21.10.2016

Първото в страната училище от "затворен тип" отвори врати!

Първо училище от "затворен тип" в страната отвори врати. То се намира се в Сливен. В него нямат право да влизат родители, а учениците не напускат двора по време на занятията, предаде БТВ. Мерките за сигурност в града бяха повишени след убийството...

Още

Първо училище от "затворен тип" в Сливен

Първо училище от "затворен тип" в страната отвори врати. То се намира се в Сливен. В него нямат право да влизат родители, а учениците не напускат двора по време на занятията, съобщи bTV. Мерките за сигурност в града бяха повишени след убийството на 15-годишната Симона в двора на Гимназията по икономика през ноември миналата година.

Първо училище от "затворен тип" отвори врати в Сливен

Мерките за сигурност там бяха повишени след убийството на ученичка през ноември миналата година

Румяна Бъчварова: Имаме намерение да направим повече центрове от затворен тип за бежанци

  Искаме да направим добра организация, повече центрове от затворен тип, за да можем да контролираме тези процеси с бежанците, обясни пред медиите в НС вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на участието си в блиц-контрола в НС, пише БГНЕС. Относно центровете става въпрос за 3 площадки, които, ако се наложи и дойде много голяма вълна от бежанци от Турция трябва да бъдат разположени някъде, бежанците ще бъдат във фургони от временен тип на тези площадки, за да не допуснем да се движат самостоятелно и да можем да ги контролираме, каза Бъчварова. Задържаме ги по-дълго, затова правим затворените центрове, за да можем до края на протичане на процедурата възможно най-добре да ги проверяваме, коментира министърът. И напомни, че България е поела ангажимент, заедно с всички останали държави по механизма на релокацията за 1300-1400 бежанци и 100 души по механизма за презаселване от Турция. Плащанията ще започнат, след като се уредят всички документи, както и приемането на условията да се обучават бежанците на език, да си намерят работа и да останат да работят. Общата отпусната на България сума е 160 млн. евро, от които 124 млн. или 70% са за са подобряване на охраната на границата и 12%- за мерки, свързани с бежанците и нелегалните мигранти, които вече са в България. От 2 октомври можем да започнем да плащаме всички разходи, включително заплати на служителите, както и текущи разходи за издръжката на бежанците, които са тук, съобщи Бъчварова. 5 млн. евро ще бъдат изразходвани за преместване в ново място на един от домовете в София, защото е в прекалено лошо състояние. 

Илияна Йотова в Харманли: Бежанският лагер трябва да е от затворен тип

Има натиск върху България за разкриване на нови бежански лагери, посочи в Харманли евродепутатът и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент  Илияна Йотова. Днес тя посети бежанският център в града, а по-късно в Дома на културата се срещна и с харманлийската общественост. „Ситуацията с бежанците и сигурността на хората в общината“ бе темата на дискусията, в която се включиха близо 200 души. Регистрационно-приемателният център в Харманли трябва да бъде от затворен тип, макар че по о...

Петя Първанова: Вече има център за бежанци от затворен тип

Има ли достатъчно места в центровете за бежанци?

Фандъкова: ​В София няма да се открива център от затворен тип за мигранти

В София няма да се открива център от затворен тип за мигранти, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова. На конференция, посветена на сигурността, тя призна, че въпросът за сигурността и гарантирането на обществения ред е най-голямото предизвикателство в момента, защото като столица, София вече се е превърнала в място, привлекателно за мигранти. След проверка на ремонта на булевардите "Ботевградско шосе" и "Владимир Вазов", кметът Фандъкова съобщи, че утре сутринта ще бъде пуснато движението по двата ключови булеварда.