25.10.2016

Ключови булеварди в София са затворени заради дербито (ВИДЕО)

Шествията на привържениците на ЦСКА и "Левски" ще затруднят допълнително движението

Още

"София- европейска столица на спорта" дари над 11 700 лева на деца с онкологични заболявания

Фондацията „София – европейска столица на спорта“ и Асоциацията на българските фен клубове на чуждестранни отбори дариха  над 11 700 лева на сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“. Средствата бяха събрани по време на 33-тия Маратон на София и на 4-тия футболен турнир между привържениците на клубовете на чуждестранни отбори. Парите ще бъдат използвани за дейността на дневния център за деца с онкохематологични заболявания, който от 3 години всеки ден, безплатно, работи в болница ИСУЛ. Статистиката сочи, че в България средно на година от онкологични заболявания се разболяват между 150 и 200 деца. След тежкото лечението, което продължава над три години, изключително важен е възстановителния процес. Това налага  у нас да бъде изграден Национален възстановителен център. Стойността на проекта е  около 4 милиона лева, като средствата ще бъдат осигурени от програмата за развитие на селските райони.

13-годишно момиче е в "Пирогов", след като беше пометено на пешеходна пътека в София

13-годишно момиче е било блъснато в София. Инцидентът е станал рано тази сутрин в района на "Челопешко шосе", съобщи Нова телевизия.

Ивелина Василева: София е пример за последователно реализиране на зелените политики

„Министерството на околната среда и водите подкрепя инициативата на Столичната община да се кандидатира за зелена столица на Европа и няма да пести усилия да лансира тази идея, защото направеното от общината за много кратко време дава добри резултати“. Това каза министър Ивелина Василева на международната конференция „Науката среща регионите“, съобщи БГНЕС. Министърът посочи, че София е пример за последователно реализиране на зелените политики в партньорство с научните среди. В столицата бе изпълнен най-мащабният проект по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ – „Интегрираната система за управление на отпадъците“, в която бяха инвестирани 350 млн. лв. Проектът допринася не само за намаляване на вредните емисии, но и за ефективното използване на ресурсите. Зелените отпадъци се превръщат в компост. Вече работи и инсталация за екопелети, с които ще се отопляват детски градини и училища. В градската пречиствателна станция за отпадъчни води в Кубратово работят съоръжения за третиране на утайки, от които се получава енергия. Това показва, че в София са внедрени най-съвременните технологии в управлението на отпадъците и водите. Със средства от Оперативната програма бяха извършени инвестиции и в градския транспорт и е видно подобрение в качеството на атмосферния въздух. В София вече няма замърсяване с азотни оксиди, а фините прахови частици намаляват. Министър Василева изрази надежда, че и през новия програмен период София ще бъде новатор с реализирането на проекта си за оползотворяване на RDF горивото, получено в Завода за отпадъци в с. Яна. „Зелените политики са безспорен приоритет на Столичната община. Те винаги се реализират в партньорство с науката. И аз съм убедена, че живеем в зелен и модерен град, който е едно добро място за отглеждане на нашите деца,“ заключи министърът. Кметът на София Йорданка Фандъкова отбеляза, че почти целият бюджет на столицата е насочен към защита на околната среда. „Намаляването на вредните емисии във въздуха е наша основна цел. Затова строим метро, инвестираме в подмяна на превозните средства, реконструираме улици и булеварди, подменяме горивните инсталации в детски градини и училища“, каза кметът на столицата. 

Сигнал до БЛИЦ: В центъра на София е ужас (СНИМКИ)

В центъра на София е истински ужас. Две коли се удариха и причиниха зверско задръстване. Автомобилната тапа е на кръстовището на булевардите „Дондуков” и „Васил Левски”, уточнява читателка на БЛИЦ, станала свидетел на инцидента.

13-годишно момиче в тежко състояние, след като бе блъснато на "зебра" в София

13-годишно момиче е в тежко състояние, след като е било блъснато на пешеходна пътека тази сутрин в района на "Челопешко шосе" в София. Детето е прието в "Пирогов" с политравма и в момента е в операция, съобщиха за БНТ от лечебното заведение. Водачът на лекия автомобил е тестван за употреба на алкохол и упойващи вещества, като пробите са дали отрицателен резултат, съобщават от МВР пред "Фокус".

Ти да видиш! Паяк вдигна кола, която слага скоби в София (СНИМКИ)

Снимки на автомобил за репатриране, вдигнал кола, която поставя скоби, предизвика вълна от бурни коментари в социалните мрежи. Авторката на фотосите не крие изумлението си от гледката, на която е попаднала, докато се разхожда по софийските улици.