23.10.2016

Пазарът на луксозни имоти - неочакваният печеливш от кризата във Венецуела

Строежът на луксозни апартаменти и офис сгради може да изглежда като странна инвестиция в потънала в тежка рецесия икономика с трицифрена инфлация и хроничен недостиг на елементарни стоки. Освен ако не става въпрос за Венецуела, разказва "Ройтерс". Комбинацията от увеличаването на цените и валутният контрол, който не позволява на бизнеса да купува долари, превърна пазарът на луксозни недвижими имоти в атрактивен начин компаниите да защитят приходите си, отчитани във все...

Още

Очакват се инициирани от опозицията протести във Венецуела

Десноцентристката опозиция във Венецуела призовава към общонационален протест в следващата сряда заради това, че властите са блокирали готвения референдум за отстраняването на президента на страната Николас Мадуро от власт, пише Агенция Фокус. „Този ден ще бъде началото на мобилизацията по цялата страна“, заяви опозиционният лидер Енрике Каприлес.

Опозицията във Венецуела призовава към масови протести

Десноцентристката опозиция във Венецуела призовава към общонационален протест в следващата сряда заради това, че властите са блокирали готвения референдум за отстраняването на президента на страната Николас Мадуро от власт, предаде AFP.

Съдът във Венецуела спря подготовката за референдума по отстраняване на президента Мадуро

Вторият етап от подготовката за референдум във Венецуела за предсрочно прекратяване пълномощията на президента Николас Мадуро се отлага за неопределен срок, съобщи Националният избирателен съвет (местната ЦИК), предаде ТАСС, цитирана от БНТ. Съветът посочи, че причина за това са съдебни решения, произнесени от съдилища в много региони на Венецуела, постановяващи, че са били извършени нарушения при първия етап от подготовката на плебисцита.  В резултат спира събирането на изискуемите подписи на 20 процента от всички избиратели, вторият етап от подготовката за референдума, който трябваше да завърши в края на този месец. На първия етап, в началото на август подписите на над 1 процент (329 хиляди гласа) от досега събраните подписи бяха признати за валидни.  На втория етап политическите опоненти на Мадуро от Коалицията на демократичното единство трябва да получат подкрепата на около 4 милиона граждани, имащи право на глас, и да предадат списъците с подписите им за проверка в НИС. Ако те бъдат признати за валидни, изборните власти ще имат 90 дни да свикат референдум.  При тези обстоятелства вече е очевидно, че референдум до края на тази година няма как да бъде произведен и това проваля плановете на опозицията. Противниците на Мадуро трябва да организират референдум до 10 януари. Ако плебисцитът бъде произведен по-късно, то тогава дори и да доведе до отстраняване на президента, постът му ще заеме назначеният от него вицепрезидент, който ще изпълнява функциите на държавен глава в оставащите две години от мандата на Мадуро.  Един от лидерите на венецуелската опозиция, Енрике Каприлес, временно няма да може да пътува в чужбина. Това обяви самият той, след като публикува в Туитър снимка от решение на съд в град Валенсия, предаде ТАСС. Освен на него същата мярка е била наложена на още седем венецуелски граждани.

Съдът спря референдум във Венецуела за отстраняване на Мадуро

Вторият етап от подготовката за референдум във Венецуела за предсрочно прекратяване пълномощията на президента Николас Мадуро се отлага за неопределен срок, съобщи Националният избирателен съвет (местната ЦИК), цитиран от осведомителните агенции. Съветът посочи, че пр

Съдът спря подготовката за референдум във Венецуела за отстраняване на Мадуро

Вторият етап от подготовката за референдум във Венецуела за предсрочно прекратяване пълномощията на президента Николас Мадуро се отлага за неопределен срок, съобщи Националният избирателен съвет (местната ЦИК), предаде ТАСС.

Забраниха на 8 опозиционен лидери да напускат Венецуела

На бившия кандидат за президентския пост във Венецуела Енрике Каприлес и седем други опозиционни лидери е забранено да напускат страната. Каприлес съобщи, че опозиционните политици са получили съдебни заповеди, които им забраняват да пресичат границите на страната. Това се случи, след като изборните органи прекратиха събирането на подписи, организирано от опозицията, с призив за оттегляне от власт на президента Николас Мадуро. Каприлес публикува в Туитър снимка на съдебната заповед, с която му се забранява да напуска страната, пише БГНЕС.