по-далеч от магнитното поле на всяка друга планета и често е сочено за най-голямата структура в цялата Слънчева система. Ще се търси потвърждение на теорията, че магнитното поле на Юпитер не се формира от метално ядро, както е на Земята, а от океан от водород, който "се държи" като метал.  Знаете, нашата планета има сърце от метал - ядро, което действа като гигантско динамо и формира магнитното поле, но на Юпитер, който е газов гигант, вероятно полето се поражда от водород. А заради огромното налягане водородът съществува в течна форма с метален характер. Повече за тази теория ще научите от лекцията д-р Стивън Ливайн, който е част от научния екип на проекта "Джуно", ако чуете звуковия файл. От него ще разберете и повече подробности за първите изпратени снимки и ще станете свидетели на радостта на екипа на НАСА, който ръководи мисията "Джуно", когато космическият апарат застана на орбита над Юпитер.

Космическата сонда „Джуно” на НАСА, успешно навлезе в орбитата около Юпитер

Сега към един космически успех. Сондата на НАСА - Джуно успешно влезе в орбита около Юпитер. Това стана в 6,53 ч българско време. Изследователи се надяват, че мисията ще даде отговор на това Не само как се формирал Юпитер, но и цялата Слънчева система. Космическата сонда на НАСА - Джуно изпълни успешно своята мисия. Тя навлезе в орбита около планетата Юпитер. Това стана в 3,53ч. по Гринуич. НАСА съобщи за голямото постижение чрез събитие в Туитър. „Успех. Джуно е в орбита около Юпитер и ще разкрие тайните на планетата”. Сателитът напусна Земята преди пет години. Сега чрез серия от звукови сигнали, космическият кораб потвърди за успешната мисия. Полученото радио-съобщение предизвика бурни аплодисменти в седалище на Наса в Пасадена, Калифорния. „Това е изключително. Отделихме много време и преодоляхме рисковете, за да се случи това невероятно събитие. Тези, които участват в проекта знаят, колко трудности се криеха в него и затова сега радостта, че мисията е успешна не може да се опише с думи", казва Даян Браун, програмен изпълнител в НАСА:. Целта на Джуно е да проучи всичко свързано с Юпитер. Смята се, че тя е първата планета, формирала се в Слънчевата система и вероятно е успяла да улови и запази много елементи и газове, останали след формирането на Слънцето. На борда на сондата има редица инструменти, чрез които ще се измерва водата в атмосферата на Юпитер. Освен това Джуно ще изготви карта на магнитните и гравитационните полета на Юпитер, за да събере данни за ядрото на планетата. Учени смятат, че чрез космическата сонда ще могат да получат сведения за това, как светът е образуван преди около четири и половина милиарда години. Предстои космическият кораб, който е построен от Локхийт Мартин, да обиколи планетата 37 пъти през следващите 20 месеца. Проектът е на стойност 1,1 милиарда долара. Последната космическа мисия до Юпитер е била проведена преди повече от 2 десетилетия. Тогава сондата „Галилей” орбитира отдалеч около планетата Юпитер, а сега Джуно ще се опита да намери отговор на редица въпроси, останали неизяснени на времето.

НАСА успя, "Джуно" влезе в орбитата на Юпитер

С влизането си в орбитата на Юпитер "Джуно" започва 20-месечна мисия, по време на която изследователите се надяват да открият повече за това колко вода има на газовия гигант, от какво е съставено ядрото му, както и това как е бил формиран преди милиарди години

Сондата на НАСА "Джуно" навлезе в орбитата на Юпитер

С думите " Добре дошли на Юпитер"  от лабораторията на НАСА в Пасадена, Калифорния, приветстваха сондата "Джуно", която започна успешно да кръжи около орбитата на  планетата.  Сондата на НАСА, която беше изстреляна преди пет години от Кейп Канаверал, Флорида, е изминала над  2,7 милиарда километра, докато достигне орбитата на Юпитер в 3:53ч. по Гринуич.  Мисията на "Джуно" е на стойност 1,1 милиарда долара и има за цел да разкрие произхода на най-голямата планета в Слънчевата система. В  следващите 18 месеца сондата ще прекара в изследване на това какво има под облаците, които обкръжават планетата, ще измери водното й съдържание, магнитните й полета и ще се опита да установи дали тя все пак има твърда сърцевина.  "Джуно" е първият космически кораб, доближил се толкова близо до Юпитер.  Последната мисия до планетата принадлежи на сондата "Галилей", която преди повече от 2 десетилетия орбитира около Юпитер, а първият апарат, преминал край него е корабът "Пионер" през 1973 г.

Сондата на НАСА "Джуно" се доближава до Юпитер

Сондата "Джуно" на НАСА се доближава до Юпитер, за да застане на полярна орбита над планетата през нощта на 4 срещу 5 юли и да анализира как се е образувала тя и как е подпомогнала зараждането на живот на Земята. За 20 месеца "Джуно" трябва да направи 37 доближавания до Юпитер на разстояние 4667 км от облаците на газовия гигант, за да измери микровълните, излизащи изпод плътната му атмосфера, да картографира магнитното му поле и да направи други експерименти.

Сондата "Джуно" на НАСА се доближава до Юпитер

За 20 месеца "Джуно" трябва да направи 37 доближавания до планетата