26.10.2016

„Шпигел” с нови стряскащи данни за сириеца, който искаше да потопи Германия в кръв

Джабер Албакр – сириецът, планирал атентат в Берлин, който беше задържан, а след това се самоуби в килията си, се е радикализирал след своето пристигане в Германия, твърди брата на заподозрения, цитиран от сп. „Шпигел“.

Още

"Шпигел": Германия обмисля да премести силите си от Инджирлик в Кипър или Йордания

Берлин обмисля да премести в Кипър или Йордания дислоцираните в турската база Инджирлик германски въоръжени сили, съобщава сп. "Шпигел" в публикация, цитирана от БТА. Според списанието германски високопоставени представители изключвали подновяване на германското присъствие в базата Инджирлик и проучвали възможност германските самолети "Торнадо" и германските самолетоносачи да бъдат преместени Йордания или в Кипър и по-конкретно в Пафос. Източници, цитирани от "Шпигел",...

"Шпигел": Нов скандал пламна между Германия и Турция: Бундесверът се изтегля от „Инджирлик“?

Нов скандал между Турция и Германия заплашва да провали или най-малкото сериозно да затрудни мисията на коалицията срещу Ислямска държава. Турция от месеци отказва да допусне германски представители на посещение при стационираните в базата на НАТО в Инджирлик войници на Бундесвера. Там германците са стационирали разузнавателните самолети „Торнадо“, с които обхождат региона, завладян от ислямистите, а с техните данни тръгват на мисия бомбардировачите на останалите съюзници, съобщава "24 часа".

"Шпигел": Германия - спокойствие по време на буря

Ситуацията в страната може и да не е толкова лоша. Такова впечатление се създава в момента, когато към Ангела Меркел е отправен вторият въпрос – как се отнася към изравняването на пенсиите в източните и западните райони на Федералната република. Традиционната пресконференция на федералния канцлер в берлинския Дом на пресата затова и съществува, за да се мине през всички въпроси от вътрешната и външната политика. Пенсиите – естествено, са сложна тема, и да се оправиш с нея съвсем не е толкова лесно. Само че в четвъртък тази седмица тя не предизвика особен интерес. Това пише в свой анализа за списание "Шпигел" Филип Витрок, цитиран от БГНЕС.

Ангела Меркел получи подкрепа от влиятелни представители на Християн-социалния съюз

Подкрепа за четвърти мандат на канцлерката Ангела Меркел изразиха влиятелни представители на Християн-социалния съюз (ХСС), младшият консервативен партньор на нейната партия Християн-демократичния съюз (ХДС), пише БГНЕС. „Ако Меркел е готова отново да предложи своята кандидатура на канцлерския пост, аз ще й окажа пълна подкрепа“, заяви депутатката от ХСС Герда Хаселфелд, цитирана от вестник "Мителдойче цайтунг". ХДС и ХСС трябва да преодолеят „някои същности различия“, след което те трябва „да се съсредоточат върху борбата със съперника“, добави парламентаристката. „Меркел е известна в цял свят политик, при това тя както никой друг води центристка политика вътре в Германия. В интерес на ХСС е да подкрепи кандидатурата й за нов мандат“, заяви бившият председател на ХСС Ервин Хубер във вестник "Кьолнер щадт-анцайгер". „Ангела Меркел е нашият кандидат. Не трябва да има никакви съмнения в това“, заяви и зам-председателят на ХСС Манфред Вебер пред списание „Шпигел“. В същото време заради мигрантската политика на Меркел срещу нейната кандидатура вече се обяви председателят на ХСС Хорст Зеехофер, който е и премиер на най-мощната германска провинция Бавария. Меркел още не обявила дали ще се кандидатира за четвърти път за канцлерския пост. Парламентарните избори са догодина.

Християнсоциалният съюз ще подкрепи Ангела Меркел

По-малкият коалиционен партньор Християнсоциален съюз даде сигнал за подкрепа за канцлера Ангела Меркел за нов мандат. Ангела Меркел е нашият кандидат, посочи пред сп. „Шпигел“ заместник-председателят на ХСС Манфред Вебер. Неговото изказване е сигнал, че по-малкият коалиционен партньор вероятно е преодолял разногласията си по искането за въвеждането на квоти за бежанците. След поредицата от местни гласувания в Германия се засилиха спекулациите дали управляващата коалиция ще може да изкара своя мандат. На 62 години Меркел е канцлер от 11 години и отказва да отговори на въпроса дали ще се кандидатира през 2017г. за нов мандат.    ...

В Германия забраняват на държавните служители да закриват лицата си

Правителството на Германия може да забрани на държавните служители да носятоблекло, което закрива и лицето им, съобщи електронното издание на сп. "Шпигел", визирайки законопроект, който ще бъде внесен за разглеждане от вътрешното министерство на ФРГ, информира БГНЕС.