24.10.2016

Новак: Инфраструктурата на "Турски поток" трябва да е готова до 2019 г.

Вече е създадена работна група за разглеждане на перспективите пред строителството на газопровода в Индия

Още

Проектът за газовия хъб ще се развива независимо от "Северен поток 2" или "Турски поток"

Проектът за газовия хъб "Балкан" ще се развива независимо от това какво се случва със "Северен поток 2" или "Турски поток", независимо от обстоятелствата, каза днес Клаус-Дитер Борхард, началник на "Вътрешен енергиен пазар" в Генералната дирекция "Енергетика" на Европейската комисия, който заедно с вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова посети компресорната станция "Провадия" край Варна, предаде БНТ. По думите му е добре и руската страна да се включи в него, защото колкото повече ликвидност има, е толкова по-добре. Борхард посочи, че хъбът може да започне да работи и без руска газ, но на по-късен етап това ще попречи на неговата конкурентноспособност. До 9 ноември в ЕК трябва да бъде представено предложението за извършване на предпроектни проучвания за реализацията на газовия хъб, а след това може да бъде осигурено и финансиране, допълни Борхард. Той потвърди, че ЕК е готова да участва в тристранни срещи между България и други заинтересовани държави за изграждането на хъба, независимо дали става дума за Русия, Турция или друга страна. Това е проект не само на ЕК-България, а е за целия регион, посочи Борхард. Той каза още, че за осигуряване на газовата свързаност между държавите в региона могат да бъдат ползвани различни европейски финансови механизми. По думите му средства могат да получават както проекти на страни-членки на ЕС, така и на държава-член и нейна съседка, която не е в Съюза. Газопреносната инфраструктура, с която разполага България, е абсолютно надеждна и ще бъде гарант за реализацията на проекта за газов хъб, допълни министър Теменужка Петкова. Тя допълни, че на наша територия се намират 80 на сто от компресорните станции в целия регион. Петкова припомни, че непрекъснато се работи за подобряване на инфраструктурата, като "Булгартрансгаз" ЕАД вече е приключило първия етап от програмата за модернизация на транзитната газопреносна мрежа, чиято стойност е била 220 милиона лева. За изпълнение на втория етап от програмата, който включва модернизация на три компресорни станции, са необходими около 140 милиона евро, като ще разчитаме и на подкрепа от ЕК, каза още Петкова. По повод договарянето между Русия и Турция за "Турски поток" вицепремиерът Томислав Дончев посочи, че това няма никакво отношение към проекта за газовия хъб "Балкан". Това не са конкурентни проекти, както и хъбът не е продължение или алтернатива на "Южен поток", посочи Дончев.

Новак: "Южен поток" и "Турски поток" не трябва да бъдат противопоставяни

Не трябва да бъдат противопоставяни проектите "Южен поток" и "Турски поток". Това са напълно различни проекти, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Русия 24":Русия в този случай, като производител и доставчик на газ, е готова да осъществи проекти, стига те да са потвърдени от всички страни и да бъдат дадени гаранции, че направените инвестиции ще имат възвръщаемост, а съответната инфраструктурата – търсена, посочи Новак. По време на преговорите във вторник в Санкт Петербург президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се разбраха да възобновят работа по проекта за газопровод "Турски поток". За "Южен поток" Путин каза, че Русия е понесла загуби след отказа на европейските партньори да участват в него. По думите му, сега не са достатъчни разговори за възобновяването на проекта, а "железобетонни" гаранции.

Александър Новак: Проектите "Южен поток" и "Турски поток" не трябва да се противопоставят

Не трябва да бъдат противопоставяни проектите "Южен поток" и "Турски поток". Това са напълно различни проекти, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Русия 24":Русия в този случай, като производител и доставчик на газ, е готова да осъществи проекти, стига те да са потвърдени от всички страни и да бъдат дадени гаранции, че направените инвестиции ще имат възвръщаемост, а съответната инфраструктурата - търсена, посочи Новак. По време на преговорите във вторник в Санкт Петербург президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се разбраха, да възобновят работа по проекта за газопровод "Турски поток". За "Южен поток" Путин каза, че Русия е понесла загуби след отказа на европейските партньори да участват в него. По думите му, сега не са достатъчни разговори за възобновяването на проекта, а "железобетонни" гаранции.

