25.10.2016

Найден Зеленогорски: Няма да тласнем България в спиралата на предсрочни избори

Няма да тласнем България в спиралата на предсрочни избори или да дадем властта на БСП и ДПС на тепсия, каза Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на коалиция Реформаторски блок /РБ/, след срещата при премиера.

Още

Правната комисия реши: Отпада лимитът за 35 секции за страните от ЕС

На заседание, което приключи току-що, правната комисия в Парламента прие на първо четене законопроекта, предложен от Димитър Делчев, Найден Зеленогорски и депутатите от „Движение България на гражданите” и Борислав Великов от БНД (Реформаторски блок), за изменение в Изборния кодекс, според който отпада ограничението за разкриване на до 35 секции в чужбина. Това ограничение вече няма да се прилага за страните от ЕС, където ще могат да се откриват по-голям брой секции, според броя на постъпилите заявления. Това съобщи Димитър Делчев от ДБГ в РБ, член на правната комисия в парламента, веднага след заседанието. Той посочи, че внасянето на предложението, което днес се прие, е следствие от информацията на ЦИК, че подадените заявления в страните от ЕС на български граждани, желаещи да гласуват, са значително повече от броя на допустимите по закон секции – до 35. Делчев подчерта, че с днешното решение в правната комисия на Парламента се поправя дефект в изборното законодателство, който можеше да ощети на тези избори още желаещите да гласуват българи в чужбина. Той добави, че депутатите от РБ са подкрепили и законопроекта на управляващата коалиция, според който т.нар. квадратче в бюлетината с „не подкрепям никого” ще се отчита при резултатите от гласуването само за мажоритарните избори – за президент и за кметове. Така при изчисляването на прага за влизане в Народното събрание гласовете „не подкрепям никого” няма да се отчитат и ням...

Резултатите от извънредната среща на управляващата коалиция

  Българите, живеещи в страни членки на Европейския съюз, ще могат да гласуват в повече от 35 избирателни секции. За останалите държави, където наши сънародници ще упражняват правото си на глас, 35 ще е максималният брой на местата за гласуване. Това решиха от управляващата коалиция на спешни консултации в понеделник, информира Нова телевизия. Квадратчето "Не подкрепям никого" ще се брои в президентски и кметски избори, но не и в пропорционалните, за да остане бариерата 4%, обясни председателят на парламентарната група на реформаторския блок Найден Зеленогорски. „Коалицията остава цяла, основание за промени в коалицията няма. Смятаме ,че правителството може да продължи полезната си за България дейност и в тази връзка се постарахме промените в Изборния кодекс да бъдат минимални”, коментира от своя страна съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Очаквайте подробности!

Борисов към РБ: Или сме заедно, или не

  Реформаторите и ПФ препотвърдиха подкрепата си към кабинета след ултиматума на премиера, отрязаха Радан Вторник ще е ден разделен. Това е предупредил премиерът Бойко Борисов министрите от РБ и шефовете на групата в парламента на заседанието на МС, което стартира привечер, разказаха присъстващи на срещата. Или сте управляващи, или сте опозиция. Не може в МС да сте коалиция, а в парламента опозиция. Всичко си има предел. Или сме заедно, или не, обърнал се премиерът към тях, визирайки действията както на министрите и лидери на партиите от РБ, така и на депутатите от блока, които разкритикува по-рано през деня, наблягайки на сближените им позиции с БСП и ДПС и нападките им към ГЕРБ, свързани с разписаните в ИК правила. Тогава Борисов каза, че на евентуалното извънредно заседание на НС във ворник, при гласуванията ще проличи кой кой е. На сбирката в МС Борисов цитирал изказвания на представители от РБ по негов адрес: "Страх ли те е Лукарски? Пиле шарено ли съм Москов? Кунева искаш ли, да спра парите на учителите, след като ги давам предизборно?". Самата Меглена Кунева декларирала подкрепата си към Борисов и се разграничила категорично лидера на ДСБ Радан Кънев, който поиска оставката му. Имаме проблем в РБ, тъй като някои от нашите колеги са опозиция, подчертала тя, визирайки очевидно Кънев. Премиерът бил категгоричен, че няма да позволи повече ГЕРБ да търпи негативи за сметка на останалите. Борисов се възмутил, че коалиционните му партньори освен на изборна тематика, се заиграват на гърба на ГЕРБ с бежанската тема. Прав сте г-н премиер, поведението ми е изключително безотговорно. Аз знам усилията ви за бежанците, опитал да се оправдае от своя страна военният министър Николай Ненчев. След срещата в МС здравният министър Петър Москов коментира: „Не сме говорили нито за брак, нито за развод. Както ГЕРБ, така и РБ и ПФ препотвърдиха подкрепата си към кабинета. Винаги, когато има кампания, има и напрежение. То обаче не бива да излиза извън рамките на добрия тон.“. Има известно влошаване на комуникацията между формациите в коалицията, ще положим усилия да я подобрим. България е изправена пред изключително тежка ситуация и няма да я тласнем към предсрочни избори, каза от своя страна зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски.

