21.10.2016

Ген.-секретарят на ООН Бан Ки Мун пристига на посещение в Хаити

Страната пострада тежко от урагана Матю. Загинаха близо 1000 души, стотици са болни от холера. Президентските избори в страната ще се проведат на 20 ноември. Първоначалната дата беше 9 октомври, но заради бедствието вотът беше отложен, предаде БНТ. Хаити се опитва да стъпи на крака след урагана Матю. Бурята връхлетя страната на 4 октомври с ветрове със скорост 230 км/час. Над 1 400 000 хаитяни се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. В страната се разпространява холера. На място помага френска неправителствена организация. Нейни екипи са в Анс Дено, град с 20 000 души. "Ситуацията в болницата е такава, че няма легла за всички болни. Възрастен пациент лежи на пода и нямаме сестра, която да се погрижи за него", коментира Елимелек Елиен отАгенция за техническо сътрудничество и развитие. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова към всеобщ отговор, в помощ на страната. Събрани са едва 6 от исканите от ООН 120 милиона долара. Сред проблемите са и нападенията и плячкосването на хуманитарни конвои от нуждаещи се местни хора. Заради холерата, на места има барикади и така храната и лекарствата не стига до болниците. Хаити е най-бедната страна в западното полукълбо. Земетресение със сила 7 по Рихтер през 2010 година унищожи почти изцяло столицата. На този фон, страната ще се готви за президентски избори на 20 ноември.

Още

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пристига на посещение в Хаити

Страната пострада тежко от урагана Матю. Загинаха близо 1000 души, стотици са болни от холера. Президентските избори в страната ще се проведат на 20 ноември. Първоначалната дата беше 9 октомври, но заради бедствието вотът беше отложен.

Бан Ки-Мун откри последното си общо събрание с призив за край на войната в Сирия

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун откри за последен път Общото събрание на ООН с призив към световните лидери да спрат войната в Сирия. В днешния свят конфликтът в Сирия отнема най-много животи и сее нестабилност навсякъде. Той няма военно решение. Много групи избиват невинни хора, и най-вече това прави правителството на Сирия, което продължава да бомбардира жилищни квартали и да измъчва хиляди задържани. Бан, чийто втори мандат на поста изтича в края на тази година, изрази също съжаление за сексуалните престъпления на миротворците на организацията и епидемията от холера в Хаити, които по думите му са "опетнили" репутацията и са травматизирали хората, на които трябва да служат.Силата на хората направи целите за устойчиво развитие до 2030-та най-влиятелния процес в света, силата на хората мобилизира милиони да поискат от лидерите си да вземат мерки за борба с климатичните промени. Ключът към един по-добър и по-сигурен свят, по-справедлив свят, е във всеки един от нас. След десет години на поста съм сигурен в това. Към наследника си той отправи препоръки за реформи в организацията, които да подобрят работата й.