25.10.2016

Саддам Хюсеин имал стая за мъчения в центъра на Ню Йорк

Ще минат много години, преди да можем да знаем някои от тайните на най-големите диктатори в света. Възможно е и никога да не бъдат разкрити, но с падането им винаги се разкрива някоя друга пикантна подробност. Настоящата ни отвежда в посолството на Ирак в Ню Йорк. Сградата има едно специално помещение, което носи името "Стая за разпит".

Още

"168 часа": Тайната стая за мъчения на Саддам в Ню Йорк

Иракски агенти измъчвали с инструменти опоненти на режима в подземен затвор в мисията на ООН срещу дома на бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг. Иракският диктатор Саддам Хюсеин е имал тайна стая за мъчения, разположена в сутерена на иракската дипломатическа мисия към ООН в Ню Йорк. Подземният затвор се е намирал в пететажна сграда в един от

Тръмп похвали мъртвия диктатор Саддам Хюсеин, справял се много добре с убиването на терористи

Доналд Тръмп защити публикацията си в Туитър, възприета като антисемитска, и отново похвали сваления иракски диктатор Саддам Хюсеин, с което засили опасенията на републиканците, че потенциалният им кандидат за президент няма необходимата дисциплина, за да спечели президентския пост, пише британският в. "Гардиън". Пред свои поддръжници в Синсинати милиардерът заяви, че критиците на публикуваната в Туитър снимка с Хилари Клинтън и звездата на Давид са истинските расисти. Според него в коментарите си те го подлагат на "расов профайлинг". Тръмп повтори позицията си за Саддам Хюсеин, като подчерта, че той самият не харесва покойния диктатор, но основното му достойнство е, че се е справял много добре с убиването на терористи. Речта беше смайващ пример за кандидат, който вреди на собствената си кауза и показа както ограниченията на неорганизирания му подход, така и колко е трудно на екипа му да го контролира, пише в. "Ню Йорк таймс". Скандалът с хвалебствието за Саддам беше започнал да се забравя, докато Тръмп не излезе на сцената и зарязвайки предварително подготвените бележки, не започна да говори за него. Речта на Тръмп съживи опасенията на конгресмените и експертите по външна политика на Републиканската партия, подчертава и в. "Вашингтон пост". Много от тях се отчайват все повече от небрежните и заплашителни изявления за международните отношения на потенциалния кандидат за президент. Много от критиците му и от двете партии сочат, че той излага стряскащи възгледи, които би трябвало да накарат гласоподавателите да се замислят, обобщава БТА. Тръмп похвали Саддам няколко пъти по време на първичните избори на Републиканската партия, заявявайки, че Ирак е щял да бъде по-добре, ако диктаторът беше останал на власт. През декември той омаловажи използването на химически оръжия срещу кюрдите от иракския режим, припомня вестникът. Освен това той е хвалил неведнъж руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун. И двамата според него са силни лидери, "не като тези, които имаме тук", подчертава в. "Вашингтон пост". Председателят на Камарата на представителите на САЩ Пол Райън, който се беше обявил в подкрепа на Тръмп, се дистанцира от изявленията на милиардера за Саддам, припомня "Вашингтон пост". Най-упоритите поддръжници на Тръмп го защитиха, но други запазиха дистанция. По отношение на външната политика милиардерът заема хибридна позиция, като редува обещанията да не се включва в конфликти в чужбина с обещания за масови екзекуции на терористи и преследване на семействата им. Изявленията на Тръмп създават проблеми за предизборния му екип, който са затруднява в привличането на уважавани експерти по външната политика. Мнозина от тях се опасяват, че ще навредят на професионалната си репутация, ако се присъединят към Тръмп, подчертава "Вашингтон пост".