27.10.2016

Определиха нова дата за изборите в Хаити

Временният избирателен съвет в Република Хаити съобщи в петък, че президентските и парламентарни избори в страната ще бъдат проведени на 20 ноември, предава радио Voice of America. Вторият тур на изборите ще е на 29 януари. По-рано изборите за президент и парламент в страната бяха планирани за миналата седмица, но се наложи да бъдат отложени заради урагана „Матю“, който връхлетя страната преди около седмица и отне живота на стотици, припомня радиото. Предните избори през 2015 г. пък бяха отменени заради насилие и измами, като така Хаити остана в политически ступор. Хаити остана без държавен глава през февруари тази година, когато изтече мандатът на президента Мишел Мартели. Парламента на страната избра временен президент, но неговият 120-дневен мандат изтече през юни.

Още

ООН набира $ 400 млн. заради холерата в Хаити

Обединените нации се стремят да осигурят 400 млн. долара, за да бъде реагирано на холерата в Хаити. С половината от сумата, 200 млн. долара, трябва да бъдат покрити плащания и подкрепа за семействата и общностите, засегнати от болестта, заяви високопоставен представител на ОО

400 млн. долара ще осигури ООН заради холерата в Хаити

Обединените нации се стремят да осигурят 400 млн. долара, за да бъде реагирано на холерата в Хаити. С половината от сумата, 200 млн. долара, трябва да бъдат покрити плащания и подкрепа за семействата и общностите, засегнати от болестта, заяви високопоставен представител на ООН, цитиран от ДПА. Новият план за осигуряване на средства се появи, след като световната организация каза по-рано тази година, че има „морална отговорност“ към жертвите на избухналата епидемия, съобщи БГНЕС. Смята се, че холерата е била донесена в Хаити от миротворци на ООН след земетресението през 2010 г. След това лошите санитарни условия подпомогнаха бързото разпространение на болестта. Планът за действие на ООН има две основни цели. Първата е набиране на 200 милиона долара, за да бъде засилена реакцията срещу холерата, включително дългосрочен проект за решаване на проблемите с водоснабдяването и канализацията, каза Дейвид Набаро, специален съветник на ООН, натоварен с да ръководи работата в Хаити срещу епидемията от холера. Втората е събирането на още 200 милиона долара от страните членки на ООН чрез доброволни вноски или чрез допълнение към бюджета на ООН, за да се осигури финансова подкрепа на семействата и общностите, пряко засегнати от болестта.

ООН набира 400 млн. долара заради холерата в Хаити

С половината от сумата ще се покрият плащания за семействата, засегнати от болестта

Бум на холера след урагана Матю: ООН иска $200 млн. за Хаити!

ООН иска $200 млн., за да се справи с холерата в Хаити, съобщава в. "Фигаро". От тях $40 млн. са нужни до края на 2017 г.

Десетки престъпници избягаха от затвор в Хаити, има загинали

Масово бягство от затвор в Хаити. Стотици затворници се издирват. Бегълците убили пазач и откраднали огнестрелно оръжие, съобщава Нова телевизия. Властите, с помощта на миротворци на ООН, вече са започнали преследване на 174 лишени от свобода.   Един полицай е убит, един затворник е починал при бягството, други трима са ранени.

Над 170 души избягаха от затвор в Хаити

174-ма затворници избягаха от затвора Аркае в северната част на Хаити, съобщи БТА. Вчера бегълците са убили един охранител и откраднали огнестрелни оръжия. Сега се провежда операция на полицията, подкрепяна от мироопазващите сили на ООН, по залавянето сп. Министърът на правосъдието на Хаити Камий Едуар Жуниор съобщи, че един затворник е загинал, след като паднал от стена и си ударил главата по време на бягството. "Един полицай беше убит по време на инцидента, трима...