22.10.2016

Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун пристига на посещение в Хаити

Страната пострада тежко от урагана Матю. Загинаха близо 1000 души, стотици са болни от холера. Президентските избори в страната ще се проведат на 20 ноември. Първоначалната дата беше 9 октомври, но заради бедствието вотът беше отложен.

Още

Ген.-секретарят на ООН Бан Ки Мун пристига на посещение в Хаити

Страната пострада тежко от урагана Матю. Загинаха близо 1000 души, стотици са болни от холера. Президентските избори в страната ще се проведат на 20 ноември. Първоначалната дата беше 9 октомври, но заради бедствието вотът беше отложен, предаде БНТ. Хаити се опитва да стъпи на крака след урагана Матю. Бурята връхлетя страната на 4 октомври с ветрове със скорост 230 км/час. Над 1 400 000 хаитяни се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. В страната се разпространява холера. На място помага френска неправителствена организация. Нейни екипи са в Анс Дено, град с 20 000 души. "Ситуацията в болницата е такава, че няма легла за всички болни. Възрастен пациент лежи на пода и нямаме сестра, която да се погрижи за него", коментира Елимелек Елиен отАгенция за техническо сътрудничество и развитие. Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун призова към всеобщ отговор, в помощ на страната. Събрани са едва 6 от исканите от ООН 120 милиона долара. Сред проблемите са и нападенията и плячкосването на хуманитарни конвои от нуждаещи се местни хора. Заради холерата, на места има барикади и така храната и лекарствата не стига до болниците. Хаити е най-бедната страна в западното полукълбо. Земетресение със сила 7 по Рихтер през 2010 година унищожи почти изцяло столицата. На този фон, страната ще се готви за президентски избори на 20 ноември.

Бан Ки-Мун откри последното си общо събрание с призив за край на войната в Сирия

Генералният секретар на ООН Бан Ки-Мун откри за последен път Общото събрание на ООН с призив към световните лидери да спрат войната в Сирия. В днешния свят конфликтът в Сирия отнема най-много животи и сее нестабилност навсякъде. Той няма военно решение. Много групи избиват невинни хора, и най-вече това прави правителството на Сирия, което продължава да бомбардира жилищни квартали и да измъчва хиляди задържани. Бан, чийто втори мандат на поста изтича в края на тази година, изрази също съжаление за сексуалните престъпления на миротворците на организацията и епидемията от холера в Хаити, които по думите му са "опетнили" репутацията и са травматизирали хората, на които трябва да служат.Силата на хората направи целите за устойчиво развитие до 2030-та най-влиятелния процес в света, силата на хората мобилизира милиони да поискат от лидерите си да вземат мерки за борба с климатичните промени. Ключът към един по-добър и по-сигурен свят, по-справедлив свят, е във всеки един от нас. След десет години на поста съм сигурен в това. Към наследника си той отправи препоръки за реформи в организацията, които да подобрят работата й.