23.10.2016

След извънредното заседание на кабинета: Управляващата коалиция остава стабилна!

Министрите от РБ са препотвърдили пълната си подкрепата за правителството и остават в управлението на кабинета "Борисов". Те ще направят всичко възможно комуникацията между парламентарните групи на ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок да бъде подобрена и да не се стига до подобни ситуация с поставяне на ултиматуми от премиера. Това каза репортерът ни Ирина Цонева.

Още

Иво Христов: Изборите са само претекст за ескалация на натрупани противоречия в управляващата коалиция

Така наречените "избори" са само предтекст и повод за ескалация на натрупани противоречия Това каза за предаването „Нещо повече“ по „Хоризонт“ социологът Иво Христов в коментар за състоянието на управляващата коалиция: Тези противоречия, общо взето, се определят от едно - че т.нар. “Реформаторски блок” има прекомерна тежест по отношение на своите електорални възможности, които, меко казано, са скромни. От една страна, РБ очевидно има претенции, които не съответстват на неговите възможности. От друга страна, ГЕРБ са изнервени поради простата причина, че може би за първи път ще загубят избори от толкова много години. Това допълнително нагнетява ситуацията и обстановката. Макар че има и едно трето измерение, което по-скоро е в областта на спекулациите, но май ще се окаже вярно - че всъщност се разиграва предварително подготвен театър за развод между ГЕРБ и РБ, евентуално, предварителен сценарий за загуба на президентски избори и предсрочни парламентарни избори напролет, съставяне на ново правителство. Реформаторският блок  е изграден на принципа „Орел, рак и щука“ и единственото, което ги обединява е службогонството, заяви социологът и допълни че ГЕРБ е типична партия на властта.Това беше развод, който много отдавна вървеше между ГЕРБ и РБ. ГЕРБ, разбира се, нямат нищо общо с проатлантическа , нито с произточна, нито пък реформарска, или пък дясна или лява политика. Тя е типична партия на властта в абсолютно класическия смисъл на тази дума. Ако тази власт се гарантира от Запада, те ще бъдат прозападни, ако е гарантирана от Изтока - ще бъдат произточни, разбира се. Никаква идеология няма в тази игра. За съжаление, отново се намираме на поредното, пропадане в условията на т.нар. "преход".

АНКЕТА: Стабилна ли е управляващата коалиция?

АНКЕТА: Стабилна ли е управляващата коалиция?

Резултатите от извънредната среща на управляващата коалиция

  Българите, живеещи в страни членки на Европейския съюз, ще могат да гласуват в повече от 35 избирателни секции. За останалите държави, където наши сънародници ще упражняват правото си на глас, 35 ще е максималният брой на местата за гласуване. Това решиха от управляващата коалиция на спешни консултации в понеделник, информира Нова телевизия. Квадратчето "Не подкрепям никого" ще се брои в президентски и кметски избори, но не и в пропорционалните, за да остане бариерата 4%, обясни председателят на парламентарната група на реформаторския блок Найден Зеленогорски. „Коалицията остава цяла, основание за промени в коалицията няма. Смятаме ,че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка се постарахме промените в Изборния кодекс да бъдат минимални”, коментира от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Очаквайте подробности!

Даниел Вълчев: В управляващата коалиция има номера като от детската градина

Нямаме качествен проблем с отношенията ни с партньорите ни в управляващата коалиция, но в тези отношения има формализирани връзки, които трябва да е ясно как вървят. Те, за съжаление, през последните седмици, не вървят добре. Това каза в предаването "Лице в лице" по bTV Даниел Вълчев от "Движение България на гражданите".

Иво Марков: Кризата в управляващата коалиция вече е много сериозна

Кризата в управляващата коалиция вече е много сериозна, това заяви в интервю за предаването "Нещо повече" по програма "Хоризонт" политологът Иво Марков: Още с напускането на АБВ на управляващата коалиция прогнозирах, че кризата ще се задълбочава, още повече с обтегнатите отношения между ГЕРБ и РБ. Тази криза определено ще се задълбочава. Не знам дали ще се намират достатъчно плаващи мнозинства. Виждаме, че още в началото на функционирането на това правителство имаше проблеми, но през първата година се говореше за реформи, а сега повече се говори за това как правителството да крепи парламентарното мнозинство, което е сигурен знак, че кризата вече е много сериозна. Това, което се случва в последните дни, говори също за това. Виждаме декларации на БЗНС, на партията на Меглена Кунева. Цялото интервю с Иво Марков можете да чуете в звуковия файл.

Спешна среща в парламента за спасяване на управляващата коалиция

В парламента започна извънредната среща между коалиционните партньори в управлението – ГЕРБ, Патриотичния фронт и Реформаторския блок. В нея...