21.10.2016

До края на месеца приключва ремонтът на ул. „Шейново“

Ремонтът на ул. „Шейново“ върви по график и се очаква да приключи до края на месеца. Това стана ясно при инспекция на обекта на кмета на район „Централен" Георги Стаменов. Калдъръмът вече е отстранен, изградена е пътна основа с несортиран трошен камък, започва поставяне на паважната настилка. „Строителните дейности включват също около 150 м нови бордюри и 50 квадрата тротоари. Монтирано е ново улично осветление“, съобщи още Стаменов. Той обясни, че се използват павета, премахнати при...

Още

"Айнщайн" оперира в Шейново

Това е свръхмодерен апарат за безкръвни интервенции

Нова 3D апаратура дава повече сигурност на неонатолозите в "Шейново"

От началото на годината 1 870 бебета са се родили в АГ болница "Шейново". На посещение там днес беше кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на операция с новата ендоскопска апаратура на здравното заведение. Директорът на болницата д-р Румен Велев обясни: Това е една система, която предлага възможост за 3D образ при извършването на лапароскопските операции. Възможността да имаме 3D изображение подобрява изключително много качеството на образа, подобрява пространственото ориентиране, което води до спестяване на време при оперативните интервенции. Това време може да бъде от порядъка на поне 30 процента. В резултат на това ние успяхме да повишим нивото на Отделението по неонатология от второ на трето. Приемаме вече по-тежки случаи, не се притесняваме, че една пациентка може да роди в по-ранен срок, защото сме сигурни, че колегите от Неонатологията ще се справят с бебетата .В Неонатологията на АГ болница "Шейново" в момента се грижат за 40 бебета. 720 хиляди лева е инвестирала тази година Столичната община за закупуване на нова апаратура за нуждите на болницата, от тях 350 хиляди са по Норвежкия механизъм. До края на годината се очакват още апарати със средства от приватизационния фонд на общината - това са нов мамограф и нов ехограф.

„Шейново” с нова апаратура за 350 хил.лв.

С мобилния апарат ще могат да се извършват извънболнични прегледи

Нова ендоскопска апаратура в АГ "Шейново"

С помощта на нова ендоскопска апаратура специалистите в АГ  болница "Шейново" оперират по този метод, посочи директорът на болницата д-р Румен Велев: Възможността да имаме 3D изображение подобрява изключително много качеството на образа, подобрява пространственото ориентиране, което води до спестяване на време при оперативните интервенции и успяхме да си повишим нивото на Отделението по неонатология от второ на трето ниво, което ни дава възможност да извършваме дейности, които до момента нямахме право да извършваме - гледането на деца с по-ниско тегло, недоносени бебета. Приемаме вече по-тежки случаи. Не се притесняваме, че една пациентка може да роди в по-ранен срок, защото сме сигурни, че колегите от Неонатологията ще се справят. Това дава възможност работата на болницата да се увеличава и неслучайно броят на ражданията е по-голям. Новата ендоскопска апаратура все още не е собственост на болницата, но Столичната община ще търси финансиране за закупуването й. Стойността й е 280 хиляди лева.

Модерна 3D-система за безкръвни операции в „Шейново”

Тя позволява на лекарите да работят много по-прецизно и по-бързо

Над 60 жени прегледани за миома на матката в кампанията на АГ "Шейново"

В столичната АГ болница "Шейново" от 23 август се извършват безплатни профилактични прегледи на пациентки, на които е поставена диагноза "миома на матката". Кампанията ще продължи първоначално един месец, при голям интерес, ще бъде удължена. Час за преглед може да се записва на телефон 02 - 965 - 94 - 81, предаде БНР. Маточните миоми са най-честите доброкачествени тумори при жени в активна, репродуктивна възраст. Около 50 процента от миомите протичат без никакви оплаквания. Между 40 и 50% от жените са засегнати от това заболяване. С тази инициатива на АГ болница Шейново специалистите искат да направят профилактични прегледи на жени с миомни заболявания, да видят състоянието им и да им предложат терапевтичен план за лечение. Лечението на миомните болести е многообхватно и влючва различни методи и приложения на медикаменти, обясни д-р Румен Велев - директор на болницата.  "Това показва, че нашата кампания идва точно навреме и засяга една тема, която е изключително важна и много полезна за всички наши пациенти. Кампанията има две основни цели – да консултираме пациентите, които имат такова заболяване и да обърнем внимание на всички жени, че миомата е едно състояние, едно заболяване, което изисква наблюдение, изисква съвети и изисква лечение", коментира Велев. "През последните 2 години Научното дружество по акушерство и гинекология разработи един консенсус за поведение при миома на матката, който е на изключително високо научно ниво и отразява всички  модерни и съвременни схващания както за диагностика, така и за лечение на миомната болест. Нашата цел е именно такава – да приведем тези постижения на съвременната наука в практиката  и  да можем да предлагаме на нашите пациенти модерно, качествено лечение", допълни още той. Не е задължително миомите да се отстраняват оперативно, заяви Велев и изтъкна, че има и други методи и изтъкна, че на всяка пациентка се прави индивидуален план.  Доверието е над от 50% от лечението, обясни Велев.