Зеленогорски: Реформаторският блок ще заложи на позитивна кампания

В студиото на "Денят започва" председателят на предизборния щаб на Реформаторския блок Найден Зеленогорски заяви, че в надпреварата ще заложат на позитивна кампания, а не на „черен“ ПР. "Нашият основен опонент е кандидатът на БСП. Ние имаме ясна дясна визия, имаме ясна дясна кандидат-президентска двойка, твърдим, че нашите последователи, хората, които ни подкрепят през всички тези години на осъществяване на новата българска демокрация, са следвали един път и в този смисъл няма нищо по-логично от това да продължим с идеята България да има дясно-центристко управление и да отговорим на очакванията на хората по отношение на националните интереси, за които говорих – и през Европейския съюз, и през НАТО“, категоричен е Зеленогорски.

Реформаторският блок предложи Трайков за кандидат-президент (обновена)

  Председателският съвет на реформаторския блок предлага Трайчо Трайков за кандидат-президент и ген. Съби Събев за кандидат за вицепрезидент. Изпълнителният съвет трябва да утвърди кандидатурата, предаде БГНЕС. Съпредседателят на блока Найден Зеленогорски уточни, че генерал Събев е най-доброто решение за вицепрезидент на този етап. Процедурата беше Председателският съвет да предложи решение на Изпълнителния съвет, който решение да бъде потвърдено от него. Зеленогорски не каза на коя дата ще бъде заседанието на Изпълнителния съвет, но заяви, че на него ще бъде поканен Трайчо Трайков. Зеленогорски допълни, че решението за кандидатурата на Трайков е било взето с консенсус. Запитан дали структурите на РБ ще възприемат кандидатурата на Трайчо Трайков и как се възприема от тях, Зеленогорски посочи, че партиите в РБ са постигнали съгласие около тази двойка. „Ако тя бъде утвърдена от изпълнителния съвет, в което се надявам, всички ние ще работим активно за успеха на президентските избори”, добави той. На въпрос дали при срещата с премиера по-рано днес е било обсъждано, ако се стигне до балотаж ГЕРБ ще подкрепи на РБ или обратното, Зеленогорски посочи, че на срещата основно е било говорено за приоритетите, новия политически сезон. „Потвърждаваме волята и увереността си да продължим активно реформите, да ги задълбочим, и да направим всичко възможно мандатът да бъде пълен. Разбира се, в рамките на ЕНП сътрудничеството ни ще бъде дълготрайно, надяваме се и в бъдеще. Що се отнася до президентските избори няма нищо по-естествено от това ЕНП да имаме взаимна подкрепа на втория тур, което значи подкрепа за този кандидат, който отиде на балотаж”, каза Зеленогорски. С премиера говорихме много неща, основно говорихме и най-вероятно много скоро ще излезе текст, в който потвърждаваме приоритетите си за нашето управление до края на мандата и нашата увереност и воля, че е направим усилия да има дясноцентристки президент на България, евроатлантически ориентиран и да довърши мандата си до край. На въпрос дали РБ ще продължи да разчита на анти ГЕРБ кампания, Найден Зеленогорски посочи, че РБ ще направи всичко възможно това да бъде кампания, в която преди всичко ще има позитивно звучене. Нашият голям опонент е БСП и левицата, и опитът им да променят евроатлантическата ориентация на България, което няма да го допуснем, зарече се съпредседателят на РБ.     

Партиите от РБ не се разбраха за общ кандидат за президент и днес

Партиите от Реформаторския блок не постигнаха съгласие за общ кандидат за президент и на днешното заседание на Изпълнителния съвет.В петък ще има среща на лидерите на партиите от Реформаторския блок и следващия вторник се очаква да бъде издигната обща кандидатура. За предложението на БЗНС да се издигне обща кандидатура с ГЕРБ, Найден Зеленогорски коментира:Няма друга партия, която да подкрепя тази теза. Тезата ни е, че си вървим по пътя, издигаме си собствена кандидатура и участваме на изборите. И до голяма степен тя се потвърждава от проучванията, това поне мога да ви го кажа категорично. Да коментираме обща кандидатура, при положение че в ГЕРБ очевидно се върви към партийна кандидатура, не ми се струва съвсем логично. Едно е да седнем заедно и да обмисляме кандидатури, друго е вече да е начертан графикът, да има слоган на кампанията и да се чака просто кандидатът. Ние някак си вече не сме на място там.  За Движение „България на гражданите“ най-убедителна е кандидатурата на скулптора проф. Велислав Минеков .   Предварително проучване в партийните структури показва, че неприемлива е кандидатурата на Гроздан Караджов – от около 800 делегати само двама го подкрепят, уточни Настимир Ананиев . Той припомни, че ДБГ е най-голямата партия в блока с най-добър резултат на местните избори, а мнозинството от симпатизантите на РБ очаква той да излезе със самостоятелна кандидатура. В ДБГ имат и колебания около кандидатурата на Трайчо Трайков, който демонстрирал колебливо поведение, а целта на РБ, формулирана от Ананиев е или победа, или най-малко балотаж.