27.10.2016

Италианската черна икономика е равна на 13% от БВП на страната

Недекларираните икономически дейности в Италия са на предполагаема стойност от 195 млрд. евро

Още

Готов е проектът за Бюджет 2017, предвиждат забавяне растежа на БВП

Увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година. Това предвижда Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г.

4% ръст на БВП от еврофондовете

Еврофондовете са осигурили четири процента от ръста на брутния вътрешен продукт през 2015 г. Това съобщи пред БНР Витория Алиата ди Вилафранка, която ръководи дирекция в Европейската комисия. Средно за всички европейски държави през периода 2007 - 2013 година възвръщаемостта на парите от Брюксел е едно към три евро. Най-много европейски пари в България са инвестирани в екологични и транспортни проекти, обясни Витория Алиата ди Вилафранка. Аз не бях в началото на програмата. Знам, че е имало проблеми с качеството, но през последните 3-4 години не сме преглеждали проект, за който да можем да кажем, че е с лошо качество За законността, регулациите и корупцията Ние не измерваме корупция, но оценяваме законността и регулаторната рамка. Там се срещнахме с големи трудности. Сега този аспект има по-малка тежест, първо, защото вече бяха направени финансови корекции, което доведе до промени в системата. Второ, защото хората придобиха повече опит. Около 40 % от правителствените разходи са свързани с европейското финансиране. В сравнение с Румъния бих казала, че румънското усвояване на европейските средства е по-слабо от българското. Не помня точните числа, но със сигурност е по-ниско..заяви Витория Алиата ди Вилафранка от ЕК....

Еврофондовете са осигурили 4% от ръста на БВП през 2015 г.

Румъния се справя по-зле с усвояването на европейските фондове от България. Заключението е на Витория Алиата ди Вилафранка , която ръководи екип в главна дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия и отговаря за България, Хърватия, Унгария, Румъния и Словения. Експертът оцени справянето на държавите с еврофондовете през периода от 2007 до 2013 г. Макар че има проблеми при усвояването на европейските средства, България се справя добре - това е общата оценка, дадена от Витория Алиата ди Вилафранка от Европейската комисия: Инвестициите от европейските фондове през 2015 година доведоха до нарастване на брутния вътрешен продукт с четири процента над ръста, който би имал без европейското финансиране. През 2023 година е изчислено, че ръстът ще бъде с около три процента. Около 40% от капиталовите разходи на правителството са свързани с европейските фондове: В България 66% от европейското финансиране или 2/3 отиват в сферата на околната среда и транспорта. Например - по големите транспортни коридори, от които е част АМ "Тракия". Също така голям транспортен проект беше метрото в столицата. Трябва да подчертая, че освен изграждането на нова транспортна инфраструктура, чрез европейските пари е ремонтирана част от вече съществуващата. На много места няма необходимост от изграждане на нов път, а от ремонт на стария. На въпрос дали корупцията е проблем при усвояването на европейските фондове в България, Витория Алиата ди Вилафранка коментира: Ние не измерваме корупция, но оценяваме законността и регулаторната рамка. Там се срещнахме с големи трудности. Сега този аспект има по-малка тежест - първо, защото вече бяха направени финансови корекции, което доведе до промени в системата; второ, защото хората придобиха повече опит. Законодателната рамка също стана по-лесна за прилагане. Освен това ние непрекъснато настоявахме пред българските власти да организират повече обучения и по този начин хората, които се занимават в тази сфера, да придобият повече професионални знания и умения. Не е достатъчно само да имаш фантастичен закон. Нужни са и хора, които да знаят как да го прилагат.  За европейските държави финансирането от Брюксел е имало ключово значение - при някои от тях до 60% от правителствените разходи са свързани с европарите. Такъв е случаят на Унгария. Витория ди Вилафранка обобщи средните стойности: Когато ние инвестираме 1 евро, за нас е важно възвръщаемостта на инвестицията да е повече от това. Това, което можем да отбележим, че за 1 инвестирано евро, се наблюдава възвръщаемост от 2,74 евро - т.е. почти 1 към 3. Още по темата - в звуковия файл.

Германският БВП ще изгуби 0.25 пр. пункта от ръста си заради Brexit

Износът на Германия към Великобритания ще спадне с 9% през 2017 г.Вотът на Великобритания да излезе от ЕС и икономическите последствия ще намалят ръста на германската икономика с 0.25 процентни пункта през 2017 г., твърди проучване на IW Cologne Institute for Economic Research. Засега германското правителство прогнозира икономически ръст от 1.4% през 2017 г., по-нисък с 0.4 пр. пункта от очакваните 1.8% за 2016 г. Тази година растежът на германския БВП ще е по-висок заради засиленото вътрешно...

Brexit може да коства на Германия 0,25 процентни пункта от БВП

Износът, който традиционно е силата на германската икономика, вероятно ще спадне с 9% на годишна основа през 2017 г.

Над четвърт от годишния БВП на страната отива за изграждане на АЕЦ „Белене“

Към днешна дата мащабът на средствата за изграждане на АЕЦ „Белене“ възлиза на над четвърт от годишния брутен вътрешен продукт на страната. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново икономистът проф. Андрей Захариев. Той обясни, че цената на тази атомна централа е всичко, което държавата произвежда за период от три месеца, без традиционното оскъпяване. „Почти никога не се е случвало предварително обявена цена за ядрена централа да бъде окончателна. Винаги има някакво поскъпване между 20 и 50 %“, допълни икономистът. По думите му трябва най-накрая да се каже има ли политическа воля и политически поръчител на този процес. Той даде пример с действията на общинска фирма в малка община. „Та това е все едно в една малка община, като нашата, със своите размери и годишен бюджет между 15 и 20 млн. лв., една общинска фирма да вземе решение за някаква инвестиция от порядъка на 100 млн. , което е в пъти по-голямо от бюджета на самата община. Очевидно някой е казал – „действайте“. Идеята на тази Парламентарна комисия, по мое разбиране, е да даде отговор на вечния български въпрос „кой?“, заяви проф. Захариев.