25.10.2016

Частицата от мощите на св. Лука Симферополски пристигат в България

Мощи на св. Лука Симферополски (27 април 1877-11 юни 1961г.) пристигат в България.

Още

В България пристига частица от мощите на Св. Лука Симферополски

В България пристига частица от мощите на Св. Лука Симферополски, която е дар от Руската православна църква. В интервю за предаването "Преди всички" на програма "Хоризонт" д-р Десислава Панайотова, главен редактор на официалния сайт на Българската Патриаршия, разказа за историята на Св. Лука Симферополски: Св. Лука Симферополски е роден през 1877 г. и умира през 1961 г. Когато разсъждавам, мисля и се моля на светиите, често се опитвам да актуализирам техния подвиг и да си кажа с какво той е значим за нас. Когато такива светии са живели в нашето време, ги измерваме през призмата на личния си опит. В случая си казвам, че той е починал само пет години преди да се роди моята сестра, т.е. той е наш сродник по дух. Той е пример, водач за нас, особено както в случа, той е живял във времена, близки до нашите, примерът му грее още повече и показва, че светостта е постижима и в наши дни и че модерната епоха не може да убие благодатта на Светия Дух, която действа в тези хора. Такъв е бил и Свети Лука. Свети Лука Симферополски е хирург, учен, автор на трудове по анестезиология, доктор на медицинските науки, професор по медицина, оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. Освен това е архиерей на Руската православна църква, доктор по богословие и духовен писател. Талантлив лекар и проповедник. Приема монашеско пострижение с името на Св. Лука - апостол, евангелист, лекар и художник. Архиепископ Лука става архиерей в най-тежките за Руската православна църква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. Мощите ще бъдат донесени на 21 октомври от Богородски епископ Антоний, викарий на Руския патриарх. Поклонението пред тях ще започне от храма-подворие на Руската църква на бул. "Цар Освободител” 3. Там от 13 ч. пред светинята ще бъде отслужен Молебен.Мощите ще останат в Руския храм-подворие до 17.30 ч., когато ще бъдат пренесени в митрополитския храм "Св. Марина” в двора на Софийската митрополия, откъдето ще бъдат пренесени с литийно шествие в митрополитската катедрала "Св. Неделя”. Там мощите на Св. Лука ще останат за поклонение до 16,30 ч. на 22.10.2016 г. (събота), включително през нощта.Цялото интервю с д-р Десислава Панайотова можете да чуете в звуковия файл.

Мощи на св. Лука Симферополски пристигат в България

Мощи на св. Лука Симферополски (27 април 1877-11 юни 1961г.) пристигат в България, съобщават от Светия Синод. Частицата от мощите на светеца-хирург са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия на Българската православна църква по молба от Българския патриарх Неофит и с благословението на Руския патриарх Кирил.

София посрещна мощите на Свети Лука

Тази вечер с литийно шествие частица от мощите на светеца-хирург Лука СимФерополски беше пренесена от митрополитския параклис "Света Марина" до църквата "Света Неделя". Мощите ще останат в църквата докато има поклонници, а утре ще отпътуват за Пловдив, където ще бъде и постоянният им дом. Те бяха донесени в България от Богородския епископ Антоний, викарий на Руския патриарх по молба на българския патриарх. Другата цел на посещението на епископ Антоний е да се засили поклонническия туризъм между Русия и България.

Мощи на Св. Лука Симферополски пристигат у нас

Мощи на Св. Лука Симферополски (1877-1961), известен като светеца-хирург, пристигат в България. Частицата от мощите е дар от Руската православна църква на Пловдивската епархия на БПЦ, по молба на патриарх Неофит и с благословението на руския патриарх Кирил. Това съобщава отделът "Връзки с обществеността" при Светия синод на БПЦ. Мощите ще бъдат донесени днес от Богородския епископ Антоний - викарий на руския патриарх. Поклонението пред тях ще е в храма-подворие на Руската църква, на бул. "Цар Освободител" 3. Там в 13.00 часа пред светинята ще б...