24.10.2016

Няма да познаете чии маратонки полетяха в Космоса

Поредната американска звезда, решила да експериментира в сферата на дизайна, е рапърът Кание Уест. Изпълнителят създаде свой модел маратонки, който...

Още

Борд инженер иска да свири на саксофон в космоса

Борд инженерът на пилотирания кораб "Союз МС-3" Тома Песке възнамерява да свири на саксофон на борда на Международната космическа станция: Пожелах си да свиря на този инструмент в орбита. Поискал съм разрешение от Европейската космическа агенция, но още не е ясно дали това ще се състои!" Песке, руснакът Олег Новицки и американката Пеги Уитсън бяха включени в основния екипаж на следващата експедиция на МКС. За Песке този полет е първият, за Новицки - вторият, а за Уитсън е третото й отправяне в околоземна орбита, уточнява ТАСС Техни дубльори са космонавтът Фьодор Юрчихин, астронавтът от НАСА Джак Фишър и астронавтът от Европейската космическа агенция Паоло Несполи. Стартът на космическия кораб "Союз МС-03", който ще достави екипажа на юбилейната експедиция МКС-50/51, е предвиден за 16 ноември. Той ще премине по 48-часовата схема.

Китай изпраща спътник да снима Космоса

Малък спътник е бил пуснат от борда на китайския орбитален модул "Тянгун 2", скачен с космическия кораб „Шънчжоу 11”, на който има двама космонавти. Според съобщението на Технологично-инженерния център за използване на космическото пространство при Китайската академия на науките, апаратът с маса 47 килограма е предназначен за висококачествени снимки, контрол върху орбитата и предаване на данни при провеждането на експерименти на борда на орбиталния комплекс, съобщава Нова телевизия. Двамата на борда започнаха научни експерименти, включително върху влиянието на безтегловността върху сърдечно-съдовата система. Има и програма за отглеждане на растения в условията на микрогравитация. Космонавтите разполагат и със високочувствителен детектор на гама лъчи, разработен съвместно с Европейската космическа агенция (ЕКА). Те ще останат на орбита 30 дни, а след тях космическият модул "Тянгун" ще продължи да работи в безпилотен режим около две години. Успешното скачване и преминаването на космонавтите в орбиталния модул е сериозна крачка на Китай към изграждане на първата си постоянна орбитална космическа станция. Пилотираният космически кораб с двамата космонавти Цзин Хайпен и Чен Дун бе изстрелян точно преди седмица. „Шънджоу 11” стана шестият пилотиран космически кораб на Китай. 

Китайски астронавти изпратиха спътник в космоса (СНИМКА)

Малък спътник е бил пуснат от борда на китайския орбитален модул "Тянгун 2", скачен с космическия кораб „Шънчжоу 11”, на който има двама космонавти. Според съобщението на Технологично-инженерния център за използване на космическото пространство при Китайската академия на науките, цитирана от БГНЕС, апаратът с маса 47 килограма е предназначен за висококачествени снимки, контрол върху орбитата и предаване на данни при провеждането на експерименти на борда на орбиталния комплекс.

"Съюз МС-02" излетя в Космоса със свети мощи на борда (ВИДЕО)

Малко след 11:00 ч. в сряда (19 октомври) новата модификация на най-старата използваема ракета и космически кораб излетя от Байконур и отнесе в Космоса частица от мощите на Серафим Саровски, съобщи life.ru. Заедно със "Союз МС-02" към МКС тръгнаха трима космонавти – Сергей Рижиков, Андрей Борисенко и Робърт Кимбро (НАСА).

New Horizon наближава странен червен обект в Космоса

Космическата сонда на NASA New Horizons в момента е на път към мистериозен обект от Кайперовия пояс, наречен MU69. Последните наблюдения на този астероид показват изключително червеникава повърхност – дори The post New Horizon наближава странен червен обект в Космоса appeared first on IDG.