23.10.2016

Кунева: Искаме ново споразумение за кабинета

Настояваме за преподписване на споразумението с приоритетите на правителството, за да сме убедени, че цялото мнозинство стои зад тях, каза в „Панорама“ по БНТ вицепремиерът и лидер на „Движение България на гражданите“ Меглена Кунева. Това ще даде яснота кой подкрепя и кой не тези приоритети, категорична бе тя. За да може Реформаторският блок (РБ) да изпълни програмата си е необходима подкрепата от всички, заставащи зад мнозинството. Същото важи и за ГЕРБ. Не бива да бъде подценявана и подкрепата, която РБ дава, каза Кунева. Четиримата министри на РБ влагаме много усилия за реформиране на секторите, за които сме отговорни, както и колегите от парламентарната група, добави тя. Днешният разговор в Министерски съвет беше конструктивен, между зрели хора, разкри Меглена Кунева.  Не бива да се заиграва с национални приоритети като българското образование и темите, по които има съгласие, да се използват в предизборната кампания, категорична бе вицепремиерът....

Още

Бойко Борисов: Нито искаме подкрепата на ДОСТ, нито я отказваме

По този начин премиерът коментира изказването на Лютви Местан, че партията му ще подкрепи Цецка Цачева на изборите

Митов: Задълбочаваме сътрудничеството с Канада с търговия, но на първо място искаме да отпаднат визите

Външният министър Даниел Митов прие новоназначения извънреден и пълномощен посланик на Канада в България, със седалище в Букурещ, Кевин Хамилтън. Във фокуса на разговора бяха двустранното икономическо сътрудничество, търговското споразумение между ЕС и Канада и визовият режим, съобщи БГНЕС. Митов подчерта, че приоритет на двустранните отношения е задълбочаването на икономическото сътрудничество чрез увеличаване на търговския стокообмен и привличане на инвестиции в широк спектър от области от взаимен интерес. “Страната ни оценява ролята на Всеобхватното икономическо и търговско споразумение (СЕТА) в тази посока, но на първо място очакваме ясни гаранции по въпроса за визовата либерализация за български граждани, за да могат те да се възползват от пълния потенциал на постигнатите договорености”, посочи в изказването си министър Митов. Само такъв подход би позволил на българските икономически субекти да бъдат равнопоставени на останалите от държавите-членки и от Канада, добави той. Министър Митов приветства обявената готовност на канадското правителство да отмени визите за български граждани през 2017 г., но изтъкна необходимостта от уточняване на параметрите и потвърждаване в подходяща форма на тази позиция преди подписването на СЕТА. Той отправи и конкретни предложения към посланик Хамилтън относно формата за официализиране на канадската позиция. От своя страна канадският посланик изрази готовност за координиране на съвместната работа по този въпрос между двете страни. По време на разговора бяха обсъдени също въпроси на двустранното партньорство в областта на сигурността и отбраната в рамките на НАТО, както и сътрудничеството в други международни организации. 

Искаме гаранция от Канада за отпадането на визите

 България няма да подпише споразумението за свободна търговия (СЕТА) между Евросъюза и Канада, ако не бъдат премахнати визите за български граждани. Това ще е позицията, която ще защитава премиер Бойко Борисов по време на Европейския съвет, който ще се проведе на 20 и 21 октомври в Брюксел. За целта страната ни ще поиска "необратими гаранции" от страна на канадското правителство. "Само такъв подход би позволил на България да се възползва равноправно от постигнатите договорености, а българските икономически субекти да бъдат конкурентни на останалите от държавите-членки и от Канада", е записано в решението на кабинета. Акцент на срещата ще бъдат още продължаващите преговори по споразуменията за свободна търговия със САЩ и Япония, като ще се дискутират отношенията между ЕС и Русия, както и миграцията. В началото на месеца премиерът се договори за пеотапно отпадане на визите от май 2017 година. Това стана след телефонен разговор между Борисов и канадския му колега Джъстин Трюдо.  Темата за СЕТА стана повод за спор и сред депутатите в Народното събрание. След близо два часа дебати, парламентът отхвърли предложението на БСП кабинетът да изготви и внесе в НС доклад за последици за България от прилагане на споразумението. Лидерът на БСП Корнелия Нинова се възмути, че страната няма официална позиция. „Единственото, което сме чули от премиера Бойко Борисов, е че ще паднат визите за Канада за български граждани," каза тя. Според нея, ако това споразумение се подпише, ще убие българската икономика и земеделие. По думите й стокообменът между България и Канада е минимален и ще се създаде възможност у нас да навлязат евтини продукти с ГМО. Според ДПС пък споразумението ще има положителен ефект върху родната икономика От ГЕРБ пък побързаха да уточнят, че преговорите по СЕТА са приключили през септември 2014 година и припомни, че държавата няма да подпише документа, докато не отпаднат визите за българите през 2017 година.