Александър Новак: "Южен поток" и "Турски поток" не трябва да бъдат противопоставяни

Не трябва да бъдат противопоставяни проектите "Южен поток" и "Турски поток". Това са напълно различни проекти, заяви руският министър на енергетиката Александър Новак в интервю за телевизия "Русия 24":Русия в този случай, като производител и доставчик на газ, е готова да осъществи проекти, стига те да са потвърдени от всички страни и да бъдат дадени гаранции, че направените инвестиции ще имат възвръщаемост, а съответната инфраструктурата - търсена, посочи Новак. По време на преговорите във вторник в Санкт Петербург президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Ердоган се разбраха, да възобновят работа по проекта за газопровод "Турски поток". За "Южен поток" Путин каза, че Русия е понесла загуби след отказа на европейските партньори да участват в него. По думите му, сега не са достатъчни разговори за възобновяването на проекта, а "железобетонни" гаранции.

Вдигането на транзитните такси в Украйна прави "Турски поток" рентабилен за Турция и Русия

Изграждането на газопровода "Турски поток" става все по-привлекателно за Турция и Русия заради нарастващите разходи за транзита на газа през Украйна, заяви руският енергиен министър Александър Новак. Той обяви това в програмата „Енергетика” на телевизионния канал "Русия 24". "Безусловно, разбира се, ако цената на транзита се повиши, както заявяват нашите украински колеги, това ще се прехвърли в цената на транспорта и крайната цена за потребителите на природния газ в Турция. Затова Турция е заинтересована газът да влезе направо, заобикаляйки други транзитни държави", каза той. Министърът добави, че проектът предвижда изграждането на най-малко една нишка на газопровода с доставка 15,75 милиарда кубически метра газ годишно. Този обем е предназначен за турските потребители. Проектът "Турски поток" беше обявен от руските власти през декември 2014 г., както замяна на "Южен поток". Планираше се морският участък на „Турски поток” да е изграден от четири независими нишки с капацитет 15,75 милиарда кубически метра всяка. Газопроводът трябва да премине 660 км. в стария коридор на „Южен поток” и 250 км. по новия към европейската част на Турция. Предполага се, че целият газ от първата тръба ще бъде предназначен за задоволяване на потребностите на растящия турски пазар. Предстои среща между президентите на Русия Владимир Путин и на Турция, Реджеп Ердоган, в Санкт Петербург. Най-вероятно там ще се вземат политически решения за възобновяване на големите проекти. Преди разрива сътрудничеството между Русия и Турция беше динамично и многостранно – от енергетиката и туризма до земеделието и строителството. По-конкретно, „Росатом“ се занимава със строителството на АЕЦ „Аккую“ с обща мощност 4,8 ГВт и приблизителна стойност 20 милиарда долара. Не е изключено този проект да бъде размразен. Ще се обсъждат и перспективите за възобновяването на строителството на газопровода „Турски поток. Първоначално „Газпром“ предвиждаше да построи газопровода „Южен поток“ по дъното на Черно море и през България за Европа, но заради противопоставянето на Еврокомисията компанията обяви нов проект - „Турски поток“ през Турция. До неговото спиране през ноември 2015 г. „Газпром“ успя да купи тръби за 1 милиард евро и да подготви инфраструктурата на руска територия./БГНЕС

Новак: Русия е готова да доставя газ на Европа, включително по "Турски поток", ако има интерес

Русия е готова да осигури необходимите доставки на природен газ в Европа, включително при наличие на интерес по "Турски поток". Това заяви руският министър на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС и БГНЕС. Според него в Югоизточна Европа съществува необходимост както от доставката на допълнителни количества „синьо гориво“, така и от надеждно енергийно осигуряване. „В този смисъл Русия е готова да доставя необходимите количества газ, ние разполагаме с ресурси, ние сме конкурентноспособни. За това, ако има съответния интерес сред европейските потребители за развитието на инфраструктурата през Черно море, през страните, които имат излаз на Черно море, в Европа, ние безусловно ще осигурим всички доставки, ще сътрудничим“, каза той, отговаряйки на въпрос за перспективите на проекта „Турски поток“. В края на ноември 2015 г. турски боен самолет свали руски бомбардировач Су-24 в небето на Сирия. Това предизвика безпрецедентна криза в двустранните отношения. Бяха замразени икономическите и политическите контакти, което се отрази тежко на турската икономика. Сред спрените проекти беше и този за газопровода "Турски поток". Инициативата за него беше обявена от президента Владимир Путин на 1 декември 2014 г. в Анкара. Тогава Москва се отказа от "Южен поток" и реши да го замени с "Турски". През 2015 г. преговорите по "Турски поток" забуксуваха, за да се стигне през декември до неговото спиране след инцидента с бомбардировача. През последните седмици се наблюдава процес на нормализиране на отношенията на Турция със страните, с които тя имаше конфликти. Става дума за Израел и Русия. Това стана възможно след свалянето на премиера ислямист Ахмет Давутоглу и назначаването на ново правителство с близкия съратник на Ердоган Бинали Йълдъръм. Анкара официално се извини на Москва за свалянето на нейния бомбардировач и загиналия руски пилот, което беше едно от главните условия на Кремъл.