26.10.2016

Над 500 малки и средни български фирми са кредитирани по плана „Юнкер“ до момента

През първата година от началото на инвестиционния план "Юнкер", България не е кандидатствала с нито един голям инфраструктурен проект за пряко финансиране. Товапотвърди, в интервю за БНР, зам.-изпълнителния директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции в Люксембург Илияна Цанова.  По думите й, изключително важна е инициативата на частния сектор, тъй като планът „Юнкер“ не функционира на квотен принцип. Цанова допълни, че над 500 малки и средни фирми у нас вече са се възползвали от облекчени кредити благодарение на европейския план. До момента, ресурсът за малки и средни предприятия, който Европейската инвестиционна банка очаква да се генерира, е близо половин процент от Брутния вътрешен продукт на България, каза още зам.-изпълнителният директор на Фонда за стратегически инвестиции.

Още

Според Юнкер ще има напредък с Валония за търговското споразумение до края на деня

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че според него още днес ще бъде постигнат напредък по отношение на малкия белгийски регион Валония, който блокира подписването на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада, известно като СЕТА. Въпреки това той изрази съмнение в това дали договорът ще може да бъде подписано по план утре. Федерални и регионални лидери се срещнаха днес в Брюксел, за да се опитат да постигнат споразумение в навечерието на планираното за утре посещение на канадския премиер Джъстин Трюдо, пише БГНЕС. „Вярвам, че споразумение с Белгия, Валония и други части на страната ще бъде постигнато в рамките на днешния ден“, каза Юнкер в Европейския парламент в Страсбург. През последните няколко дни се проведоха редица разговори, които имаха за цел да склонят Валония да подкрепи търговското споразумение. “Не знам дали ще имаме възможност да подпишем споразумението с Канада утре“, каза Юнкер, според когото за това може да е необходимо повече време. „От значение е споразумението да бъде постигнато днес, така че кралство Белгия да може да подпише споразумението в подходящия момент“, допълни той. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще е домакин на утрешната среща, заяви по-рано, че се надява Белгия да постигне консенсус и споразумението да бъде финализирано много скоро. Подписването на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) ще свърже единния европейски пазар от 500 млн. души с 10-та по големина икономика в света. Според критици на договора той защитава предимно големите международни инвеститори и може да навреди на малките производители.

Юнкер към репортер: Ти ли си Тереза Мей? (Видео)

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се пошегува с репортер на Би Би Си. Той го попита какво смята да говори с министър-председателя на Великобритания Тереза Мей на предстоящата среща. „Ти ли си премиера на Великобритания?“, пошегува се Юнкер в типичния си стил. ...

Юнкер: Защо никой не възразява срещу търговското споразумение с Виетнам?

Канадските визи за българи и румънци отпадат само след подписването на CETA, припомни председателят на ЕК

Юнкер: Без CETA визите за българи и румънци остават

Срещата на високо равнище на ЕС днес обаче не постигна договореност по споразумението за свободна търговия с Канада

Юнкер разкри какво се случва със споразумението с Белгия по сделката ЕС-Канада

Страните от ЕС не са успели да се договорят с Белгия по въпроса за търговското споразумение с Канада. Това заяви снощи след края на първия ден от срещата на високо равнище на ЕС председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, предаде БТА, цитирайки ТАСС и Ройтерс.

Жан-Клод Юнкер иска да затвори вратите към Европа за терористите

През ноември ЕК ще представи европейската система за информация за пътуване (ETIAS)