24.10.2016

Още

Тодоров: Агенцията за малки и средни предприятия спаси представянето на България

Агенцията за малки и средни предприятия спаси представянето на България на най-голямото изложение за книги Frankfurt Book Fair. Другият вариант беше страната да не участва, заяви пред Факти.бг председателят на Асоциация "Българска книга" Веселин Тодоров. Вчера Манол Пейков, управител на издателство "Жанет 45" направи скандал, че агенцията е резервирала огромен щанд на панаира на книгата, но той останал полупразен. Агенцията се справи с истерично кратките срокове за организиране на българското участие след отпускането на финансирането по оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Самите издателства търсихме вариант за по-евтино оборудване заради самоучастието на фирмите, посочи Тодоров. Поздравявам колегите от седемте издателства, които направиха жест и се включиха в последния момент. "Не мога да коментирам предизвиканите скандали от Жанет 45, когато нямаш административен капацитет да си подготвиш документите. Това, че някой не може да го направи си е негов проблем", каза Тодоров. Според него никой купувач на права за издаване на книги не гледа луксозния щанд, а да има място за преговори и срещи. "Не трябва винаги да гледаме да плюем по направеното от държавата, която е помогнала вслучая достатъчно. Бизнесът отговаряме за представянето", допълни той....

Германия затяга контрола върху Агенцията за външно разузнаване

Германският парламент гласува въвеждането на по-строг правителствен контрол върху Агенцията за външно разузнаване на страната след серия от обвинения във връзка с нейната подкрепа за американската Агенция за национална сигурност (АНС) при подслушването на европейски съюзници. Опозиционните партии „Ди Линке“ и Зелените гласуваха против новите правила, приети в Бундестага с мнозинство от консервативния блок на канцлера Ангела Меркел и по-малкият им коалиционен партньор от Социалдемократическата партия, пише БГНЕС. В рамките на новото законодателство независим тричленен панел от двама съдии и федерален прокурор ще наблюдава дейността на службата. В същото време канцеларията на Меркел ще трябва да дава разрешението си за следене на международни телекомуникации. Новите мерки забраняват на разузнавателните служби да извършват икономически и индустриален шпионаж с цел подпомагане на германския бизнес. Също така се предвижда и публични изслушвания за дейността на агенцията, а не както беше досега – при закрити врата. 

Инициатива на Агенцията за закрила на детето стартира от Добрич

Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ започва инициатива, която има за цел да насочи общественото внимание към правата и проблемите на всички деца в страната, съобщават от институцията. Председателят на агенцията Офелия Кънева ще проведе поредица от срещи на регионално ниво, които започват на 25 октомври от Добрич. Целта е да се запознаят местните органи по закрила, неправителствените организации и бизнеса с приоритетите за работата с деца през 2017 година, които предвиждат разгръщане към всички деца, участието на професионалните среди...

Агенцията по заетостта: Продължително безработните са 41,6% от общия брой за страната

Агенцията по заетостта въвежда нов подход в работата с продължително безработните. Очакванията са в края на годината броят им да намалее с поне 2%. Ангел Ангелов, зам.-главен директор в Агенцията по заетостта обясни пред Радио София, че в основата на този подход е индивидуалният подход към всеки. При продължителна безработица (повече от 12 месеца) някои от хората са демотивирани, обезкуражени, някои не търсят активно работа. В такива случаи трудовият посредник определя конкретните и най-подходящи действия, с които да се помогне. Именно тази индивидуална среща и работа е новото, върху което се акцентира в последните месеци, поясни Ангелов.В зависимост от конкретните потребности, трайно регистрираните в бюрата по труда получават услуги по мотивиране, професионално консултиране и ориентиране, насочване и включване в различни форми за информиране и консултиране, включително с психолог и/или кейс-мениджър, в ателие за търсене на работа, информационни дни, трудови борси и други. Успоредно с това продължително безработните лица получават препоръки и подкрепа от трудовия си посредник за преодоляване на пречките при търсенето и намирането на подходяща форма на обучение или работа. Повече по темата чуйте повече от разговора на Лилия Герчева с Ангел Ангелов от Агенцията по заетостта.

Агенцията по храните изтегли над 8200 бутилки с оцет менте, в някои имало серен диоксид (обзор)

Етикетите са със заблуждаващи надписи и картинки на ябълки Над 8200 бутилки с оцетни заместители изтегля от търговската мрежа Българската агенция за безопасност на храните. 8149 са с вместимост от 700 милилитра, а 120 - от по 3 литра. Констатирани са несъответствия в етикетите и те заблуждават потребителите, обясниха от агенцията по храните.