21.10.2016

Deutsche Bank може да свие дейностите си в САЩ

Това може да бъде част от сделката по уреждането на споровете ѝ с Министерството на правосъдието

Още

Йоко Оно откри първата си скулптура в САЩ

Вдовицата на легендарния бийтълс Джон Ленън - Йоко Оно откри в чикагски парк първата си постоянна инсталация в САЩ, която е с формата на цвят на лотос, съобщи Artprice. Скулптурата "SkyLanding" (Кацане на небето) в парка Джексън в Чикаго се състои от 12 големи стоманени лотосови листа, които излизат от земята, информира БГНЕС. Йоко Оно каза, че творбата ѝ е място, където "небето и земята се срещат", предразполагайки хората да опознават миналото и да се събират, "за да създават мирно и хармонично бъдеще с природата и събратята си". Тя споделя, че се е вдъхновила за скулптурата, когато е посетила парка преди три години. В същия парк ще бъде построена и президентската библиотека на Барак Обама. „SkyLanding” е част от инвестиция на стойност 29 милиона долара, която цели връщането на парка към оригиналната му визия от пейзажите на Фредерик Лоу Олмстед. Фредерик Лоу Олмстед (1822-1903) е смятан за баща на американската ландшафтна архитектура, а след неговото появяване Америка вече не е същата. През 1857 г. той започва изграждането на Сентръл парк в Ню Йорк и така става известен извън пределите на родината си. Следват парковете в Бруклин, Бостън, Балтимор в Северна Каролина, Маунт Роял в Монреал, градините около Белия дом и Капитолия във Вашингтон и Джаксън парк в Чикаго. 

САЩ и Куба подписаха споразумение за сътрудничество в борбата срещу рака

САЩ и Куба подписаха двустранно споразумение за сътрудничество в борбата срещу рака. То ще обедини експертиза и проучвания и е част от стоплянето на отношенията между бившите врагове от Студената война. Министърът на здравеопазването на САЩ Силвия Бюрел подписа споразумението в Хавана, заедно с кубинския си колега Роберто Моралес. Това е приоритет за нашите президенти. Кастро и Обама споменаха този проблем когато за последно се видяха и ние сме развълнувани да работим по превенцията и диагностицирането на болестта. Ще използваме инструментите си и ще се учим от опита и експертизата на другия, каза Бюрел пред медиите след подписването на споразумението. В подобен тон Моралес заяви, че ракът е чума, завладяла света: Ракът е глобален здравен проблем. В двете страни това е един от главните причинители на смъртността, както и в на други места в Северна и Южна Америка и по света. Съвместната работа по този проблем е възможност за намиране на нови начини за превенция, диагностициране, лечение и рехабилитация. По време на посещението си в Куба Бюрел посети клиника, където се срещна с екипи, работещи за изкореняването на болестта зика в карибската нация.

САЩ приемат основно деца – бежанци от Сирия. А, ние?

Близо 80% от приетите в САЩ 11 000 бежанци от Сирия са деца. Това показват данните от американската статистика, цитирани от АП. Почти всички от тях са включени от включени в програми към училищата за изучаване на английски език. Голяма част от семействата имат близък роднина, който е изчезнал или е бил убит в продължаващата пета година гражданска война в близкоизточна страна. Белият дом обеща да приеме най-малко 10 000 сирийски бежанци през финансовата 2016 г., която изтича в края на септември, припомня Ройтерс. Проблемът с бежанците беше обявен за първостепенна задача на Европа, но в Северна Африка и в Близкия Изток грешки допуснаха всички: едни, защото предприеха неправилни или недостатъчни действия, а други, защото просто наблюдаваха от трибуната задаващите се катастрофи. Най-големите потърпевши от кризата в Сирия са децата. Според последния доклад на УНИЦЕФ най-малко 5,5 млн. сирийски деца са засегнати от кризата. Вътрешни имигранти са 3,3 млн. деца, а 1,300 млн. сирийски деца под 11-годишна възраст са бежанци в съседни на Сирия страни. Над 500 хиляди сирийски деца, които са бежанци, не посещават училище, а вътре в страната извън училището – поради липсата на сигурност и разрушените училища – остават около 2,6 млн. В България по различни данни има около 2 хиляди сирийчета – бежанци. Ние като общество трябва да си поставим на първо място целта за тяхната интеграция, която минава през курсове за изучаване на български език. Капсули...

Само 72 млн. души са гледали последният кандидатпрезидентски дебат в САЩ

Това е с 12 млн. по-малко аудитория от първия сблъсък между двамата кандидати през септември

Розберг: Целта ми в САЩ е победата

Четири кръга преди края на сезона във Формула 1 Нико Розберг има 33 точки аванс пред съотборника си в Mercedes и настоящ световен шампион Люис Хамилтън. Германецът е фаворит за титлата, но упорито повтаря, че не гледа разликата в точките, а кара състезание за състезание. И напълно очаквано, целта ...

Водената от САЩ коалиция твърди, че „Ислямска държава“ не е сваляла американски изтребител в Сирия

Централното командване на въоръжените сили на САЩ отрече твърденията на „Ислямска държава“, че е успяла да свали изтребител А-10 на страната в Сирия, пише The Independent.